Landstede - Opleidingen

Veiligheid en vakmanschap (23164) BOL 2018-2019

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij het landschap Veilig & Beschermd
    Door veiligheid en goede dienstverlening zullen de mensen zich overal meer op hun gemak voelen. Wij bieden veiligheids- en Defensieopleidingen aan. Naast de veiligheids- en defensieopleidingen bieden we een éénjarige niveau 4 specialistenopleiding aan, ‘Leidinggeven aan team/afdeling/project’. Om te kunnen starten met deze opleiding, dien je in het bezit te zijn van een MBO niveau 3 diploma.

    Tijdens jouw opleiding leer je hoe je een bijdrage kunt leveren aan een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Je leert bij ons zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De praktijk zoeken we zoveel mogelijk op, zodat je een goed beeld krijgt van de beroepen binnen beveiliging, handhavende organisaties en Defensie.

  2. Het Landschap

    Binnen dit Landschap maak je kennis met veel partners en professionals binnen de veiligheidsbranche. Beveiligers, Handhavers/Toezichthouders en Defensiemedewerkers zijn immers verantwoordelijk voor het behouden of verkrijgen van een veilige omgeving en werken daarbij steeds vaker samen.

    Met deze partijen organiseren we het hele jaar door verschillende activiteiten. Deze variëren van b.v. ontruimingsoefeningen in een voetbalstadion, het beveiligen van evenementen en het deelnemen aan militaire activiteiten. Deze gezamenlijke activiteiten bieden jou de perfecte kans om kennis te maken met meerdere veiligheidsberoepen.

    Officiële samenwerkingspartners

    Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de  Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee. Gemeenten, bedrijven en instellingen. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. Het biedt ook de mogelijkheden om in te kunnen spelen op de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende stageplaatsen en oefenruimtes waar we gebruik van maken tijdens de opleiding. Het Landschap kent ook een eigen Veiligheidsacademie waarbinnen 21 bedrijven samenwerken om het beroepsonderwijs up to date te houden en zo realistisch mogelijk aan te kunnen bieden.

    Locatie Kranenburg te Harderwijk

    Kies je voor een Defensie-, beveiligingsopleiding of de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid in Harderwijk, dan volg je die op het voormalig Landmacht kazerneterrein Kranenburg. Dit is vlakbij het station en onze locatie aan het Westeinde. Kranenburg bevat veel faciliteiten zoals: een eigen beveiligingsdienst, een sporthal, fitness, klimtoren, hindernisbaan, appèlplaats, garage met (militaire) bedrijfwagens. een oefen- praktijkomgeving voor zorg en een praktij- examencentrum in de vorm van een echte winkelstraat. Ook maken wij gebruik van virtual en mixed reality ondersteuning bij de lessen. Hierdoor proef en beleef je de juiste sfeer tijdens jouw opleiding. 

    Locatie Fuchsiastraat 1 te Zwolle

    Kies je voor een beveiligingsopleiding, de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (eventueel met Kmar arrangement) of de éénjarige specialistenopleiding ‘Leidinggeven aan team/afdeling/project’(*) niveau 4 in Zwolle, dan volg je deze aan de Fuchsiastraat 1 in Zwolle. We maken naast deze locatie gebruik van verschillende locaties in de (nabije) omgeving, waar je specifieke vaardigheden, behorend bij het beroep, aangeboden krijgt.   

    (*) voor vragen over deze opleiding, kunt u contact opnemen met de locatie Fuchsiastraat in Zwolle, team Veilig & Beschermd

  3. Leren in het Landschap

    Beveiligers

    De Beveiligers zijn in het "privaat domein" werkzaam. Bijvoorbeeld als beveiliger bij de receptie van een ziekenhuis, bij festivals of als veiligheidsfunctionaris die fouilleert op Schiphol. Een beveiliger voert zijn werkzaamheden uit binnen b.v. de gevangenis, is toezichthouder bij een bedrijvencomplex of hij/zij surveilleert bij grotere winkels.

