Landstede - Opleidingen

Middenkader bouw en infra (23053) BOL 2018-2019

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij het landschap Bouw & Architectuur,

    Je hebt dit jaar een Landstede Studiegids ontvangen over Landstede onderwijs en examinering. Daarnaast ontvang je de opleidingsgids waarin je meer gedetailleerde informatie krijgt over jouw opleiding. Het is belangrijk dat je deze opleidingsgids samen met de Landstede Studiegids goed doorleest. Bewaar ze goed, je hebt ze nodig tijdens je opleiding. Ook voor je ouders zijn deze gidsen interessant. Laat ze lezen, dan weten ze waar jij voor gaat. We hopen dat je een leerzame, maar vooral ook een leuke tijd tegemoet gaat bij Bouw & Architectuur en dat je de opleiding met een diploma gaat verlaten. Daarvoor moet er natuurlijk nog het een en ander gebeuren en wij staan met alle docenten, conciërges, administratieve medewerkers en directie klaar om jou hierbij te helpen.

    Wij wensen je veel succes bij je opleiding op Landstede!

    Namens het landschap Bouw en Architectuur,

  2. Het Landschap

    Leren in het landschap Bouw & Architectuur

    De bouwbranche is heel breed en er zijn heel veel verschillende partijen bij betrokken. In grote lijnen kan je wel een opdeling maken. Je hebt het ontwerp, de bedrijfsvoering en de realisatie. Landschap Bouw & Architectuur richt haar opleiding daarop in.

    Jij bent de ontwerper! De ontwerpers houden zich bezig met het vormgeven van gebouwen, of dat nu een school is, een fabriek of een woning. Je bent creatief en weet veel van bouwkundige zaken, maar je kijkt verder dan de buitenkant van het gebouw. De binnenkant heeft jouw aandacht. Je houdt je bezig met de vorm, kleur en aankleding. Je adviseert en helpt bij het voorbereiden van projecten. Je onderbouwt en presenteert de ontwerpvoorstellen zowel handmatig als virtueel.

    Jij bent de organisator! Een te realiseren gebouw. Altijd een andere plaats, een ander ontwerp en veel verschillende partijen waarmee je werkt. Dit vraagt nogal wat van een bedrijfsvoering. Jij bent daarin de spil. Je bent goed in communicatie en samenwerking. Je bent in staat om een goede werksfeer te creëren en hebt uitvoeringsdrang. Je beheert het bouwproces, bewaakt kosten en kwaliteit.

    Jij bent de vakman! De ambachtelijk vaardige mensen zien graag iets moois uit hun handen komen. Bouwen, dat spreekt je aan. Je werkt graag buiten en op wisselende locaties. Je wilt iets maken wat zichtbaar blijft en waar je trots op kunt zijn. Jij werkt graag samen met anderen. Daar liggen jouw talenten.

     In het landschap Bouw & Architectuur zijn er de volgende opleidingen:

    Crebo

     Opleiding

    Niveau

    Leerweg

    Locatie

    25104

    Middenkaderfunctionaris Bouw 

    4

    BOL

    Harderwijk

    25128

    Timmerman

    2

    BBL

    Harderwijk

  3. Leren in het Landschap

    Bij Landstede kennen we een eigentijdse manier van leren. Dit noemen we Talentvol ontwikkelen. Samen met jou bekijken we je leertempo, je manier van leren en wat je leert. Dat stemmen we waar mogelijk af op jouw wensen en mogelijkheden, eigenlijk op jouw talenten. Dus ook: langer of korter studeren. Hierover maak je samen met je coach afspraken. Je werkt zowel in groepjes als individueel. De ene keer doe je een workshop, de andere keer volg je een instructie. Je krijgt theorie en voert praktijkopdrachten uit. Zie ook de Landstede Studiegids.

    Jij en de decentrale examencommissie .(DEC3).

