Landstede - Opleidingen

Leidinggeven op basis van vakmanschap (OCW) (23075) BOL 2018-2019

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij het landschap Veilig & Beschermd
    Door veiligheid en goede dienstverlening zullen de mensen zich overal meer op hun gemak voelen. Wij bieden veiligheids- en Defensieopleidingen aan. Naast de veiligheids- en defensieopleidingen bieden we een éénjarige niveau 4 specialistenopleiding aan, ‘Leidinggeven aan team/afdeling/project’. Om te kunnen starten met deze opleiding, dien je in het bezit te zijn van een MBO niveau 3 diploma.

    Tijdens jouw opleiding leer je hoe je een bijdrage kunt leveren aan een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Je leert bij ons zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De praktijk zoeken we zoveel mogelijk op, zodat je een goed beeld krijgt van de beroepen binnen beveiliging, handhavende organisaties en Defensie.

  2. Het Landschap

    Binnen dit Landschap maak je kennis met veel partners en professionals binnen de veiligheidsbranche. Beveiligers, Handhavers/Toezichthouders en Defensiemedewerkers zijn immers verantwoordelijk voor het behouden of verkrijgen van een veilige omgeving en werken daarbij steeds vaker samen.

    Met deze partijen organiseren we het hele jaar door verschillende activiteiten. Deze variëren van b.v. ontruimingsoefeningen in een voetbalstadion, het beveiligen van evenementen en het deelnemen aan militaire activiteiten. Deze gezamenlijke activiteiten bieden jou de perfecte kans om kennis te maken met meerdere veiligheidsberoepen.

    Officiële samenwerkingspartners

    Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de  Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee. Gemeenten, bedrijven en instellingen. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. Het biedt ook de mogelijkheden om in te kunnen spelen op de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende stageplaatsen en oefenruimtes waar we gebruik van maken tijdens de opleiding. Het Landschap kent ook een eigen Veiligheidsacademie waarbinnen 21 bedrijven samenwerken om het beroepsonderwijs up to date te houden en zo realistisch mogelijk aan te kunnen bieden.

    Locatie Kranenburg te Harderwijk

    Kies je voor een Defensie-, beveiligingsopleiding of de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid in Harderwijk, dan volg je die op het voormalig Landmacht kazerneterrein Kranenburg. Dit is vlakbij het station en onze locatie aan het Westeinde. Kranenburg bevat veel faciliteiten zoals: een eigen beveiligingsdienst, een sporthal, fitness, klimtoren, hindernisbaan, appèlplaats, garage met (militaire) bedrijfwagens. een oefen- praktijkomgeving voor zorg en een praktij- examencentrum in de vorm van een echte winkelstraat. Ook maken wij gebruik van virtual en mixed reality ondersteuning bij de lessen. Hierdoor proef en beleef je de juiste sfeer tijdens jouw opleiding. 

    Locatie Fuchsiastraat 1 te Zwolle

    Kies je voor een beveiligingsopleiding, de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (eventueel met Kmar arrangement) of de éénjarige specialistenopleiding ‘Leidinggeven aan team/afdeling/project’(*) niveau 4 in Zwolle, dan volg je deze aan de Fuchsiastraat 1 in Zwolle. We maken naast deze locatie gebruik van verschillende locaties in de (nabije) omgeving, waar je specifieke vaardigheden, behorend bij het beroep, aangeboden krijgt.   

    (*) voor vragen over deze opleiding, kunt u contact opnemen met de locatie Fuchsiastraat in Zwolle, team Veilig & Beschermd

  3. Leren in het Landschap

    Beveiligers

    De Beveiligers zijn in het "privaat domein" werkzaam. Bijvoorbeeld als beveiliger bij de receptie van een ziekenhuis, bij festivals of als veiligheidsfunctionaris die fouilleert op Schiphol. Een beveiliger voert zijn werkzaamheden uit binnen b.v. de gevangenis, is toezichthouder bij een bedrijvencomplex of hij/zij surveilleert bij grotere winkels.