    Je houdt preventief toezicht door te surveilleren en na te gaan of er zaken gebeuren die niet de bedoeling zijn. Mocht je een probleem tegenkomen, dan moet je ingrijpen. Je geeft de calamiteit door aan de centrale meldpost, maar het kan ook zijn dat je direct de politie, brandweer of ambulance alarmeert. Je probeert problemen te voorkomen , maar soms moet je ook ingrijpen als het al te laat is. Jouw werkzaamheden zijn in eerste instantie gericht op de-escalatie  en waar noodzakelijk de ontstane schade te beperken en zonodig hulp in te schakelen van anderen. Als dienstverlener neem je veelal daar waar noodzakelijk (ontstane calamiteiten) het initiatief. Daarnaast is de coördinator beveiliger ( niveau 3), op momenten dat hij eveneens aanwezig is bij een bepaalde situatie, de leidinggevende die de beveiligers aanstuurt.

    Handhaver Toezicht Veiligheid ( HTV)

    Handhavers (Toezicht & Veiligheid) zijn overal in het zogenaamde “publieke domein” werkzaam. Je ziet hen steeds vaker in het straatbeeld en zij nemen steeds meer taken van de politie over.

    Aan de Fuchsiastraat 1 te Zwolle wordt de HTV opleiding aangeboden met een uniek arrangement, HTV-Kmar (Koninklijke Marechaussee). Dit is een reguliere HTV opleiding, waarbij een deel van de BPV (stage) volbracht wordt binnen de Koninklijke Marechaussee. Na het behalen van het diploma, kan de student de selectieprocedure voor de Kmar doorlopen en na gebleken geschiktheid de functie van onderofficier (wachtmeester) vervullen binnen de Kmar.

    Aangezien dit een pilotopleiding betreft, zal ieder jaar bekeken worden of en in welke vorm de opleiding wordt gecontinueerd. Dit zal tijdens de plaatsingsprocedure besproken worden.

    Let op! Voor de opleidingen HTV en HTV-Kmar geldt een numerus fixus op basis van moment van aanmelding.

    Veiligheid & Vakmanschap:

    Binnen de richting VeVa leer je hoe je moet samenwerken en hoe je een opdracht tot een goed einde brengt. Ondertussen laat Defensie je zien wat de mogelijkheden zijn als je kiest voor het beroep van militair. Je gaat dan ook regelmatig naar de Koninklijke Marine (Korps mariniers), Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht voor onder meer praktijklessen. Als militair word je wereldwijd ingezet, bijvoorbeeld bij bondgenootschappelijke verdediging, crisisbeheersingsoperaties en rampenbestrijding. Voor de richting VeVa bieden we de vakopleidingen, aankomend medewerker grondoptreden (VeVa-GROP 2), aankomend onderofficier grondoptreden (VeVa-GROP 3), VeVa-bedrijfsautotechnicus, VeVa-eerste bedrijfsautotechnicus, VeVa-Verzorgende IG en VeVa-MBO Verpleegkundige.

    Let op! Voor de VeVa-opleidingen geldt een numerus fixus op basis van moment van aanmelding.


    Leidinggeven op basis van vakmanschap

    Naast de veiligheids- en defensieopleidingen bieden we een éénjarige niveau 4 specialistenopleiding aan, ‘Leidinggeven aan team/afdeling/project’. Om te kunnen starten met deze opleiding, dien je in het bezit te zijn van een MBO niveau 3 diploma. Je leert tijdens deze opleiding algemene kennis en vaardigheden op het gebied van leidinggeven.

    Alle hierboven genoemde opleidingen zijn onderdeel van het Landschap: Veilig en Beschermd.

    Samen met je opleidingsteam zullen we je begeleiden naar een diploma !

  4. De opleiding

    Binnen het kwalificatiedossier "Veiligheid en Vakmanschap" vallen de opleidingen "aankomend medewerker grondoptreden" en "aankomend onderofficier grondoptreden". Beide opleidingen kennen hetzelfde basisdeel die voor beide opleidingen gelijk is.Een leerjaar bestaat uit 4 periodes van ongeveer 10 weken. Je bent steeds 3 weken op school waar je, van maandag tot vrijdag, bezig bent met je opleiding. Deze leerperiodes sluit je af met een week BPV bij Defensie.

