Landstede - Opleidingen

Particuliere beveiliging (23161) BOL 2018-2019

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij het landschap Veilig & Beschermd
    Door veiligheid en goede dienstverlening zullen de mensen zich overal meer op hun gemak voelen. Wij bieden veiligheids- en Defensieopleidingen aan. Naast de veiligheids- en defensieopleidingen bieden we een éénjarige niveau 4 specialistenopleiding aan, ‘Leidinggeven aan team/afdeling/project’. Om te kunnen starten met deze opleiding, dien je in het bezit te zijn van een MBO niveau 3 diploma.

    Tijdens jouw opleiding leer je hoe je een bijdrage kunt leveren aan een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Je leert bij ons zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De praktijk zoeken we zoveel mogelijk op, zodat je een goed beeld krijgt van de beroepen binnen beveiliging, handhavende organisaties en Defensie.

  2. Het Landschap

    Binnen dit Landschap maak je kennis met veel partners en professionals binnen de veiligheidsbranche. Beveiligers, Handhavers/Toezichthouders en Defensiemedewerkers zijn immers verantwoordelijk voor het behouden of verkrijgen van een veilige omgeving en werken daarbij steeds vaker samen.

    Met deze partijen organiseren we het hele jaar door verschillende activiteiten. Deze variëren van b.v. ontruimingsoefeningen in een voetbalstadion, het beveiligen van evenementen en het deelnemen aan militaire activiteiten. Deze gezamenlijke activiteiten bieden jou de perfecte kans om kennis te maken met meerdere veiligheidsberoepen.

    Officiële samenwerkingspartners

    Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de  Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee. Gemeenten, bedrijven en instellingen. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. Het biedt ook de mogelijkheden om in te kunnen spelen op de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende stageplaatsen en oefenruimtes waar we gebruik van maken tijdens de opleiding. Het Landschap kent ook een eigen Veiligheidsacademie waarbinnen 21 bedrijven samenwerken om het beroepsonderwijs up to date te houden en zo realistisch mogelijk aan te kunnen bieden.

    Locatie Kranenburg te Harderwijk

    Kies je voor een Defensie-, beveiligingsopleiding of de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid in Harderwijk, dan volg je die op het voormalig Landmacht kazerneterrein Kranenburg. Dit is vlakbij het station en onze locatie aan het Westeinde. Kranenburg bevat veel faciliteiten zoals: een eigen beveiligingsdienst, een sporthal, fitness, klimtoren, hindernisbaan, appèlplaats, garage met (militaire) bedrijfwagens. een oefen- praktijkomgeving voor zorg en een praktij- examencentrum in de vorm van een echte winkelstraat. Ook maken wij gebruik van virtual en mixed reality ondersteuning bij de lessen. Hierdoor proef en beleef je de juiste sfeer tijdens jouw opleiding. 

    Locatie Fuchsiastraat 1 te Zwolle

    Kies je voor een beveiligingsopleiding, de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (eventueel met Kmar arrangement) of de éénjarige specialistenopleiding ‘Leidinggeven aan team/afdeling/project’(*) niveau 4 in Zwolle, dan volg je deze aan de Fuchsiastraat 1 in Zwolle. We maken naast deze locatie gebruik van verschillende locaties in de (nabije) omgeving, waar je specifieke vaardigheden, behorend bij het beroep, aangeboden krijgt.   

    (*) voor vragen over deze opleiding, kunt u contact opnemen met de locatie Fuchsiastraat in Zwolle, team Veilig & Beschermd

  3. Leren in het Landschap

    Beveiligers

    De Beveiligers zijn in het "privaat domein" werkzaam. Bijvoorbeeld als beveiliger bij de receptie van een ziekenhuis, bij festivals of als veiligheidsfunctionaris die fouilleert op Schiphol. Een beveiliger voert zijn werkzaamheden uit binnen b.v. de gevangenis, is toezichthouder bij een bedrijvencomplex of hij/zij surveilleert bij grotere winkels.