    Je houdt preventief toezicht door te surveilleren en na te gaan of er zaken gebeuren die niet de bedoeling zijn. Mocht je een probleem tegenkomen, dan moet je ingrijpen. Je geeft de calamiteit door aan de centrale meldpost, maar het kan ook zijn dat je direct de politie, brandweer of ambulance alarmeert. Je probeert problemen te voorkomen , maar soms moet je ook ingrijpen als het al te laat is. Jouw werkzaamheden zijn in eerste instantie gericht op de-escalatie  en waar noodzakelijk de ontstane schade te beperken en zonodig hulp in te schakelen van anderen. Als dienstverlener neem je veelal daar waar noodzakelijk (ontstane calamiteiten) het initiatief. Daarnaast is de coördinator beveiliger ( niveau 3), op momenten dat hij eveneens aanwezig is bij een bepaalde situatie, de leidinggevende die de beveiligers aanstuurt.

    Handhaver Toezicht Veiligheid ( HTV)

    Handhavers (Toezicht & Veiligheid) zijn overal in het zogenaamde “publieke domein” werkzaam. Je ziet hen steeds vaker in het straatbeeld en zij nemen steeds meer taken van de politie over.

    Aan de Fuchsiastraat 1 te Zwolle wordt de HTV opleiding aangeboden met een uniek arrangement, HTV-Kmar (Koninklijke Marechaussee). Dit is een reguliere HTV opleiding, waarbij een deel van de BPV (stage) volbracht wordt binnen de Koninklijke Marechaussee. Na het behalen van het diploma, kan de student de selectieprocedure voor de Kmar doorlopen en na gebleken geschiktheid de functie van onderofficier (wachtmeester) vervullen binnen de Kmar.

    Aangezien dit een pilotopleiding betreft, zal ieder jaar bekeken worden of en in welke vorm de opleiding wordt gecontinueerd. Dit zal tijdens de plaatsingsprocedure besproken worden.

    Let op! Voor de opleidingen HTV en HTV-Kmar geldt een numerus fixus op basis van moment van aanmelding.

    Veiligheid & Vakmanschap:

    Binnen de richting VeVa leer je hoe je moet samenwerken en hoe je een opdracht tot een goed einde brengt. Ondertussen laat Defensie je zien wat de mogelijkheden zijn als je kiest voor het beroep van militair. Je gaat dan ook regelmatig naar de Koninklijke Marine (Korps mariniers), Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht voor onder meer praktijklessen. Als militair word je wereldwijd ingezet, bijvoorbeeld bij bondgenootschappelijke verdediging, crisisbeheersingsoperaties en rampenbestrijding. Voor de richting VeVa bieden we de vakopleidingen, aankomend medewerker grondoptreden (VeVa-GROP 2), aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa-GROP 3), VeVa-bedrijfsautotechnicus, VeVa-eerste bedrijfsautotechnicus, VeVa-Verzorgende IG en VeVa-MBO Verpleegkundige.

    Let op! Voor de VeVa-opleidingen geldt een numerus fixus op basis van moment van aanmelding.


    Leidinggeven op basis van vakmanschap

    Naast de veiligheids- en defensieopleidingen bieden we een éénjarige niveau 4 specialistenopleiding aan, ‘Leidinggeven aan team/afdeling/project’. Om te kunnen starten met deze opleiding, dien je in het bezit te zijn van een MBO niveau 3 diploma. Je leert tijdens deze opleiding algemene kennis en vaardigheden op het gebied van leidinggeven.

    Alle hierboven genoemde opleidingen zijn onderdeel van het Landschap: Veilig en Beschermd.

    Samen met je opleidingsteam zullen we je begeleiden naar een diploma !

  4. De opleiding

    De opleiding Leidinggeven op basis van vakmanschap niveau 4 (LB4) is een specialistenopleiding, deze wordt in 1 jaar aangeboden. Een vereiste is dat je in het bezit bent van een MBO niveau 3 diploma. Het jaar bestaat uit 4 periodes. De lessen worden normaliter gegeven van maandag tot vrijdag van 9.00 - 17.00 uur. Ook in de avonden, weekenden en vakanties kan er onderwijs worden verzorgd omdat het beroepsveld daarom vraagt.

    De opleiding Leidinggeven op basis van vakmanschap wordt aangeboden binnen het Landschap Veilig & Beschermd Zwolle, maar heeft inhoudelijk geen raakvlakken met veiligheid, zoals de andere opleidingen binnen het landschap. Bij deze opleiding richten we ons op alle facetten rondom leidinggeven in de breedste zin van het woord. Kennis, houding en gedrag binnen de opleiding zijn algemeen van aard en zijn daarom ook toepasbaar in de veiligheidsbranche. Binnen de opleiding zal bijvoorbeeld BPV gelopen worden binnen het domein 'handel', aangezien de erkenning voor dit domein bij 'handel' ligt. 