    De opleiding vindt vaak plaats op de locatie Kranenburg, in lokalen of praktijkruimtes, maar je kunt ook aan het leren zijn op praktijkplekken buiten de school. Het kan ook voorkomen dat je in de avonden op praktijkplekken aan het leren bent. Tijdens BPV periodes kan het zijn dat werktijden en -dagen anders zijn

    Het basisdeel van de opleiding bestaat uit 2 delen: Veiligeheid en Vakmanschap. Tijdens het basisdeel leer je alle vaardigheden die je nodig hebt als aankomend militair. Naast het basisdeel krijg je een aantal keuzedelen aangeboden die een verdieping of een verbreding geven op jouw huidige opleiding. Welke keuzedelen kunnen worden gevolgd zullen met jou tijdens de opleiding worden besproken.

    Bij aanvang van de opleiding ontvang je een reader met specifieke opleidingsinformatie.

  5. Leren in het Landschap

    Door veiligheid en dienstverlening voelen mensen zich overal op hun gemak. Het Landschap Veilig & Beschermd biedt diverse veiligheids- en defensieopleidingen. Tijdens jouw opleiding leer je hoe je een flinke bijdrage kunt leveren aan een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Een beroep in de ‘veiligheidsbranche’ vergt naast kennis en vaardigheden een grote dosis fysieke en mentale inzetbaarheid. 

    Iedereen leert op zijn eigen manier. Daarom bieden wij manieren van leren aan die het beste bij jou passen. Je leert bij ons zowel in groepjes, individueel, door middel van trainingen, workshops, colleges, en theorie- en praktijkopdrachten werken. Veilig & Beschermd werkt nauw samen met diverse professionele bedrijven en we zoeken samen met hen vaak de praktijk op. Hiermee bieden we jou de kans een goed beeld te krijgen van de beroepen binnen de ‘veiligheidsbranche’ zoals beveiliging, Defensie en politie. Wat wil jij?

    Beroepen binnen veiligheids- en defensieopleidingen kennen vaak onregelmatige werktijden. Dit vergt van jou en de docenten een hoge mate van flexibiliteit, waartoe we je behoorlijk zullen uitdagen tijdens de opleidingen.

    Kennis en vaardigheden blijven echter noodzakelijk. Zo raak je op de hoogte van bestaande wet- en regelgeving. Je leert en ervaart wanneer en op welke wijze je geweld mag gebruiken en in hoeverre je jezelf dienstverlenend opstelt vanuit een veiligheidsperspectief.

    Een ander kenmerk van een veiligheidsberoep is dat je een uniform draagt. Dit vergt gewenning, aangezien veel mensen meer op je letten zodra je een uniform draagt. We verwachten dan ook een representatief voorkomen. De uniformen zijn niet allemaal hetzelfde; zo kennen we uniformen voor defensie, beveiliging, politie en handhavers. 

    Denk je als beroepsmilitair tegen allerlei omstandigheden en situaties overal ter wereld opgewassen te zijn, dan is de opleiding Veiligheid & Vakmanschap niveau 2, 3 en/of 4 iets voor jou. De taken van de krijgsmacht zijn: 1. Wereldwijde bijdragen aan vrede, veiligheid en stabiliteit.  2. Het Nederlandse grondgebied verdedigen en dat van onze NAVO bondgenoten. 3. Wereldwijd helpen van burgers en civiele autoriteiten. Het leven als militair is afwisselend, avontuurlijk, vaak veeleisend en soms ook geestelijk en lichamelijk zwaar. Je kunt worden uitgezonden naar een crisisgebied, waarvan je schoolopleiding aansluitend bij Defensie aan je vervolgopleiding tot militair. Vervolgens krijg je nog een aanvullend deel op de door jou gevolgde vakrichting. Heb je je opleiding bij Defensie afgerond, dan word je geplaatst bij een operationele eenheid en kun je wat je hebt geleerd in de praktijk brengen. Ook kun je met het verkregen diploma aan het werk buiten Defensie, of kun je een vervolgopleiding kiezen op een hoger niveau.

