Landstede - Opleidingen

Metaalbewerken (23118) BBL 2018-2019

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij het landschap Techniek & Innovatie.

    Je hebt dit jaar een Landstede Studiegids ontvangen over Landstede onderwijs en examinering. Daarnaast ontvang je de opleidingsgids waarin je meer gedetailleerde informatie krijgt over jouw opleiding. Het is belangrijk dat je deze opleidingsgids samen met de Landstede Studiegids goed doorleest. Bewaar ze goed, je hebt ze nodig tijdens je opleiding. Ook voor je ouders zijn deze gidsen interessant. Laat ze lezen, dan weten ze waar jij voor gaat. We hopen dat je een leerzame, maar vooral ook een leuke tijd tegemoet gaat bij Techniek & Innovatie en dat je de opleiding met diploma gaat verlaten. Daarvoor moet er natuurlijk nog het een en ander gebeuren en wij staan met alle docenten, conciërges, administratieve medewerkers en directie klaar om jou hierbij te helpen.

    Wij wensen je veel succes bij je opleiding op Landstede!

    Namens het landschap Techniek & Innovatie

  2. Het Landschap

    Jij wilt iets met…

    …techniek. Jij wilt iets met mechatronische constructies of elektrotechnische installaties, je bent geïnteresseerd in motorvoertuigentechniek, aansturen van collega's lijkt je leuk, maar ook iets technisch ontwerpen is misschien wel iets. Jij weet dat je iets met je technische talenten wilt. Soms is het heel duidelijk welke kant je op wilt, soms weet je het nog niet exact.

    Jij en de praktijk…

    Het Landschap Techniek & Innovatie biedt veel mogelijkheden om in de praktijk te leren. Je werkt in projectgroepen aan opdrachten van Landstede, maar ook aan opdrachten van bedrijven. Je loopt veel stage om praktijkervaring op te doen als werknemer, maar ook om een goed beeld te krijgen van je toekomstige werkzaamheden binnen je beroep.

    Jij en Techniek & Innovatie…

    Jij wilt werken in de techniek.

    Je vakmanschap is erop gericht om te innoveren , te ontwerpen, te produceren en te onderhouden.

    Je uitdaging is om technieken aan te leren en toe te kunnen passen in het bedrijfsleven.

    Je vindt het leuk om een brede technische opleiding te volgen zodat je in de toekomst een werknemer kunt zijn die breed inzetbaar is.

    Afhankelijk van je toekomstwensen en de behaalde niveaus kun je jouw vakbekwaamheden op verschillende manieren uitvoeren. Om maar eens wat te noemen: je gaat aan de slag als automonteur, installatiemonteur, medewerker technische dienst, medewerker tekenkamer.

    Met een opleiding in het Landschap Techniek & Innovatie

    Werk jij aan een stevige technische basis waarbij je de verschillende vakvaardigheden weet toe te passen binnen alle aspecten van de techniek. Daarnaast werk je aan een beroepshouding; je bent iemand die op verschillende niveaus met verschillende mensen kan samenwerken, overleggen en uitvoeren. Je bent gedreven, levert kwaliteit en staat garant voor je eigen kennen en kunnen.

    Het Landschap bevat de volgende opleidingen:

    Crebo

     Opleiding

    Niveau

    Leerweg

    Locatie

    25342

    Monteur Mechatronica

    2

    BOL/BBL

    Harderwijk

    25340 Eerste monteur Mechatronica 3 BOL/BBL Harderwijk

    25344

    Technicus Mechatronica systemen

    4

    BOL/BBL

    Harderwijk

    25263

    Technicus elektrotechnische installaties woning & utilliteit

    4

    BOL/BBL

    Harderwijk

    25291

    Metaalbewerken: Constructiewerker

    2

    BBL

    Harderwijk/Kampen

    25293

    Metaalbewerken: Plaatbewerker

    2

    BBL

    Kampen

    25302

    Verspaner

    2

    BBL

    Harderwijk

    25298 Allround Verspaner 3 BBL Harderwijk

    25286

    Allround Constructiewerker

    3

    BBL

    Harderwijk

    25333

    Monteur Elektrotechnische Installaties

    2

    BOL/BBL

    Harderwijk

    25332

    Eerste monteur Elektrotechnische installaties woning en utiliteit

    3

    BOL/BBL

    Harderwijk

    25350

    Monteur Werktuigkundige Installaties

    2

    BOL/BBL

    Harderwijk

    25349

    Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties woning

    3

    BOL/BBL

    Harderwijk

    25242

    Autotechnicus

    2

    BOL/BBL

    Harderwijk/Kampen

    25244

    Eerste Autotechnicus

    3

    BOL/BBL

    Harderwijk/Kampen

  3. Leren in het Landschap

    Bij Landstede kennen we een eigentijdse manier van leren. Dit noemen we Talentvol ontwikkelen. Samen met jou bekijken we je leertempo, je manier van leren en wat je leert. Dat stemmen we waar mogelijk af op jouw wensen en mogelijkheden, eigenlijk op jouw talenten. Dus ook: langer of korter studeren. Hierover maak je samen met je coach afspraken. Je werkt zowel in groepjes als individueel. De ene keer doe je een workshop, de andere keer volg je een instructie. Je krijgt theorie en voert praktijkopdrachten uit. Zie ook de Landstede Studiegids.

    Jij en de decentrale examencommissie (DEC3).

    Per landschap is er een decentrale examencommissie die beslist over vrijstellingen, herkansingen, over je diplomering enz.. Als je een vraag, een klacht of een verzoek hebt over examinering dan kun je het best eerst advies vragen aan je coach. Als het iets is voor de decentrale examencommissie dan ga je naar het examenbureau en vertel je je vraag, klacht of verzoek. De medewerker van het examenbureau zal je verzoek in e-TO indienen bij de decentrale examencommissie. Je krijgt via een bericht in e-TO antwoord of een beslissing.

    Voor jouw landschap bestaat de decentrale examencommissie uit:

    Wim Teunissen     Voorzitter

    Ab van der Wekken - Veilig en Beschermd

    Victor Dotulong - ICT

    Gerrie Rietjens - Beveiliging

    Patrick Nijmeijer - Techniek en Architectuur

  4. De opleiding

    Plaatwerker Niveau 2

    De plaatwerker is werzaam in de metaalproductenindustrie bij zowel grotere toeleverende bedrijven als kleinere bedrijven die omkastingen voor machines en apparaten vervaardigd. Hij voert werkzaamheden uitvoor verschillende marktsegmenten waaronder, transportmiddelenindustrie, computerindistrie, telecommunicatie, voedingsmiddelen en drankindustrie en voor bedrijven die plaatconstructies maken. Betreffende bedrijven vervaardigen uiteenlopende produkten van plaatwerk en (half)produkten. De werkzaamheden van de Plaatwerker vinden voornamelijk plaats binnen het eigen bedrijfop de afdeling plaatbewerking unit kanten, buigen en of walsen. 

    Allround plaatwerker niveau 3

    De Allround plaatwerker werkt over het algemeen in de metaalproductenindustrie bij grotere toeleverende bedrijven. hij voert werkzaamheden uit voor verschillende marktsegmenten waaronder, de machine- en apparatenbouw,transportmiddelenindustrie en verkeersystemen. De Allround plaatwerker voornamelijk binnen in het eigen bedrijf op de afdeling plaatbewerking unit kanten enof buigen waar hij plaatcostructies samenstelt. hij werkt zowel met conventionele als CNC-gestuurde plaatbewerkingsmachines en vervaardigt maatwerkprodukten, kleine seriewerk en complexe plaatconstructies, hij past verschillende technieken toe, zowel scheidend, vervormend als verbindend.

  5. Leren in het Landschap

    Bij Landstede MBO leer je in Landschappen. Dit zijn interessegebieden waarin je kunt kennismaken met je toekomstige beroep en werkveld. Hier kun je jouw opleiding persoonlijk invullen. Je kunt je er verbreden en verdiepen, op verschillende niveaus leren en bij interessante samenwerkingspartners praktijkervaring opdoen. Het resultaat is een studie die precies aansluit op jouw talenten, wensen en interesses!

    Versneld mbo
    Hoe lang jouw opleiding duurt, hangt af van hoe snel je leert. Je kunt een opleiding bij Landstede MBO verkorten wanneer je sneller het gewenste niveau hebt bereikt. Heb je een havo-diploma? Of zit je in het eerste jaar van het hbo, maar wil je overstappen naar een mbo-opleiding? Informeer dan bij de desbetreffende opleiding of het Landschap naar de mogelijkheden om versneld jouw mbo-diploma te halen!

    BOL of BBL

                                                                                                                                                                 
    BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Daarbij heb je een betaalde baan. Je werkt minimaal 24 uur per week in een erkend leerbedrijf en je gaat gemiddeld twee dagen per week naar school.

    BOL staat voor beroepsopleidende leerweg (is school + stage) Bij Landstede MBO noemen we stage ook wel beroepspraktijkvorming (BPV). Je gaat gewoon overdag naar school en je volgt een deel van je opleiding in de praktijk.