    Het onderwijs dat je volgt, vindt grotendeels plaats op school. Daarnaast leer je ook  buiten de school, dit noemen we praktijkleren. Dit is iets anders dan de BPV (beroepspraktijvorming), waarover later meer. 

    De inhoud van de opleiding en de examinerende onderdelen zijn opgebouwd vanuit het beroep, kwalificatiedossier en de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap in het MBO. Naast de beroepsgerichte examens zijn er ook examens voor keuzedelen, Nederlands, Engels en rekenen. In tegenstelling tot een MBO niveau 3 opleiding, zal Engels wel geëxamineerd worden en meetellen voor de zak- en slaagregeling. Voor de generieke vakken ligt het vereiste niveau voor een opleiding MBO niveau 4 hoger dan dat op niveau 3 het geval was (van 2F naar 3F). Om te kunnen diplomeren zal dit binnen een jaar behaald moeten worden. Hier zal verderop in de studiegids op ingegaan worden (examinering). 

  5. Leren in het Landschap

    Zoals eerder al aangegeven valt de opleiding LB4 binnen het Landschap Veilig en Beschermd Zwolle (V&B Zwolle). Deze wordt in Zwolle aangeboden aan de Fuchsiastraat 1. LB4 heeft dus qua inhoud en BPV geen aansluiting met het veiligheidsonderwijs, zoals wel geldt voor de andere opleidingen binnen het Landschap Veilig & Beschermd. De reden dat deze opleiding wel binnen V&B Zwolle wordt aangeboden, is dat er binnen 'veiligheid' tot op heden geen niveau 4 opleiding bestaat. De opleiding LB4 geeft dus de mogelijkheid om op niveau 4 uit te stromen, wat kansen biedt voor jou om door te stromen naar het HBO, na diplomering of in de toekomst. 

  6. Opbouw van de opleiding

    Sinds 2016-2017 is er een herziening van het kwalificatiedossier. Dit houdt in dat de opleiding verdeeld is in verschillende delen; het basisdeel, het profieldeel en het keuzedeel. Het basisdeel bestaat uit beroepsspecifieke onderdelen. Dit betreft gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het gehele kwalificatiedossier. Het profieldeel bestaat uit kerntaken en werkprocessen waarop de kwalificaties in het kwalificatiedossier van elkaar verschillen. Het profieldeel dat wij aanbieden is Leidinggevende team/afdeling/project. Het tweede profieldeel (Technisch Leidinggevende) zullen we binnen V&B Zwolle niet aanbieden. 

    Naast het basis- en profieldeel, is er nog 15% ruimte over binnen de opleiding, die uren besteden we aan een keuzedeel. Aangezien het een éénjarige opleiding is, zal er één keuzedeel gekozen kunnen worden van 240 uur (zowel onderwijstijd als zelfstudietijd). De keuze bestaat uit 'Doorstroom naar het HBO' of het keuzedeel 'Digitale vaardigheden gevorderd'. Jouw keuze zal je met je coach bespreken in de eerste twee periodes van je opleiding. Vanaf periode 3 zal je aan de slag gaan met het door jou gekozen keuzedeel. We zullen hier tijdens de coachlessen bij stilstaan.

    De generieke vakken (Nederlands, Engels en rekenen) zullen in deze éénjarige opleiding een belangrijke plaats innemen. je zal dus in je rooster (wellicht wel meer) lessen generiek gepland zien staan. De reden hiervoor is dat je binnen een jaar van niveau 2F (MBO niveau 3) naar niveau 3F (MBO niveau 4) moet komen en dit tijdens het examineren van de generieke examens zal aan moeten aantonen. Wanneer jouw coach in overleg met de generieke docenten twijfels hebben, of niveau 3F haalbaar is voor jou, dan kan er geadviseerd worden om tijdens de vakantie extra ondersteuning te krijgen, middels de vakantieschool. Hier krijg je op maat een aantal dagdelen extra begeleiding op het onderdeel dat voor jou van toepassing is. Dit met als doel om de mogelijkheid te vrgroten om te komen tot jouw diploma.