  6. Opbouw van de opleiding

    Aankomend medewerker grondoptreden:

    Niveau 2

    Periode 1

    Periode 2

    Periode 3

    Periode 4

    1e leerjaar

    Startperiode               

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    BPV Veiligheid

    BPV Grop

    BPV Grop

    BPV Grop

    2e leerjaar

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    BPV Grop

    BPV Grop

    BPV Veiligheid en Grop

    Examen rekenen en Nederlands (lezen en luisteren

    Examen LLB en Nederlands (schrijven, spreken en gesprek voeren

    Proeves van bekwaamheid Defensie

    Aankomend onderofficier grondoptreden:

    Niveau 3

    Periode 1

    Periode 2

    Periode 3

    Periode 4

    1e leerjaar

    Startperiode               

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    BPV Veiligheid

    BPV Grop

    BPV Grop

    BPV Grop

    2e leerjaar

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    BPV Grop/AKV

    BPV Grop/AKV

    BPV Grop/AKV

    BPV Grop/AKV

    Examen rekenen en Nederlands (lezen en luisteren

    3e leerjaar

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    Onderwijsprogramma

    BPV Grop/AKV

    BPV Grop/AKV

    BPV Veiligheid

    Examen LLB en Nederlands (schrijven, spreken en gesprek voeren

    Proeves van bekwaamheid Defensie

    Basisdeel:

    In het eerste leerjaar volg je zowel onderwijs op school als Defensie. Het basisdeel is voor niveau 2 en 3 gelijk. Op school krijg je lessen in zowel de beroepsgerichte vakken en vakken als Nederlands, Engels, rekenen, sport en leren loopbaan burgerschap (LLB).

    Profieldeel: 

    Voor de "aankomend medewerker" is er geen profieldeel, deze opleiding kent dus alleen het basisdeel. Na het behalen van het basisdeel, gaat de "aankomend medewerker" zijn proeve van bekwaamheid doen.

    Voor de "aankomend onderofficier" bestaat het profieldeel uit gesprektechnieken, instructie geven en het leren leidinggeven. Een gedeelte van de opleiding staat in het teken van Algemene Kadervorming (AKV) dit zal op school gegeven worden en op BPV door de Koninklijke MIlitaire School

    Keuzedeel: 

    Om jouw opleiding compleet te maken, moet je een aantal "keuzedelen" volgen en afronden met een examen. Elk keuzedeel staat voor 240 klokuren (of een veelvoud daarvan). Voor de opleiding "aankomend medewerker" moet je voor 480 uren aan keuzedelen volgen. Dit kunnen 2 keuzedelen van 240 uren zijn of 1 keuze deel van 480 uren. Voor de opleiding "aankomend onderofficier" geldt dat je 720 uren aan keuzedelen volgt.

    Het keuzedeelaanbod wordt aan het begin van je opleiding met je besproken. Dan krijg je van je coach te horen uit welke keuzedelen jij kunt kiezen en wanneer je die keuze moet maken.

    Generieke deel:

    Landstede Loopbaan en burgerschap (LLB)

    Voor LLB zijn de kerntaken beschreven in 4 trajectlijnen:
    1. Leren en loopbaan
    2. Maatschappelijke betrokkenheid
    3. Vitaal burgerschap
    4. Waarden en identiteit.
    Je werkt aan Loopbaan en Burgerschap door twixx te volgen en LWP’s te doen. In iedere fase van de opleiding voer je opdrachten en LWP’s uit zodat je je ontwikkelt op alle trajectlijnen. Deze bewaar je in je portfolio. Ook tijdens de BPV kun je bepaalde thema’s uit LLB tegenkomen. Om aan het eind van de opleiding af te studeren, moet je deze opdrachten kunnen laten zien en vindt er een examinerend eindgesprek plaats.