  6. Opbouw van de opleiding

    Het kwalificatiedossier voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft weer wat de beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen aan het einde van de mbo-opleiding.

    Opbouw dossier

    Dit kwalificatiedossier bevat de kwalificatie-eisen voor één of meerdere mbo-beroepen en bestaat uit:

    1. Het basisdeel (B), dat gevormd wordt door: 
      1. De beroepsspecifieke onderdelen: Dit betreft gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het gehele kwalificatie - dossier.
      2. De generieke onderdelen: De generieke onderdelen zijn door de landelijke overheid geformuleerd. Het betreft de onderdelen: Nederlandse taal; rekenen; loopbaan en burgerschap; en voor zover het niveau 4 betreft: Engels.
    2. Het profieldeel (P). Profielen bestaan uit kerntaken (K ) en werkprocessen (W) waarop de kwalificaties in dit kwalificatiedossier van elkaar verschillen.

    De beroepsopleiding in het mbo is gebaseerd op een kwalificatie en één of meer keuzedelen.  Keuzedelen hebben tot doel om bovenop de kwalificatie een verdieping of verbreding te leveren bij de toerusting voor de arbeidsmarkt of een extra voorbereiding voor een vervolgopleiding.

    Basisdeel

    De verbinding tussen de verschillende profielen in dit kwalificatiedossier bevindt zich op de volgende beroepsspecifieke kerntaken en werkprocessen:

    B1-K1: Bewerkt materialen

    • B1-K1-W1      Bereidt eigen werkzaamheden voor
    • B1-K1-W2      Stelt machine en gereedschappen in en af
    • B1-K1-W3      Bewerkt en vervormt materialen
    • B1-K1-W4      Meet en controleert vervaardigde producten
    • B1-K1-W5      Rondt uitgevoerde werkzaamheden af

    Profieldeel

    De profielen in dit kwalificatiedossier hebben de volgende kerntaken en werkprocessen:

    P2       Constructiewerker

    • P2-K1             Vervaardigt constructiewerken
    • P2-K1-W1            Bereidt constructiewerkzaamheden voor
    • P2-K1-W2            Voert constructiewerkzaamheden uit
    • P2-K1-W3            Rondt constructiewerzaamheden af

    P3       Plaatwerker

    • P2-K1             Vervaardigt plaatwerk producten
    • P2-K1-W1            Bereidt plaatwerkbewerking voor
    • P2-K1-W2            Voert plaatbewerking uit
    • P2-K1-W3            Rondt plaatbewerking af

    P6       Allround Constructiewerker

    • P6-K1             Voert constructie en reparatiewerkzaamheden uit 
    • P6-K1-W1            Controleert aangeleverde informatie en toelaatbare belasting
    • P6-K1-W2            Voert constructiewerkzaamheden uit
    • P6-K1-W3            Voert constructiereparaties en modificaties uit
    • P6-K1-W4            Begeleidt minder ervaren collega's
    • P6-K1-W5            Rondt uitgevoerde constructiewerkzaamheden af

    P9       Allround Plaatwerker

    • P9-K1             Bereidt en voert CNC-plaatbewerking en reparaties uit 
    • P9-K1-W1            Schrijft CNC-programma en test de werking
    • P9-K1-W2            Voert CNC-bewerking uit en bewaakt de CNC-machine
    • P9-K1-W3            Verbindt (bouwd samen, assembleert, monteert) plaatwerkonderdelen/deelproducten
    • P9-K1-W4            Voert reparaties en modificaties uit
    • P9-K1-W5            Begeleidt minder ervaren collega's
    • P9-K1-W6            Rondt uitgevoerde constructie/plaatwerkwerkzaamheden af

  7. LWP ’s en TWIXX in de opleiding

    LWP ’s

    Gedurende de opleiding krijg je LWP's (Leer Werk Prestaties). Dit is een totaalopdracht die, afhankelijk van jouw inzet en vooropleiding, een aantal weken duurt. Binnen  jouw opleiding werk je een aantal LWP's uit die jou helpen te ontwikkelen tot een beroepsbekwame medewerker. Aan het einde van de LWP kijk je met jouw coach terug op hoe jij je LWP hebt doorlopen. Hierover ontvang je dan feedback.

    TWIXX

    Om deze LWP's met succes te kunnen afronden krijg je TWIXX-en Dit kunnen theorielessen, instructies, vaardigheidstrainingen of workshops zijn.

    Locatie Kampen

    Op de lokatie in Kampen werk je opdrachten van uit het bedrijf uit in een bpv werkboek. 