    Aan Landstede Loopbaan en Burgerschap (LLB) zal tijdens de coachlessen aandacht besteed worden. Jouw portfolio van je opleiding op MBO niveau 3 zal de basis zijn. Gedurende het schooljaar zal je het bestaande portfolio uitbouwen met persoonlijke uitwerkingen van opdrachten. Ook tijdens de vaklessen zullen er uitstapjes gemaakt worden naar burgerschap. Als afsluiting van jouw opleiding, zal het LLB portfolio beoordeeld worden. Mits voldoende zal er een eindgesprek plaatsvinden. Beide onderdelen dienen met een voldoende worden afgesloten.

    Sport staat ook geprogrammeerd en zal je aantreffen op het rooster. Naast dat er gewerkt wordt aan jouw vitaliteit, zal sport ook ingezet worden als middel om jouw leidinggevende capaciteiten te vergroten.     

    De opleiding is vormgegeven met als uitgangspunt het kwalificatiedossier 'Leidinggeven op basis van vakmanschap' met als kwalificatie 'Leidinggeven team/afdeling/project' (crebo: 25160). In dit kwalificatiedossier kun je alle kerntaken en werkprocessen teruglezen, dan weet je precies welke onderdelen er binnen de opleiding aan bod komen. Op de site van S-BB kun je alle kwalificatiedossiers vinden, zo ook van Leidinggeven op basis van vakmanschap (crebo 25160) https://www.s-bb.nl/

  7. LWP ’s en TWIXX in de opleiding

    Vanaf de eerste lesweek starten we direct met de lessen en het werken aan opdrachten. Bij Landstede noemen we de lessen, TWIXX (training, workshops, instructie enz.), het werken aan opdrachten, waarin de verschillende kerntaken en werkprocessen aan bos komen en waarin je laat zien deze werkprocessen als beginnend beroepsbeoefenaar te beheersen, noemen we LWP (Leerwerkprestatie). In de startperiode (eerste weken van de opleiding), staan we stil bij zelfbeeld en beroepsbeeld, naast dat we het van belang vinden dat je een goed beeld hebt wat het inhoudt waar je voor opgeleid wordt, kun je deze uitwerkingen ook toevoegen aan je LLB portfolio (Leren, Loopbaan).

    We hechten veel waarde aan de LWP's, welke in e-TO (elektronisch Talentvol Ontwikkelen) in een periodeplan aan jou gekoppeld worden. Tijdens het werken aan een LWP, laat je zien dat je de stof beheerst en toe kunt passen in een steeds complexere situatie (uiteindelijk tijdens de BPV en het examineren). Je krijgt tijdens het werken aan de LWP feedback van de docenten, coaches, beroepsbeoefenaars en van je medestudenten. Van de ontvangen feedback kun je heel veel leren, deze leg je vast, waaruit je persoonlijke doelen kunt stellen, om zo maximaal rendement uit je opleiding te halen. Zo zal o.a. samenwerken, zelfinzicht, communicatie en gesprekstechnieken, projectmatig kunnen werken in de verschillende LWP's verwerkt zijn. De LWP's zijn gekoppeld aan de trajectlijnen, die we in de eerste fase van je opleiding zullen bespreken. Zo weet je precies wat er van je gevraagd wordt. 

    Voor coaching gebruiken we o.a. het middel 'leermetergesprek'. De leermeter vind je in e-TO. Door te werken aan de LWP's kan in de leermeter inzichtelijk gemaakt worden waar je jouw persoonlijke focus op kunt leggen en waar je staat binnen de opleiding. De TWIXX zijn ondersteunend aan de LWP.

    Tijdens de onderwijsactiviteiten zullen we ook aandacht besteden aan de praktijk. Ook in simulatie (zoals rollenspelen) zal je verschillende vaardigheden oefenen. 

    Het onderwijs heeft een vraaggestuurd karakter, dat wil zeggen, dat jij als student zelf invloed uit kan oefenen op het onderwijsprogramma, zodat de opleiding op jouw persoonlijke leerbehoefte aansluit, waarbij het kwalificatiedossier uiteraard leidend is. 