    Per landschap is er een decentrale examencommissie die beslist over vrijstellingen, herkansingen, over je diplomering enz.. Als je een vraag, een klacht of een verzoek hebt over examinering dan kun je het best eerst advies vragen aan je coach. Als het iets is voor de decentrale examencommissie dan ga je naar het examenbureau en vertel je je vraag, klacht of verzoek. De medewerker van het examenbureau zal je verzoek in e-TO indienen bij de decentrale examencommissie. Je krijgt via een bericht in e-TO antwoord of een beslissing.

    Voor jouw landschap bestaat de decentrale examencommissie uit:

    Wim Teunissen     Voorzitter

    Ab van der Wekken - Veilig en Beschermd

    Victor Dotulong - ICT

    Gerrie Rietjens - Beveiliging

    Patrick Nijmeijer - Techniek en Architectuur

  4. De opleiding

    De bouwbranche is heel breed en er zijn heel veel verschillende partijen bij betrokken. In grote lijnen kan je onderscheid maken in verschillende fasen waarin de partijen werkzaam zijn, zoals de ontwerpfase en uitvoeringsfase, maar ook de beheerfase nadat een gebouw is gerealiseerd. De opleiding Middenkaderfunctionaris (mkf) Bouw (crebonummer 25104) is hierop gericht.

    De opleiding is ondergebracht in het landschap Bouw & Architectuur.

  5. Leren in het Landschap

    Jij bent de assistent ontwerper! De ontwerpers houden zich bezig met het vormgeven van gebouwen, of dat nu een school is, een fabriek of een woning. Je bent creatief en hebt veel bouwkundige kennis, maar je kijkt verder dan de buitenkant van het gebouw. De binnenkant heeft ook jouw aandacht. Je houdt je bezig met de vorm, kleur en interieur. De mens en welzijn staan centraal. Je adviseert en helpt bij het voorbereiden van projecten. Je onderbouwt en presenteert de ontwerpvoorstellen zowel handmatig als virtueel.

    Jij bent de organisator! Een te realiseren gebouw heeft altijd een andere plaats, een ander ontwerp en veel verschillende partijen waarmee je werkt. Dit vraagt nogal wat bedrijfskundige kennis. Jij bent daarin de spil. Je bent goed in communicatie en samenwerking. Je bent in staat om een goede werksfeer te creëren en hebt oog voor de uitvoering. Je beheert het bouwproces, bewaakt planningen, kosten en kwaliteit.

    Jij bent de vakman! De ambachtelijk vaardige mensen zien graag iets moois uit hun handen komen. Bouwen, dat spreekt je aan. Je werkt graag buiten en op wisselende locaties. Je wilt iets maken wat zichtbaar blijft en waar je trots op kunt zijn. Jij werkt graag samen met anderen. Daar liggen jouw talenten.

    Het uitstroomprofiel Interieur & Architectuur bevindt zich in het gebied assistent ontwerper, Bouwmanagement & Organisatie meer in de gebieden organisator en vakman.

  6. Opbouw van de opleiding

    De opleiding bestaat uit een basisdeel (algemene vaardigheden passend bij het vak), een profieldeel bouw (hierin staan de vakgerichte kerntaken van de opleiding omschreven) en keuzedelen. Verder is er het generieke deel, denk aan een vak als Nederlands (verder beschreven in de studiegids).

     

    Kerntaken

    Tijdens de opleiding van Middenkaderfunctionaris Bouw werk je aan de volgende kerntaken:

    Kerntaak 1: Werkt B&U-ontwerpen uit;
    Kerntaak 2: Voert werkvoorbereiding voor de B&U uit;
    Kerntaak 3: Begeleidt nieuwbouw en onderhoudswerk.

    De kerntalen zijn opgebouwd uit een aantal werkprocessen waaraan je tijdens je studie werkt.

    Je studeert gedurende de gehele opleiding op twee manieren aan bovengenoemde kerntaken. Binnen de opleiding worden deze manieren van studeren, studielijnen genoemd; we spreken dan over de 'weet-lijn' en de 'doe'-lijn'.

    De 'weet-lijn'
    De basiskennis, benodigd bij de kerntaken wordt periodiek schriftelijk getoetst als tentamen.