    Je houdt preventief toezicht door te surveilleren en na te gaan of er zaken gebeuren die niet de bedoeling zijn. Mocht je een probleem tegenkomen, dan moet je ingrijpen. Je geeft de calamiteit door aan de centrale meldpost, maar het kan ook zijn dat je direct de politie, brandweer of ambulance alarmeert. Je probeert problemen te voorkomen , maar soms moet je ook ingrijpen als het al te laat is. Jouw werkzaamheden zijn in eerste instantie gericht op de-escalatie  en waar noodzakelijk de ontstane schade te beperken en zonodig hulp in te schakelen van anderen. Als dienstverlener neem je veelal daar waar noodzakelijk (ontstane calamiteiten) het initiatief. Daarnaast is de coördinator beveiliger ( niveau 3), op momenten dat hij eveneens aanwezig is bij een bepaalde situatie, de leidinggevende die de beveiligers aanstuurt.

    Handhaver Toezicht Veiligheid ( HTV)

    Handhavers (Toezicht & Veiligheid) zijn overal in het zogenaamde “publieke domein” werkzaam. Je ziet hen steeds vaker in het straatbeeld en zij nemen steeds meer taken van de politie over.

    Aan de Fuchsiastraat 1 te Zwolle wordt de HTV opleiding aangeboden met een uniek arrangement, HTV-Kmar (Koninklijke Marechaussee). Dit is een reguliere HTV opleiding, waarbij een deel van de BPV (stage) volbracht wordt binnen de Koninklijke Marechaussee. Na het behalen van het diploma, kan de student de selectieprocedure voor de Kmar doorlopen en na gebleken geschiktheid de functie van onderofficier (wachtmeester) vervullen binnen de Kmar.

    Aangezien dit een pilotopleiding betreft, zal ieder jaar bekeken worden of en in welke vorm de opleiding wordt gecontinueerd. Dit zal tijdens de plaatsingsprocedure besproken worden.

    Let op! Voor de opleidingen HTV en HTV-Kmar geldt een numerus fixus op basis van moment van aanmelding.

    Veiligheid & Vakmanschap:

    Binnen de richting VeVa leer je hoe je moet samenwerken en hoe je een opdracht tot een goed einde brengt. Ondertussen laat Defensie je zien wat de mogelijkheden zijn als je kiest voor het beroep van militair. Je gaat dan ook regelmatig naar de Koninklijke Marine (Korps mariniers), Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht voor onder meer praktijklessen. Als militair word je wereldwijd ingezet, bijvoorbeeld bij bondgenootschappelijke verdediging, crisisbeheersingsoperaties en rampenbestrijding. Voor de richting VeVa bieden we de vakopleidingen, aankomend medewerker grondoptreden (VeVa-GROP 2), aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa-GROP 3), VeVa-bedrijfsautotechnicus, VeVa-eerste bedrijfsautotechnicus, VeVa-Verzorgende IG en VeVa-MBO Verpleegkundige.

    Let op! Voor de VeVa-opleidingen geldt een numerus fixus op basis van moment van aanmelding.


    Leidinggeven op basis van vakmanschap

    Naast de veiligheids- en defensieopleidingen bieden we een éénjarige niveau 4 specialistenopleiding aan, ‘Leidinggeven aan team/afdeling/project’. Om te kunnen starten met deze opleiding, dien je in het bezit te zijn van een MBO niveau 3 diploma. Je leert tijdens deze opleiding algemene kennis en vaardigheden op het gebied van leidinggeven.

    Alle hierboven genoemde opleidingen zijn onderdeel van het Landschap: Veilig en Beschermd.

    Samen met je opleidingsteam zullen we je begeleiden naar een diploma !

  4. De opleiding

    Deze opleiding start met het basisdeel Particuliere Beveiliger niveau 2. Het basisdeel duurt 2 jaar. De coach zal de voortgang met jou bespreken. Tijdens het basisdeel kijkt de coach samen met jou of je geschikt bent om het profieldeel Coördinator Beveiliging niveau 3 aansluitend te volgen. Het is ook mogelijk om dit traject versneld te volgen, zodat je in 3 jaar niveau 2 en 3 afrondt.