  8. Coaching

    De coach is altijd je eerste aanspreekpersoon voor (hulp)vragen en opmerkingen

    Individuele coaching

    Ook bij de opleiding ‘Leidinggeven op basis van vakmanschap’ word je begeleid door een coach. We richten ons dan op jouw persoonlijke groei, jouw valkuilen en uitdagingen. De coach neemt in eerste instantie een meer sturende rol aan, waarna de rol (afhankelijk van jou als student) opschuift naar een meer vraaggestuurde rol, met als doel om jouw zelfsturing en zelfredzaamheid te vergroten. Dit proces zal in de eerste fase van de opleiding al plaatsvinden. We verwachten van jou als student hierin een pro-actieve rol en houding.

    Verslagen van coachgesprekken zullen in e-TO geplaatst worden (onder ‘notities coachgesprek’). De leermeter zal als middel worden ingezet om inzichtelijk te maken waar je staat binnen de opleiding en om in gesprek te raken over jouw persoonlijke leerdoelen. SMART leerdoelen kunnen formuleren en hierop reflecteren, zal gedurende de opleiding structureel aan bod komen.  

    Groepscoaching

    Als klas heb je ook coaching op het rooster staan. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken we o.a. de groepsdynamiek, gemaakte afspraken en kun je zelf punten inbrengen die jij belangrijk vindt om in de groep bespreekbaar te maken. Landstede Loopbaan en Burgerschap (LLB) zal ook aan de orde komen tijdens de groepscoaching. Je coachgroep bestaat uit jouw klas. Met je klasgenoten zal je veel samenwerken en van elkaar kun je heel veel leren. Professionele openheid naar elkaar, zodat het leereffect zo maximaal mogelijk is, zal ook een onderdeel zijn van groepscoaching. 

    Tijdens de groepscoaching in het twee deel van het schooljaar, wanneer je op BPV bent, zullen we ook iedere week stilstaan bij de opgedane ervaringen van die week, zodat we ook hier van elkaar kunnen leren.

    De intentie is dat je het hele jaar dezelfde coach behoudt en dat je bij hem of haar je vragen kwijt kunt.

  9. Praktijkleren - BPV

    Beroepspraktijk vorming (BPV) is een belangrijk onderdeel binnen MBO opleidingen, zo ook voor de opleiding LB4. Je wordt nl. opgeleid tot een beginnend beroepsbeoefenaar, waardoor praktijkervaring van groot belang is.

    Aan de BPV zitten wettelijke vereisten. Voordat je op BPV gaat, moet er een BPVO (beroepspraktijk vorming overeenkomst) door de betrokken partijen zijn ondertekend en ingeleverd zijn op school. Pas dan ben je verzekerd en tellen de gemaakte uren en de proeven van bekwaamheid (zie opleidingsgids onderdeel 'examinering') in de praktijk mee. De stappen die genomen moeten worden om te komen tot een BPVO, zullen we ruim voorafgaande aan de eerste BPV periode uitvoerig bespreken en zal in de BPV reader worden vastgelegd.

    BPV zal gedaan worden in het domein van handel. Op www.stagemarkt.nl kun je vinden welke bedrijven geaccrediteerd (erkend) zijn. Wanneer er een erkenning is, dan zou daar BPV gelopen mogen worden. Plaatsing binnen een BPV bedrijf zal altijd gaan in overleg met je coach. Samen maak je de onderbouwde keuze om op een bepaalde plek op BPV te gaan. Het is mogelijk een erkenning aan te vragen bij het S-BB. Het bedrijf zal hierin de regie voeren. Vanuit school kunnen we dit proces ondersteunen. Aangezien het een éénjarige opleiding betreft en het tijd in beslag neemt om een erkenning te krijgen, zal dit al bij de start van de opleiding door jou als student in gang gezet moeten worden. Ook hier zal je coach je bij ondersteunen als dat wenselijk is.

    Internationaal op BPV gaan, zal bij deze éénjarige opleiding vooralsnog niet kunnen.

    De BPV staat gepland in periode 3 en 4 van de opleiding, waarbij je in totaal minimaal 340 uren op BPV bent geweest. We programmeren 340 uren BPV in het onderwijsprogramma, Meer uren mogen uiteraard gelopen worden en is in sommige omstandigheden juist raadzaam, aangezien er in de praktijk geëxamineerd wordt. 