    De 'doe-lijn'
    Vaardigheden en professionele werkhouding worden beoefend door de gehele opleiding heen. Per kerntaak worden toetsen, de zgn. proeven-van-bekwaamheid (pvb's) afgenomen en beoordeeld, waar mogelijk mede beoordeeld door erkende beoordelaars uit het bedrijfsleven.
    In deze pvb’s worden diverse werkprocessen beproefd en verzameld in je dossier.

    Je begint als "starter" in jouw (leer)loopbaan en je ontwikkelt je vervolgens via “gevorderd” tot “beroepsbekwaam”. Met dit leertraject maak je je op voor het examentraject.

  7. LWP ’s en TWIXX in de opleiding

    Binnen jouw opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw ga je werken aan LWP’s (Leer Werk Prestaties). Hierbij ga je met medestudenten volgens de systematiek van Projectmatig Werken werken aan opdrachten met een bouwkundig of architectonisch karakter.

    Bij het uitvoeren van de LWP's word je ondersteund met theorielessen en vakgerichte trainingen (TWIXX) waardoor jij in staat bent deze opdrachten te voltooien. Deze zijn zowel gericht op vaardigheid als op kennis. Hierbij kun je denken aan een training in presentatietechnieken of aan theorieles die je nodig hebt voor een opdracht. Actuele workshops door externe bedrijven en excursies behoren tot de mogelijkheden waarmee wij jouw kennis en vaardigheden bijbrengen.

  8. Coaching

    Om ervoor te zorgen dat jij je opleiding succesvol afrondt, word je binnen de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw & Architectuur begeleid door voornamelijk twee personen:

    De coach: hij/zij houdt in de gaten of jij lekker in je vel zit en of jij het leuk vindt op school. Heb jij problemen met het leren dan kun je bij hem/haar terecht. Gaat het persoonlijk niet zo fijn met je, dan is hij/zij de aangewezen persoon om naar toe te stappen. Ook voorziet hij/zij je van algemene informatie betreffende jouw studie. Hij/zij is eerste aanspreekpunt voor ouders als ook voor studenten als het gaat om bijzondere omstandigheden en disciplinaire maatregelen.

    • De LWP-begeleider: De LWP-begeleider ( een docent ), ook wel projectbegeleider genoemd bewaakt  jouw rol binnen een project, jouw bijdrage en persoonlijke ontwikkeling. Hij/zij zal binnen een project (LWP) ook de rol van leidinggevende op zich nemen. Krijg je een project (LWP) niet op tijd af of maak je onvoldoende vorderingen, dan zal hij jou hierop aanspreken. Per project (LWP) kan het zijn dat je een andere LWP-begeleider krijgt.

    • En Vakdocenten: hij/zij geeft theorie- en/of praktijklessen en observeert tijdens deze lessen de vaardigheden en traint de vakkennis (competenties). Hij/zij registreert dit op beoordelingsformulieren die de vakdocenten tijdens alle lessen bijhouden.

  9. Praktijkleren - BPV

    Om te leren binnen het bedrijfsleven en om hetgeen je hebt geleerd op school in de praktijk te brengen, ga je op BPV (Beroepspraktijkvorming - stage).

    In de opleiding staan minimaal 1350 uren gepland om in de beroepspraktijk al werkende te leren. Landstede moedigt studenten aan om een BPV te volgen in het buitenland. Een mooie manier om naast het opdoen van vakgerichte kennis je wereldbeeld te verruimen en op een natuurlijke manier te werken aan je taalvaardigheid.

    De opleiding binnen de Middenkader Functionaris kent de volgende vier stageperiodes:

    Leerjaar

    Duur BPV

    Doel

    1

    90 uur

    Maatschappelijke BPV

    2

    340 uur

    Beroepsgerichte stage bij een erkend leerbedrijf

    3

    720 uur

    Beroepsgerichte stage bij een erkend leerbedrijf

    4

    720 uur

    Beroepsgerichte stage bij een erkend leerbedrijf

    Specifieke procedures, aanvraagtermijnen, kiezen BPV-plaats, Kenniscentra

    In het vinden van een passend bedrijf, het solliciteren ernaar, ligt een eigen taak en verantwoordelijkheid van de student. Voordat je op BPV gaat moet er door de administratie van de school een beroepspraktijkvorming-overeenkomst ( BPVO ) gemaakt worden. Daartoe lever je minimaal 15 dagen vóór aanvang BPV alle benodigde gegevens aan. Als verantwoordelijke voor de gehele opleiding maakt de school de genoemde beroepspraktijkvorming-overeenkomst, die ondertekend moet worden  door jou, door het BPV-bedrijf en door school. Pas wanneer alle partijen ondertekend hebben, kun jij op BPV. 
    De BPV-begeleider van school begeleid je hierin.
    De stagebedrijven moeten door S-BB erkende bedrijven zijn. Ze moeten erkend zijn voor de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra (Middenkaderfunctionaris Bouw) , crebo 25104. Deze bedrijven vind je op www.stagemarkt.nl

    Tijdens je stage volg je de procedures op van het stage bedrijf, maar in de basis volg je de procedure van Landstede (bouw & architectuur) die voorwaardelijk is voor het voldoende afronden van je stage. Deze procedure, met randvoorwaarden en leerdoelen, word je op school uitgelegd voor je op stage gaat. 

    Het is een wettelijke vereiste dat iedere BPV-periode met een voldoende of beter wordt beoordeeld. Hier tellen de beoordelingen van het BPV-bedrijf en de algehele beoordeling van de BPV-stukken door de opleiding in de vorm van het Concilio.

  10. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    De opleiding Middenkader Functionaris Bouw is sterk gericht op de ontwikkeling van jouw competenties. Voorbeelden van deze competenties zijn;

    * Aandacht en begrip tonen

    * Samenwerken en overleggen

    * Vakdeskundigheid toepassen

    * Plannen en organiseren

    Het complete overzicht van de competenties en hoe we daar mee werken, krijg je uitgelegd in de Startperiode van de opleiding.

    Feedback

    Periodiek, gemiddeld 4 keer per jaar, worden jouw vorderingen, prestaties en competentie-ontwikkeling besproken in een vergadering. Dit heet 'het concilio'. Je krijgt een persoonlijke beoordeling en aanwijzingen of aandachtspunten gericht op het vervolgen van jouw opleiding; bijvoorbeeld welke competenties (kundigheden) extra aandacht behoeven. De deelnemers van dit concilio zijn de vakdocenten van het opleidingsteam. De uitslag is bindend.

    Tijdens dit concilio wordt besloten of je voldoende ontwikkeling hebt aangetoond. Zo ja, dan krijg je een Leerwerkprestatiepunt.
    Wanneer je gedurende je opleiding in 16 LWP’s voldoende ontwikkeling hebt aangetoond kun je starten met het examentraject.

    Wanneer je een LWP niet hebt behaald, kun je deze herkansen tijdens de volgende LWP. Tijdens deze LWP moet je laten zien dat je je alsnog voldoende ontwikkelt. Als je dat hebt laten zien, dan krijg je alsnog de leerwerkprestatiepunt. Echter, als je gedurende deze periode weer onvoldoende ontwikkeling aantoont, zal het concilio besluiten je dit punt te onthouden. Je wordt dan verplicht om een extra leerwerkprestatie uit te voeren. Dit betekent concreet dat je dan een periode vertraging oploopt.

    Wanneer je onvoldoende ontwikkeling hebt getoond zal het concilio je verplichten dit te herstellen door een extra LWP uit te voeren. Dit geldt ook voor een buitenschoolse LWP (BPV – of stage genoemd) . 
    Het oordeel van het concilio is bindend.

    Portfolio

    Of je nu in teamverband samenwerkt met medestudenten of individueel aan opdrachten werkt, telkens verzamel je gegevens, maak je berekeningen, maak je tekeningen etc. Al deze gegevens sla je op in speciaal daarvoor aangemaakte mappen op de daarvoor bestemde internetomgeving van Landstede en op je eigen pc.

    Deze bewijsdocumenten, samen met de rapportage van jouw competentieontwikkeling gedurende de gehele studie, vormen jouw portfolio.