    Naast het basisdeel bieden wij keuzedelen aan om een verdieping en/of verbreding voor je toekomstige beroep te realiseren. Welke keuzedelen kunnen worden gevolgd, zullen met jou tijdens de opleiding worden besproken.

    De opleiding is gebaseeerd op een onderwijsvisie waarbij we onderscheid maken tussen aanbodgericht en ervaringsgericht onderwijs. De opleidingen vinden grotendeels plaats op school, in lokalen of praktijkruimtes. Daarnaast leren we ook veel buiten de school, dit noemen we praktijkleren. Praktijkleren vindt regelmatig in de avonden, vakanties en/of de weekenden plaats. Houd hier dus rekening mee in de planning met je eventuele bijbaantje of hobby's.

    Een groot deel van je opleiding is je BPV (stage) deel. Je stage voer je uit bij een erkend leerbedrijf.

  5. Leren in het Landschap

    De opleidingen Particuliere Beveiliger en Coördinator Beveiliging vallen binnen het Landschap Veilig en Beschermd. Binnen dit Landschap is er een scheiding tussen de opleidingen die vallen in het 'publieke' domein en het 'private' domein. De opleidingen Particuliere Beveiliging en Coördinator Beveiliging vallen binnen het 'private' domein. 

    De inhoud van de opleiding en de examinerende onderdelen zijn opgebouwd vanuit het beroep, kwalificatiedossier en de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap in het MBO. Naast de beroepsgerichte examens zijn er ook examens voor Nederlands en rekenen.

    In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je met een goed gevolg dient te halen om het diploma te kunnen ontvangen.

  6. Opbouw van de opleiding

    De opleiding zal in grote lijnen er als volgt uitzien: (wijzigingen onder voorbehoud)

    Periode 1

    Periode 2

    Periode 3

    Periode 4

    1e jaar

    Onderwijsprogramma + Praktijkleren

    Onderwijsprogramma + Praktijkleren

    Onderwijsprogramma + Praktijkleren + 1e mogelijkheid theorie examens SVPB

    Onderwijsprogramma + Praktijkleren

    2e jaar

    BPV en terugkomdag op school

    BPV en terugkomdag op school

    BPV en terugkomdag school + 1e mogelijkheid praktijkexamen SVPB

    Onderwijsprogramma en praktijkexamen SVPB

    Examinering Nederlands, Rekenen en LLB

    BPV *; Indien je in het eerste jaar versnelt, is het mogelijk je BPV te starten in een andere periode dan hierboven vermeld.

    Basisdeel:

    In het eerste leerjaar volg je zowel onderwijs op school als leren in de praktijk. Op school krijg je lessen in zowel de beroepsgerichte vakken en vakken als Nederlands, Engels, rekenen, sport, leren loopbaan burgerschap (LLB) en coaching zowel individueel als met de groep. Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende keuzedelen. Je zult jezelf in deze lessen ontwikkelen en je breidt je algemene kennis uit. Je krijgt beroepsgericht Engels en met Nederlands leer je hoe je een goed rapport schrijft. 

    Ter voorbereiding op de vakgerichte theorie examens krijg je op 2 momenten een diagnostische toets aangeboden, deze geeft een indicatie over de kans van slagen voor de vakgerichte theorie examens. Uitgangspunt is dat je voldoende scoort bij de diagnostische toetsen en dan wordt opgegeven voor de vakgerichte theorie examens. Jouw coach/vakdocent adviseert over het wel of niet opgaan voor de vakgerichte theorie examens SVPB.

    Na de vakgerichte theorie examens ga je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Verder vinden er in het tweede jaar examentrainingen plaats om je voor te bereiden op het praktijkexamen Particulier Beveiliger, welke afgenomen worden door de SVPB. Tijdens de BPV periode zijn er wekelijks terugkomdagen op school. 

    De beroepsgerichte theorie examens en het praktijkexamen worden landelijk geëxamineerd door het SVPB.

    Uitgangspunt is dat je de vakgerichte theorie-examens behaald hebt voordat je op BPV gaat.