  8. Coaching

    Om ervoor te zorgen dat jij je opleiding succesvol afrondt, word je binnen de opleiding intensief begeleid. De begeleiding gebeurt grotendeels door twee personen:

    • De coach: hij houdt in de gaten of jij lekker in je vel zit en of jij het leuk vindt op school. Heb jij problemen met het leren dan kun je bij hem terecht. Gaat het persoonlijk niet zo fijn met je, dan is hij de aangewezen persoon om naar toe te stappen. De coach zal jou regelmatig persoonlijk spreken om te informeren hoe het met jou en jouw opleiding gaat.

    • De praktijkbegeleider/BPV-begeleider: De praktijkbegeleider/BPV-begeleider bewaakt jouw rol binnen een LWP en de cijfers die jij haalt. Krijg je een LWP niet op tijd af of haal je onvoldoende cijfers, dan zal hij jou hierop aanspreken. De praktijkbegeleider/BPV-begeleider onderhoudt de contacten met de praktijkopleider in het leerwerkbedrijf.

    • De praktijkopleider: De praktijkopleider begeleidt jouw werkzaamheden in het leerwerkbedrijf en onderhoudt het contact met de praktijkbegeleider op jouw school/opleidingslocatie.

  9. Praktijkleren - BPV

    BPV

    Voor het leren van een beroep is leren in de praktijk erg belangrijk. Al vanaf het eerste jaar maak je kennis met de praktijk van het beroep waarvoor je leert. Als BBL student ben je twee dagen op de Techniek Academie waar jouw onderwijs wordt verzorgd. De andere drie dagen ben je binnen een bedrijf werkzaam. Tijdens de BPV word je begeleid door iemand van zowel de Techniek Academie als het bedrijf. Beiden zijn praktijkopleider/begeleider. Op het bedrijf werk je als een echte werknemer mee. Je werkt samen met andere collega’s en doet mee waar mogelijk met werkoverleg etc. Als je de opleiding in kampen volgt ben je een dag op school waar je de theorie krijgt,en ben je vier dagen aan het werk bij je leerbedrijf.

    Door de werkzaamheden die je doet, werk je net als op school aan je ontwikkeling. Je beschrijft welke opdrachten en taken je uitvoert en je kijkt welke LWP's en Twixx-en daarbij horen. Je bespreekt met je praktijkbegeleider wat en hoe je het gedaan hebt. Daarnaast vinden we een goede beroepshouding erg belangrijk. Dat zal dus tijdens de gesprekken zeker aan de orde komen. Op de locatie in Kampen werk je vier dagen bij een bedrijf en ga je een dag op school.

  10. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Voordat je op BPV gaat, word je hierop voorbereid. Je zoekt naar een erkend bedrijf. Deze vind je op www.stagemarkt.nl of op de site van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) www.s-bb.nl of op de site van De Techniek Academie. Wanneer je zelf een adres hebt gevonden, wordt bekeken of het adres een erkende BPV-plek is. Als het betreffende bedrijf/ instelling nog niet erkend is, wordt er een aanvraag ingediend. Je hoort dan zo snel mogelijk of je hier je BPV kunt doen.

    Je kunt alleen op BPV bij een erkend leerbedrijf! Je levert op tijd de gegevens van het bedrijf aan (minimaal 15 dagen voor aanvang van de BPV) zodat er op school een beroepspraktijkovereenkomst gemaakt kan worden. Deze kan dus alleen worden opgemaakt als het leerbedrijf erkend is. Er worden 3 exemplaren opgemaakt (een exemplaar voor jou, het bedrijf/ instelling en één voor school). Pas wanneer alle partijen hebben ondertekend en alle exemplaren op school zijn ingeleverd kun je starten met de BPV.

    Zonder deze beroepspraktijkovereenkomst kun je niet op BPV, ben je niet verzekerd en tellen de uren niet mee als BPV-uren.

  11. Examinering

    Basis voor (onderwijs en) de examinering zijn het Kwalificatiedossier en Kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap in het MBO. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma. Dit gebeurt bijvoorbeeld door één of meerdere proeven van bekwaamheid (PvB). Daarnaast zijn er examens voor Landstede Loopbaan en Burgerschap (LLB), Nederlands, Rekenen en eventueel een moderne vreemde taal (Duits en/of Engels).

    In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen.