    Landstede Loopbaan en burgerschap (LLB)

    Voor Loopbaan en Burgerschap zijn de kerntaken beschreven in 4 trajectlijnen:

    1. Leren en loopbaan

    2. Maatschappelijke betrokkenheid

    3. Vitaal burgerschap

    4. Waarden en identiteit

    Je werkt aan Loopbaan en Burgerschap door TWIXX'n te volgen en LWP's te doen. Je start met de LWP ‘De Start’ en eindigt met ‘De Mijlpaal’. In iedere fase van de opleiding voer je opdrachten en LWP’s uit zodat je je ontwikkelt op alle trajectlijnen. Deze bewaar je in je portfolio. Ook tijdens de BPV zul je bepaalde thema’s uit Loopbaan en Burgerschap tegenkomen. Om aan het eind van de opleiding af te kunnen studeren, moet je deze opdrachten kunnen laten zien en vindt er een examinerend eindgesprek plaats.

    Nederlands, Moderne Vreemde Talen en Rekenen

    Naast het vakinhoudelijke deel van je opleiding heb je ook Nederlands, Engels en rekenen.

    In de startperiode zijn er intaketoetsen waarmee je niveau wordt vastgesteld. Daardoor kan het onderwijsprogramma beter op jouw niveau worden afgestemd. In je portfolio laat je per vaardigheid zien wat je op een bepaald niveau beheerst. Je bewaart alles waarmee je kunt laten zien wat je gedaan hebt op het gebied van taal en rekenen. Dat geldt voor zowel Nederlands, Engels of Duits en rekenen. Tijdens de opleiding wordt er regelmatig diagnostisch getoetst. Aan het eind van de opleiding wordt het eindniveau dat in het examenjaar wettelijk vereist is voor jouw opleiding geëxamineerd. Je kunt je pas inschrijven voor deze toetsen wanneer je in je portfolio aan een vakdocent kunt laten zien dat je het eindniveau voor de betreffende vaardigheid beheerst.

    We examineren de generieke vaardigheden via TOA en CITO. Daarnaast examineert Landstede in de Proeve van Bekwaamheid de beroepsgerichte taal- en rekeneisen. Dit gebeurt geïntegreerd of als apart examen. Tijdens de startperiode krijg je uitleg over de manier waarop en wanneer je geëxamineerd wordt.

    Procedure Nederlands en Rekenen

    De vaardigheden “Nederlands lezen en luisteren” en “Rekenen” worden met één centraal examen afgenomen in de tweede helft van jouw opleiding. De afnames zijn op minimaal drie, van te voren door het CITO bepaalde, examenmomenten. Deze worden per schooljaar vastgesteld en aan het ROC medegedeeld.

    In overleg met jouw coach en vakdocent Nederlands/Rekenen bepaal je wanneer je voldoende ontwikkeling hebt aangetoond om mee te kunnen doen aan het Centraal Ontwikkeld Examen (COE). Per afnameperiode is er één inschrijfweek waarin je je via e-TO kunt aanmelden voor het examen. Vervolgens krijg je een datum en tijdstip door wanneer jij verwacht wordt voor het examen/de examens.

    De overige vaardigheden voor Nederlands (schrijven/spreken/gesprekken voeren) worden met TOA-toetsen geëxamineerd. Ook hier wordt, in overleg met jouw coach en vakdocent Nederlands, bepaald wanneer je voldoende ontwikkeling hebt aangetoond om mee te kunnen doen aan een examen Nederlands. De afnamedatum wordt bepaald door het onderwijsteam. Het examen wordt aangevraagd bij het examenbureau en ook door hen klaargezet voor een bepaalde datum/tijdstip. 