    Nederlands, Engels en Rekenen

    Naast het vakinhoudelijke deel van je opleiding heb je ook Nederlands, Engels en rekenen. Daarbij heeft de overheid de niveaus vastgesteld. Voor Nederlands en rekenen is dit niveau 2F voor alle vaardigheden en domeinen. Naast deze algemene taal- en rekeneisen, heb je deze vaardigheden natuurlijk ook nodig voor je beroep. Voor je beroep moet je bijvoorbeeld een gesprek voeren met een klant of een opdrachtgever. Op school bereiden we je daar zo goed mogelijk op voor, door de vaardigheden al in een beroepscontext te oefenen. Dit geldt ook voor het houden van een presentatie. In de startperiode zijn er intaketoetsen voor Nederlands en rekenen waarmee je niveau wordt vastgesteld. Daardoor kan het onderwijsprogramma beter op jouw niveau worden afgestemd. In het portfolio laat je per vaardigheid zien wat je op een bepaald niveau beheerst. Je bewaart alles waarmee je kunt laten zien wat je gedaan hebt op het gebied van taal en rekenen. Dat geldt voor zowel Nederlands, Engels en rekenen. Tijdens de opleiding wordt regelmatig je vorderingen getoetst. Aan het eind van de opleiding wordt het eindniveau dat wettelijk vereist is voor jouw opleiding afgetoetst. Je kunt je pas inschrijven voor deze toetsen wanneer je in je taalportfolio aan een taaldocent kunt laten zien dat je het eindniveau voor de betreffende vaardigheid beheerst.

    Aan het begin van het schooljaar krijg je concretere informatieover de gehele opleiding in de vorm van een opleidingsreader.

  7. LWP ’s en TWIXX in de opleiding

    In de opleiding krijg je diverse onderwijsopdrachten. Bij Landstede noemen wij dat LWP (Leerwerkprestaties). Aan de LWP werk je op school maar zeker ook buitenschools. Ondersteunend aan een LWP worden instructielessen, gastlessen en workshops aangeboden. Bij Landstede noemen wij dat: TWIXX. Hieronder worden er voor de beide opleidingen benoemd welke thema's aan bod komen.

    Aankomend medewerker grondoptreden en Aankomend onderofficier grondoptreden     

    Wij maken gebruik van het lesmateriaal van Stichting Praktijk Leren. Per periode wordt het onderwijs aan de hand van een aantal LWP's behandeld. Elke LWP wordt in ongeveer vier weken behandeld. 

    Voorbeelden van LWP’s zijn:

    • Toe- en uitgangscontroles
    • Tactisch verplaatsen te voet
    • Waarnemings- en luisterpost/observatiepest
    • Commandovoering (niveau 3)
    • Leiding geven (niveau 3)

    Tijdens de opleiding worden er diverse TWIXX’en aangeboden, deze zijn meestal gericht op het beroep maar ook op jouw ontwikkeling als student en mens.

    Voorbeelden van TWIXX’en zijn:

    • Militaire organisatie
    • Zelf Hulp Kameraden Hulp (ZHKH)
    • Kaartlezen (Geografie)
    • Ammunition awareness (AAW)
  8. Coaching

    De coach is altijd je eerste aanspreekpersoon voor (hulp)vragen en opmerkingen.

    Je coach begeleidt je tijdens de opleiding. Vooral tijdens periode 1 van de opleiding helpt je coach je wegwijs te worden in de opleiding. Je kunt bij je coach terecht met al je vragen. Iedere week zijn er coach- activiteiten in je klas hierin word gekeken naar het zelfbeeld, opleidingsbeeld en het beroepsbeeld, daarnaast heb je aan het einde van iedere periode een individueel gesprek. Ook is het altijd mogelijk om een individueel gesprek met je coach aan te vragen. Naast je coach van Landstede heb je ook een militaire instructeur als coach. Je militaire coach let vooral op je ontwikkelingen als aankomend militair.

    Feedback

    Tijdens de opleiding krijg je vrijwel dagelijks, tijdens de coachlessen en de individuele coachgesprekken, feedback waardoor je weet waar je staat en hoe je je ontwikkelt.