    Profieldeel: 

    Het profieldeel Coördinator niveau 3 heeft een opleidingsduur van minimaal 1,5 tot 2 jaar (basis + profiel deel = 3 jaar).

    Dit profieldeel kun je alleen volgen als je in het bezit bent van het diploma svpb diploma Particuliere beveiliging 2.

    Tijdens deze opleiding volg je zowel onderwijs op school als in de praktijk. Verder ben je, in de rol van coördinator, veelvuldig bezig met het voorbereiden en uitvoeren van evenementen. Tijdens het uitvoeren geef je dan ook daadwerkelijk leiding aan studenten particuliere beveiliging niveau 2.

    Uitgangspunt is dat je minimaal 4 vakgerichte theorie examens behaald hebt voordat je op BPV gaat.

    Keuzedeel: 

    Tijdens jouw opleiding ga jij een keuze maken in de keuzedelen waarin jij je verder wil ontwikkelen.

    Voor de opleiding Particuliere Beveiliging moet je 480 uren aan keuzedelen volgen. Dit kunnen 2 keuzedelen van 240 uren zijn of 1 keuze deel van 480 uren. Voor de opleiding Coordinator Beveiliging geldt dat je 720 uren aan keuzedelen volgt. De keuzedelen die je bij niveau 2 hebt gevolgd, geven soms vrijstelling voor deze niveau 3 opleiding. 

    Welke keuzedelen jij wilt gaan volgen, ga je in overleg met je coach bepalen. Bespreek je keuze ook met je ouder(s)/verzorger(s). Ben je nog geen 18 jaar, dan is toestemming van je ouder(s)/verzorger(s) verplicht.  

  7. LWP ’s en TWIXX in de opleiding

    In de opleiding krijg je diverse onderwijsopdrachten. Bij Landstede noemen wij dat LWP (Leerwerkprestaties). Aan de LWP werk je op school maar zeker ook buitenschools. Ondersteunend aan een LWP worden instructielessen, gastlessen en workshops aangeboden. Bij Landstede noemen wij dat: TWIXX. Hieronder worden er voor de beide opleidingen benoemd welke thema's aan bod komen.

    Particuliere beveiliging 2        

    Per periode wordt het onderwijs aan de hand van een of meerdere thema’s behandeld.

    Deze thema’s worden in een LWP aangeboden.

    Voorbeelden van LWP’s zijn:

    • Leren in, aan en van de praktijk
    • WWK basis
    • BVO basis

    Tijdens de opleiding worden er diverse TWIXX-en aangeboden, deze zijn meestal gericht op het beroep maar ook op jouw ontwikkeling als student en persoon.

    Voorbeelden van TWIXX-en zijn:

    • Wetboek van Strafrecht en Wetboek van Strafvordering, de kennis en toepassing van beide wetboeken
    • Controleren en surveilleren, zodra je op ronde gaat, kom je veel dingen tegen, hoe handel je deze af?
    • Alarmopvolging, hoe handel je een alarm af?
    • Toegangscontrole, hoe ga je om met bezoekers bij de ingang van bijvoorbeeld een evenement
    • Dienstverlenende vaardigheden, het ontvangen van bezoekers en omgaan met diverse vragen die je tegen kunt komen
    • Rapportage, zowel het dienstrapport als het specifiek rapport

    Coordinator beveiliging 3                 

    Per periode wordt het onderwijs aan de hand van een of meerdere thema’s behandeld.

    Deze thema’s worden in een LWP aangeboden.

    Voorbeelden van LWP’s zijn:

    • Leren in, aan en van de praktijk
    • BVO3 Basis
    • Jouw evenement
    • Velig werken 3 basis

    Tijdens de opleiding worden er diverse TWIXX’en aangeboden, deze zijn meestal gericht op het beroep maar ook op jouw ontwikkeling als student en persoon.