    Extra Certificaten

    Tijdens de opleiding krijg je de gelegenheid enkele specifieke vakgerichte certificaten/keuzedelen te behalen. Jaarlijks opgenomen zijn:

    VCA - certificaat (Veiligheid Gezondheid en Milieu Checklist Aannemer)

    Binnenhuisarchtectuur (keuzedeel)

    Architectuur trainee (keuzedeel)

  11. Examinering

    In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen. Jouw examenplan is terug te vinden in e-TO in de kluis van jouw eigen pagina binnen e-TO. Zie ook de Landstede Studiegids (Intranetpagina Landstede, portaal Studie-informatie) voor meer informatie.
    Basis voor (onderwijs en) examinering zijn het Kwalificatiedossier behorend bij crebo 25104 - middenkaderfunctionaris bouw BOL en de Kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap in het mbo.
    Aan het einde van jouw opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma.

    Examinering Beroepsbekwaamheid

    Om jouw vakbekwaamheid aan te tonen wordt je aan het einde van de opleiding geëxamineerd.
    In dit examen moet je aantonen dat je de drie kerntaken voldoende beheerst:

    Voorwaardelijkheid:

    Wanneer je gedurende je opleiding voldoende ontwikkeling hebt aangetoond en 16 LWP's hebt behaald geven we jou een positief advies voor deelname aan het examentraject.

    Procedure

    Het beroepsbekwaamheidsgedeelte van de opleiding kent meerdere examencomponenten gericht op de weet- en de doe-lijn. Iedere kerntaak wordt geëxamineerd met een proeve van bekwaamheid. Ieder examencomponent dient met een voldoende te worden afgesloten.
    Iedere examencomponent kan één keer herkanst worden.

    Archivering examendossier

    Voor iedere student is er een eigen examendossier waarin alle examinerende producten worden gearchiveerd. Het gaat om alle examenonderdelen die voorkomen in het examenplan, aangevuld met de BPV-onderdelen.

    De volgende bewijsstukken worden door de opleiding bewaard na het behalen van het diploma:

    -          Examenopbrengsten: beoordelingen, akkoordformulieren, uitslagformulieren van alle proeven van bekwaamheid.

    -          Onderliggende bewijsstukken van proeven van bekwaamheden (met andere woorden alle gemaakte opdrachten die beoordeeld zijn voor het voldoen aan de proeven van bekwaamheid). Er zijn situaties denkbaar dat de examenresultaten niet opgeslagen kunnen worden. Als alternatief valt dan te denken aan foto’s, videoregistraties of een uitgebreid beoordelingsprotocol dat voldoende inzicht geeft in wat het examenresultaat was en wat de beoordeling inhield. Jouw opleiding legt dit voor aan de LEC.

    -          Van het portfolio LLB worden alleen de beoordelingsformulieren  van het verzamelportfolio en het exameneindgesprek in het examendossier bij het examenbureau bewaard. Het portfolio LLB kun je bij de diplomering terugvragen.

    -          de BPV-beoordeling(en) en urenverantwoordingsformulieren (ondertekend door het BPV-bedrijf). Het met een voldoende of beter afronden van iedere BPV-periode is een wettelijke vereiste.

    De resultaten van taal- en rekenexamens worden niet in het examendossier gearchiveerd, maar in TOA en/of bij CITO.

    Procedure examinering LLB

    De afsluiting van LLB bestaat uit twee hoofdonderdelen: je portfolio en een Examen Eindgesprek.

    Bij LLB is sprake van een zogenaamd portfolio. In tegenstelling tot de beroepsgerichte kerntaken is er dus geen afronding door middel van een PVB, maar heb je een gevuld portfolio wat je aan het einde van je opleiding overlegt. Het portfolio toont aan dat je gedurende de gehele opleiding jezelf ontwikkeld hebt. Een van de eerste onderdelen van je portfolio is een soort nulmeting, “de Start”. Waar sta je aan het begin van je LLB ontwikkeling. Stel dus, vanaf dag één op de opleiding, een portfoliomap samen.

    Aan het einde van je opleiding heb je dan een Examen Eindgesprek, dat gecombineerd wordt met het examen Nederlands “gesprekken voeren”. Hierin worden de trajectlijnen en je portfolio besproken. Voorafgaand aan het gesprek maak je de LWP: ‘’de Mijlpaal’’. Jouw portfolio moet dan dus helemaal klaar zijn. Het portfolio en gesprek samen bepalen of je LLB afgerond hebt.