    Examinering Beroepsbekwaamheid

    Wanneer je aan het eind van de opleiding zoveel geleerd hebt dat je beroepsbekwaam bent, dan kun je dat laten zien in de Proeve van Bekwaamheid. Dit is eigenlijk een (of enkele) grote LWP’s die je doet in de praktijk of in een nagebootste beroepsomgeving. Daarbij willen we vaststellen of je de benodigde beroepscompetenties voldoende beheerst om in het werkveld te kunnen beginnen. De beoordeling vindt tijdens en direct na afloop van de proeve plaats.

    Werkwijze

    Met de Proeve van Bekwaamheid (PvB) kun je laten zien dat je geschikt bent voor jouw vakgebied. Deze PvB duurt minimaal 3 dagdelen. De PvB voer je uit in de werkplaats in opdracht en onder begeleiding van je praktijkdocenten  en/of praktijkopleider, samen met een medestudent.

    Het is dus noodzakelijk dat je elkaars werk goed controleert op maatvoering en afwerking omdat de productbeoordeling geldt voor beide studenten.

    Deze PvB wordt in de werkplaats gemaakt. Je hebt de beschikking over alle machines en gereedschappen  die in de werkplaats aanwezig zijn.

    Volg je de opleiding in Kampen dan doe je de Proeve van bekwaamheid op je leerwerkplek dus bij je werkgever, en komt de beoordelaar dagelijks op het bedrijf kijken en uiteindelijk samen met je praktijkopleider en jou de beoordeling in te vullen.

    Als er machines of gereedschappen zijn waarvan je de werking niet weet, laat je dan door een van de praktijkdocenten de werking uitleggen.

    Procedure

    Jouw opleiding bestaat uit een aantal kerntaken. Kerntaken sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid (PVB). Naast een PVB kan het zijn dat er nog andere examens gedaan moeten worden voor het behalen van je diploma. In de aanloop naar een PVB werk je aan de ontwikkeling van jouw kerntaken door het uitvoeren van LWP’s, het volgen van TWIXX-en en het lopen van stage. Zodra jij je voldoende ontwikkeld hebt op een kerntaak, overleg je met je coach en vraag je een examen aan.

    Samen met je coach vul je een aanvraagformulier in voor een PVB. Het aanvraagformulier wordt in behandeling genomen en jouw examen wordt aangevraagd bij het Examenbureau.

    Via je coach ontvang je de deelnemersversie van het examen (voor zover deze vooraf ingezien mag worden). In de PVB wordt helder uitgelegd hoe je de PVB kunt voorbereiden en hoe je de PVB met succes af kunt ronden.

    Via je coach ontvang je informatie over plaats, datum en tijd v.w.b. afname van het examen. Het examen wordt afgenomen door minimaal twee beoordelaars.

    Recht op Inzage Examens

    Je hebt het recht op inzage in het examenwerk om te kijken of de correctie goed is gebeurd. Dat geldt voor alle examens met uitzondering van de centraal ontwikkelde examens van CITO. Je hebt hier 10 werkdagen, na bekendmaking van het resultaat, de tijd voor. Wanneer je het niet eens bent met de beoordeling/het besluit, kun je een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Landschaps Examen Commissie (LEC). In het examenreglement staat dit beschreven.

    Archivering examendossier

    Voor iedere student is er een eigen examendossier waarin alle examinerende producten worden gearchiveerd. Jouw examendossier is in beheer bij het examenbureau. Het gaat om alle examenonderdelen die voorkomen in het examenplan, aangevuld met de BPV-onderdelen.

    De volgende bewijsstukken worden door de opleiding bewaard na het behalen van het diploma:

    ·         Examenopbrengsten: beoordelingen, akkoordformulieren, uitslagformulieren van alle proeven van bekwaamheid.

    ·         Onderliggende bewijsstukken van proeven van bekwaamheden (met andere woorden alle gemaakte opdrachten die beoordeeld zijn voor het voldoen aan de proeven van bekwaamheid). Er zijn situaties denkbaar dat de examenresultaten niet opgeslagen kunnen worden. Als alternatief valt dan te denken aan foto’s, videoregistraties of een uitgebreid beoordelingsprotocol dat voldoende inzicht geeft in wat het examenresultaat was en wat de beoordeling inhield. Jouw opleiding legt dit voor aan de LEC.

    ·         Van het portfolio LLB worden alleen de beoordelingsformulieren  van het verzamelportfolio en het exameneindgesprek in het examendossier bewaard. Het portfolio LLB kun je bij de diplomering terugvragen.

    ·         De BPV-beoordeling(en) en urenverantwoordingsformulieren (ondertekend door het BPV-bedrijf).

    De resultaten van taal- en rekenexamens worden niet in het examendossier gearchiveerd, maar in TOA en/of bij CITO.