    Voorbeelden van TWIXX’en zijn:

    • Wettelijke kaders 2 en Beveiliging van gebouwen 2, het opfrissen van de theorie die bij niveau 2 behandeld is
    • Gespreksvaardigheden, de diverse gespreksvormen worden behandeld en uitgevoerd
    • Veilig werken, onder andere ARBO-wet en cao worden hierin behandeld
    • BPV, de voorbereiding en afronding van de BPV periode worden hierin besproken
  8. Coaching

    Een coach voor jouw (leer)loopbaan

    Aan het begin van je opleiding krijg je een coach toegewezen die jou zal begeleiden.

    Deze coach helpt je in jouw ontwikkeling en bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan. Je coach helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Hij stimuleert je om het beste uit jezelf te halen.

    Landstede streeft ernaar dat je tijdens je hele opleiding dezelfde coach behoudt.

    Groepscoaching

    Tijdens groepscoaching bespreek je je ervaringen over het praktijkleren en reflecteer je je eigen gedrag en die van de groep. Uit deze reflectie ga je je eigen leerdoelen opzetten en bespreken. Daarnaast leer je elkaar goed kennen en leer je samenwerken met elkaar. Het doel is om groepsprocessen te versterken. Dit doen wij door middel van een kamp, spellen en andere groepsactiviteiten. 

    De opleidingen beveiliger niveau 2 en coördinator niveau 3 beginnen met een introductiekamp om jezelf, klasgenoten en de school te leren kennen.

  9. Praktijkleren - BPV

    Praktijkleren    

    Tijdens de opleidingen Particuliere Beveiliger niveau 2 en Coördinator Beveiliging niveau 3 leer je niet alleen op school, maar ga je het geleerde toepassen in de praktijk, Landstede noemt dit praktijkleren. Voorbeelden van praktijkleren zijn: ondersteunen bij beurzen, evenementen en PEC Zwolle. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van beveiligers en/of docenten/instructeurs.

    Als je coördinator in opleiding bent, dan ga je ook in de praktijk leren. Je leert leiding te geven aan de studenten beveiliging op de diverse praktijkleersituaties. Dit doe je door middel van een goede voorbereiding, draaiboek, briefing, het maken van een planning en je evalueert het geheel met de opdrachtgever en jouw medewerkers (medestudenten). Tijdens het praktijkleren begeleid je de student beveiliging bij de diverse beginnende beveiligingstaken en stuur je aan op een goede beroepshouding. 

    BPV

    Ter voorbereiding op je praktijkexamen en beveiligingsdiploma ga je ervaring opdoen in het werkveld, dit noemen we Beroeps Praktijk Vorming (BPV). De vastgestelde aantal uren BPV wordt aan het begin van jouw opleiding met je besproken. De periode wanneer deze BPV plaatsvindt kun je zien bij de opbouw van jouw opleiding (bpv gids).

    De BPV doe je bij een door Justitie erkende beveiligingsorganisatie. Dit houdt in:

    BPV particuliere beveiliger 2:
    Binnen de beveiligingsorganisatie waar jij je BPV gaat doen, word je begeleid door praktijkbegeleiders. Je gaat alles wat je op school hebt geleerd in de praktijk brengen, daarvoor gebruik je een praktijkwerkboek. In dit praktijkwerkboek staan verschillende opdrachten die je gaat maken, welke je laat controleren door jouw praktijkbegeleider. Voor de opleiding beveiliger geldt dat er specifieke regels gelden, zoals dat je een groene pas nodig hebt om op BPV te mogen gaan. Deze pas is maximaal één jaar geldig. Je zal dus in die periode de BPV moeten afronden. Deze specifieke eisen komen voort uit het feit dat de BPV binnen het domein 'veiligheid' vallen en daar strengere eisen gelden dan voor een gemiddelde opleiding of werkveld. Informatie over de BPV kun je vinden in de BPV gids. Deze zal tijdens lessen uitvoerig besproken worden. 