    Je ontvangt voor aanvang van de BPV de BPV-reader van de opleiding, deze reader nemen we klassikaal in zijn geheel door, waardoor je precies op de hoogte bent van wat er van je gevraagd wordt tijdens de uitvoering van de BPV. Naast dat je de werkzaamheden uitvoert die je in overleg van je BPV opleider ontvangt, werk je ook aan de opdrachten van school (examen ESS), wat inhoudt dat je verschillende opdrachten voldoende (staat omschreven in het examenproduct ESS) uitvoert om te starten met je proeven van bekwaamheid (staat ook exact omschreven in het examenproduct van ESS). 

  10. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Voor de opleiding LB4 zijn er geen strikte kledingvoorschriften. Wel verwachten wij dat je er representatief uitziet passend bij het beroep. Het kan zijn dat je tijdens de BPV bedrijfskleding zal moeten dragen.

    We verwachten een gelijkwaardige open en professionele houding gedurende deze éénjarige opleiding. Het verreist de nodige inzet om te kunnen diplomeren. We willen je erop wijzen dat je na een half jaar opleiding de generieke vakken op niveau moet hebben en kan examineren, dit heeft o.a. te maken met de centrale examinering en de periode voordat je jouw resultaten krijgt. Zo creëer jij voor jezelf eventueel ruimte voor een tweede gelegenheid. In periode 1 kent het rooster extra uren generiek, daarnaast kan je gebruik maken van de vakantieschool van Landstede.

  11. Examinering

    Praktijkexamens Leidinggeven op basis van vakmanschap, deze worden ingekocht bij ESS examen services en zijn vastgesteld.

    Deze examens vinden plaats in de praktijk gedurende je BPV. We noemen dit Proeven van bekwaamheid (examineren in de praktijk). Er is een proeve van bekwaamheid over het basisdeel kerntaak 1: geeft direct leiding aan medewerkers/projecten en er is een proeve van bekwaamheid over het profieldeel kerntaak 1: Voert uit en/ of levert een bijdrage aan het personeelsbeleid.

    De proeve van bekwaamheid van het basisdeel bestaat uit examenopdrachten. Je houdt een logboek bij naast alle andere examenproducten. Deze examenopdrachten sluit je af met een officieel verantwoordinggesprek.

    De proeve van bekwaamheid van het profieldeel bestaat uit 1 examenopdracht (HRM advies), ook hierbij moet je een logboek bijhouden en maak je een presentatie en tevens vindt er een officieel verantwoordingsgesprek plaats.

    Wat belangrijk is om te weten is, dat je niet zomaar mag starten met de proeven van bekwaamheid, er zijn wat voorwaarden gesteld waaronder een voortgangsmeter van waaruit je een Go or No-Go krijgt. Tijdens de opleiding zal er aandacht besteed worden aan deze proeven zodat je goed voorbereid aan de slag kunt. Ook tijdens de BPV hebben we contactmomenten op school, waar we iedere week ook stilstaan bij de proeven van bekwaamheid.

    De examinering van de generieke vakken Nederlands, Engels, rekenen, keuzedeel en Leren Loopbaan Burgerschap zullen vanaf de tweede helft van de opleiding plaatsvinden. De coach zal met je bespreken hoe je alle examens moet aanvragen. Rekenen en het keuzedeel hebben (nog) geen invloed op de zak- en slaagregeling, maar is zichtbaar op je cijferlijst. Wij hechten er waarde aan en zetten er op in dat de student op een zo hoog mogelijk diplomeert. Je hebt hier wel de verplichting het onderwijs te volgen en het examen te maken.

    In het digitale volgsysteem (e-TO) zullen onder het tabblad 'de kluis' jouw behaalde resultaten te zien zijn. Wanneer je alle examens hebt behaald, je urenstaat van je BPV voldoende is en daarbij alle BPV formulieren met een voldoende beoordeeld zijn, heb je recht op het diploma en zullen we deze dan ook voor je aanvragen.

    Elke student heeft recht op twee gelegenheden voor ieder examen (zie Handboek Examinering examenreglement voor de Landstede examinering artikel 17). Alle procedures omtrent examinering staan in het Landstede handboek examinering. Voor vragen en/of klachten met betrekking tot dit onderwerp kan je terecht bij het examenbureau.