  9. Praktijkleren - BPV

    De BPV Veiligheid en Vak wordt georganiseerd door Defensie, hier word je begeleid door militaire instructeurs en maak  je kennis met militair materieel en militaire procedures. Tijdens je verblijf op en militair complex draagt Defensie zorg voor je huisvesting en voeding. De reis tussen je woon/verblijfplaats en de locatie van de BPV Veiligheid en en de reis tussen je woon/verblijfplaats en centrale leslocatie kun je maken met de NS-businesskaart die je van Defensie krijgt. 

    Binnen dit Landschap maak je kennis met veel partners en professionals binnen de veiligheidsbranche. Beveiligers, politie, handhavers en Defensie zijn immers verantwoordelijk voor het behouden of verkrijgen van een veilige omgeving en werken steeds vaker samen. Met hen organiseren wij verschillende activiteiten. Deze variëren van ontruimingsoefeningen in een voetbalstadion en het beveiligen van evenementen tot een honden- of marinierstraining. Ook worden er samen met de ME oefensituaties gesimuleerd. Indien mogelijk laten wij je meekijken/ meedraaien met een oefening van een geneeskundige eenheid van Defensie. Deze gezamenlijke activiteiten bieden jou de unieke kans om kennis te maken met andere veiligheidsberoepen.

    Internationalisering zoals stages in buitenland

    Voor VeVa is er een internationaliseringprogramma. Het betreft hier een uitwisseling met een school in Engeland. Hierbij werk je aan een aantal competenties en brengen wij een deel van de op school behandelde theorie in de praktijk. Pas in het 2e schooljaar wordt bekend of je wel/niet zult deelnemen.

    Het is niet mogelijk om je stage in het buitenland te lopen.

    Specifieke voorzieningen zoals projectteams, BPV-bureau

    Voor vragen over je militaire stage kun je terecht bij je coach en je militaire coach

  10. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Je bent van onbesproken gedrag. Een verklaring omtrent gedrag (VOG) en een antecedenten onderzoek zijn een onderdeel van je aanname voor de opleiding en het mogen starten van je BPV. Deze kan je aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

    Bij het beroep waarvoor je gekozen hebt en waarvoor je op Landstede een opleiding volgt, hoort het dragen van een uniform. Je krijgt van Defensie een uitrustingspakket. Hierin zit onder meer een uniform dat gedurende de lestijden afwisselend met het sporttenue wordt gedragen. Ook moet je beschikken over een outdoor tenue, dit tenue gebruik je tijdens buitenactiviteiten die niet plaatsvinden op het schoolterrein of op militaire locaties.

    Fysieke inzetbaarheid is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Tijdens de opleiding zul je fysiek opgewerkt worden om uiteindelijk te voldoen aan de eisen die gesteld zijn in het examen. Ook zul je beroepspecifiek getraind getraind worden door middel van het lopen van marsen met bepakking, zwemmen touwklimmen etc.

    Omdat een deel van de lesstof digitaal wordt aangeleverd, zal je, aan het begin van het schooljaar, moeten beschikken over een eigen laptop. Zie voor de specificaties en kosten het schoolkostenformulier.

    Tijdens de gehele opleiding houden wij ons aan de gedragscode van Defensie:
    1. Ik maak deel uit van een professionele organisatie.
        Ik houd mijn kennis en vaardigheden, zowel vakinhoudelijk als sociaal, op het vereiste peil. Daardoor kan ik, ook     onder moeilijke omstandigheden, mijn taken goed uitvoeren.  
    2. Ik ben lid van een team met een gemeenschappelijke taak.
        Ik werk samen met collega’s en ben mede verantwoordelijk voor hen en het team. Ik spreek anderen aan op hun     gedrag en accepteer dat anderen mij op mijn gedrag aanspreken.
    3. Ik ben mij bewust van mijn verantwoordelijkheid.
        Ik schaad de belangen van Defensie niet en geef in houding, voorkomen en gedrag het goede voorbeeld. Ik ga         verantwoord om met defensiemiddelen en gebruik deze zorgvuldig en rechtmatig. 
    4. Ik ben integer en behandel iedereen met respect.
        Ik accepteer geen ongewenst gedrag zoals discriminatie, (seksuele) intimidatie en pesten, niet ten aanzien van       mijzelf of anderen. Ik houd mij aan de geldende wetten en regels en misbruik mijn macht of positie niet.
    5. Ik zorg voor een veilige werkomgeving.
        Ik voel mij verantwoordelijk voor de veiligheid van anderen en mijzelf. Dit geldt voor alle vormen van veiligheid,       zoals operationele veiligheid, informatieveiligheid en veilige arbeidsomstandigheden. Ik laat mij niet in met drugs. Alcohol mag nooit invloed hebben op mijn functioneren.