    BPV coördinator niveau 3:
    Zodra je als student coördinator op stage gaat, ga je binnen een beveiligingsorganisatie leren coördineren. Je wordt hierbij begeleid door een praktijkbegeleider die bevoegd is om een coördinator op te leiden. Deze stage doe je door middel van opdrachten die je moet afronden alvorens je op het praktijkexamen coördinator niveau 3 kan. Zodra je deze opdrachten hebt afgerond kan je in overleg met je coach het examen aanvragen. De opdrachten die je tijdens je BPV hebt gemaakt zullen als input gebruikt worden tijdens het praktijkexamen. In overleg met je coach wordt bepaald voor welk praktijkexamen je wordt opgegeven (aankomend coördinator of coördinator beveiliging).

    Ook voor deze opleiding gelden specifieke eisen rond de BPV en het werkveld. Deze zullen uitvoerig tijdens de lessen behandeld worden.

    Andere vormen :

    Tijdens je opleiding ga je ook nog op andere manieren inzicht krijgen over het beroep waar je voor leert. Er komen tijdens de opleiding diverse gastsprekers en je gaat ook op bezoek bij diverse bedrijven en/of instanties. Meestal doen we een keer per schooljaar mee aan een oefening van de Landelijke politie, waarbij jij het tegenspel mag verzorgen.

    Praktijkleren vindt regelmatig in de avonden, vakanties en/of de weekenden plaats. Houd hier dus rekening mee in de planning met je eventuele bijbaantje of hobby's en eventueel bijkomende reiskosten.

  10. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Specifieke eisen voor het volgen van deze opleiding:

    Je bent van onbesproken gedrag. Een antecedenten onderzoek is een onderdeel voor het mogen starten van je BPV. 

    Bij het beroep waarvoor je gekozen hebt en waarvoor je bij Landstede een opleiding volgt, hoort het dragen van een uniform. Gedurende de opleiding is het dragen van een uniform dan ook verplicht. De kosten van bovengenoemde zaken zijn voor rekening van de student.

  11. Examinering

    Vakspecifieke examens

    Voor de examinering wordt gebruik gemaakt van de examenmaterialen van de SVPB (www.svpb.nl). Dit is een extern examenbureau.

    Je diploma bestaat uit twee onderdelen:
    1) MBO 2 diploma Beveiliger
    2) SVPB diploma Particuliere Beveiliging (conform kwalificatiedossier S-BB)

    Voor niveau 3 komt daar nog bij:
    1) MBO 3 diploma Coördinator beveiliging
    2) SVPB diploma Aankomend coördinator beveiliging (conform kwalificatiedossier S-BB)
    Optie:
    3) SVPB diploma Coördinator Beveiliging (conform kwalificatiedossier S-BB)

    Je ontvangt de diploma’s als is voldaan aan de onderdelen die staan in het examenplan, het inleveren van je urenstaat en het resultaat van de BPV.

    Omtrent de procedures van examinering word je gedurende de opleiding door je coach en vakdocenten geïnformeerd. Landstede hanteert daarin het handboek examinering.

    Algemene examens

    De examens Nederlands, rekenen, LLB en keuzedeel worden op school geexamineerd. Na afname van een examen heeft de docent 10 werkdagen de tijd om dit examen na te kijken. Dit geldt niet voor de centrale examens (CE). Deze examens worden landelijk nagekeken. De uitslag van deze examens zijn niet binnen 10 werkdagen verwerkt. Je resultaat wordt in het digitale systeem e-TO gezet, daarvan krijg je een melding in je Landstede mail. Een aantal examens kun je inzien nadat je deze gemaakt hebt. Je krijgt alleen de opdrachten en je eigen gemaakte werk te zien. Er moet iemand van het examenbureau bij aanwezig zijn en verder mag er niemand bij zijn. 

    Bij de SVPB krijg je direct na het maken van je examens jouw voorlopige uitslag. Wanneer de uitslag onvoldoende is, heb je de mogelijkheid om het SVPB examen in te zien, maar alleen nadat je dit hebt besproken met je coach. 

    De beoordelingen van je examens worden vastgelegd in e-TO. Je vindt deze in 'de kluis' in je studiedashboard. Alle stukken die horen bij de examens uit je examenplan, dus uitgevoerde Proeven van Bekwaamheid, toetsen en dergelijke, worden door het Examenbureau bewaard. Zie handboek examinering.