  11. Examinering

    Basis voor onderwijs en de examinering zijn het kwalificatiedossier eisen, Loopbaan en Burgerschap in het MBO. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een of meerdere proeven van bekwaamheid (PvB). Daarnaast zijn er examens voor Landstede Loopbaan en Burgerschap (LLB), Nederlands, Rekenen en eventueel een moderne vreemde taal (Duits en/of Engels).

    Examens die meetellen voor het behalen van je diploma noemen we summatief. Daarnaast zul je tijdens de opleiding toetsen moeten maken, waarin je jouw ontwikkeling aantoont qua kennis of vaardigheden beheerst. Deze noemen we formatief.

    In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de summatieve examens die je moet behalen om een diploma te krijgen. Naast een PVB kan het zijn dat er nog andere examens gedaan moeten worden voor het behalen van je diploma.Het afnemen van de Proeve van Bekwaamheid gebeurt zoveel mogelijk in de praktijk. Niet alle onderdelen die geëxamineerd moeten worden, kunnen in de praktijk. Er zullen dus ook examens op school of  bij een andere exameninstelling zijn, bijvoorbeeld voor talen of theorie-examens. Ook deze informatie staat beschreven in het examenplan.

    Via je coach ontvang je informatie over plaats, datum en tijd v.w.b. afname van het examen. Het examen wordt afgenomen door minimaal twee beoordelaars.

    Recht op Inzage Examens

    Je hebt het recht op inzage in het examenwerk om te kijken of de correctie goed is gebeurd. Dat geldt voor alle examens met uitzondering van de centraal ontwikkelde examens van CITO. Je hebt hier 10 werkdagen, na bekendmaking van het resultaat, de tijd voor. Wanneer je het niet eens bent met de beoordeling/het besluit, kun je een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Landschaps Examen Commissie (LEC). In het examenreglement staat dit beschreven.

    Examendossier

    Voor iedere student is er een eigen examendossier waarin alle examinerende producten worden gearchiveerd. Jouw examendossier is in beheer bij het examenbureau. Het gaat om alle examenonderdelen die voorkomen in het examenplan, aangevuld met de BPV-onderdelen.

    De volgende bewijsstukken worden door de opleiding bewaard na het behalen van het diploma:

    • Examenopbrengsten: beoordelingen, akkoordformulieren, uitslagformulieren van alle proeven van bekwaamheid.
    • Onderliggende bewijsstukken van proeven van bekwaamheden (met andere woorden alle gemaakte opdrachten die beoordeeld zijn voor het voldoen aan de proeven van bekwaamheid). Er zijn situaties denkbaar dat de examenresultaten niet opgeslagen kunnen worden. Als alternatief valt dan te denken aan foto’s, videoregistraties of een uitgebreid beoordelingsprotocol dat voldoende inzicht geeft in wat het examenresultaat was en wat de beoordeling inhield. Jouw opleiding legt dit voor aan de LEC.
    • Van het portfolio LLB worden alleen de beoordelingsformulieren  van het verzamelportfolio en het exameneindgesprek in het examendossier bewaard. Het portfolio LLB kun je bij de diplomering terugvragen.
    • de BPV-beoordeling(en) en urenverantwoordingsformulieren (ondertekend door het BPV-bedrijf).

    De resultaten van taal- en rekenexamens worden niet in het examendossier gearchiveerd, maar in TOA en/of bij CITO.

    Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.