Landstede - Opleidingen

Supervisors logistiek (23152) BBL 2018-2019

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij het landschap Transport & Logistiek. 

    In deze Landschapsgids vind je in het kort informatie over de verschillende opleidingen die binnen jouw landschap aangeboden worden.

    De Studiegids, Opleidingsgids, Locatiegids, overzicht over studiekosten, de planning van jouw opleiding en jouw Examenplan kun je ook op e-TO vinden. 

    Het is belangrijk dat je deze verschillende gidsen goed doorleest. Je hebt de gidsen nodig tijdens je opleiding, doordat ze op e-TO staan (elektronische leeromgeving) heb je ze altijd bij je.

    Ook voor je ouders zijn deze gidsen interessant. Laat ze lezen, dan weten ze waar jij voor gaat. We hopen dat je een leerzame, maar vooral ook een leuke tijd tegemoet gaat binnen het Landschap Transport & Logistiek en je opleiding succesvol gaat afronden. Daarvoor moet er natuurlijk nog het een en ander gebeuren. Wij staan met alle docenten, conciërges, administratieve medewerkers en directie klaar om jou hierbij te helpen.

    Wij wensen je veel succes bij je opleiding!

  2. Het Landschap

    Jij hebt gekozen om in te stromen in het landschap Transport & Logistiek. Goederen op een professionele manier van A naar B krijgen tegen zo laag mogelijke kosten: dat is iedere dag jouw uitdaging in de transport en logistiek.

    De sector zit te springen om gemotiveerde mensen. Of je nu wilt rijden, het vervoer zo slim mogelijk wilt plannen of in een magazijn je handen uit de mouwen wilt steken. In het Landschap Transport & Logistiek vind je zeker jouw opleiding.

    Wanneer je het geen probleem vindt om je handen uit de mouwen te steken en je en het leuk vindt om je te verdiepen in hoe goederen op een logische manier worden opgeslagen, vervoerd of verpakt, dan is het werken in een magazijn, distributiecentrum of groothandel net iets voor jou.

    Als logistiek medewerker los je vrachtwagens, controleer je goederen op beschadigingen en op de juiste aantallen en zet je ze vervolgens op de juiste plek. Wanneer je er tijdens je werk of stage achter komt dat je graag meer wilt leren over bijvoorbeeld verkoop en administratie, kan dat ook, ook al maakt het niet direct onderdeel uit van je opleiding. Samen met jou kijken we hoe we je kunnen opleiden tot een echte logistieke specialist voor het bedrijf waar je werkt of graag wilt gaan werken. De mogelijkheid om vakken te vakken te volgen buiten de standaard opleiding om, is er trouwens voor iedere logistieke opleiding die in het landschap wordt aangeboden.

    Als chauffeur wegvervoer zie je ziet jezelf al achter het stuur van een grote vrachtwagen. Afhankelijk van de lading die je moet vervoeren, rij je met een bepaalde vrachtwagen, bijvoorbeeld een bakwagen, veewagen, koelwagen of tankwagen. Je vervoert goederen van A naar B, je maakt routeplanningen, je regelt zelf klein onderhoud aan je auto en je houdt de vervoersadministratie bij. Chauffeur zijn is een verantwoordelijke baan. Je bent vaak alleen op pad en moet daardoor zelf een heel aantal zaken in de gaten houden, zoals op de afgesproken tijd bij de klanten zijn, de veiligheid van medeweggebruikers, het milieu, de rij- en rusttijden. Je beseft dat chauffeur goederenvervoer best een zwaar beroep is, je zit vaak lang achter het stuur, je moet fysiek zwaar werk doen, je hebt vaak onregelmatige werktijden. Vaak ben je ook het visitekaartje van het bedrijf waar je voor werkt.

    Als logistiek teamleider vind je het leuk om dingen te plannen en te organiseren in je werk. Je helpt mee bij het ontvangen, sorteren en verzenden van goederen, maar je zorgt ook voor het verdelen van de werkzaamheden onder je collega’s. Je steekt je handen uit de mouwen om te helpen met het ontvangen, sorteren en verzenden van goederen, maar je bent ook regelmatig te vinden achter je bureau. Wanneer collega’s vragen hebben over bijvoorbeeld logistieke systemen, automatisering, of scanners, komen ze bij jou.

    Als logistiek supervisor  stuur je logistiek teamleiders en/of logistiek medewerkers aan. Deze medewerkers voeren de logistieke processen uit, zoals de ontvangst, opslag en verzending van goederen en het beheer ervan. Jij rapporteert hierover, bewaakt deze processen en stuurt deze werkzaamheden aan. Ook het adviseren over personeelsbeleid en het beheren van zakelijke relaties kan tot jouw taak behoren

    Als manager transport & logistiek  bewaak je de processen in een logistieke en/of transportomgeving. Je bent de spin in het web en je geeft leiding aan de teamleiders en planners. Je probeert klanten  altijd zo goed mogelijk te helpen, je bent flexibel en commercieel ingesteld en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Wanneer leiding geven je goed bevalt en je ook geïnteresseerd bent in onderwerpen als financiën, voorraadbeheer, contacten met opdrachtgevers en het management, dan is de opleiding  jou waarschijnlijk op het lijf geschreven.

    Opleiding:                                Crebo:                          Leerweg:                      Locatie:

    Logistiek Medewerker               25371                           BOL                             Harderwijk en Zwolle

    Logistiek Medewerker               25371                           BBL                             Harderwijk

    Chauffeur Wegvervoer              25549                           BBL                             Harderwijk en Zwolle

    Logistiek Teamleider                 25372                           BOL                             Harderwijk en Zwolle

    Logistiek Teamleider                 25372                          BBL                             Harderwijk

    Logistiek Supervisor                 25388                           BBL                             Harderwijk

    Manager Transport & Logistiek 25379                          BOL                             Harderwijk en Zwolle

  3. Leren in het Landschap

    Jij en jouw talent…

    Talent moet ontdekt kunnen worden, en de ruimte krijgen om te groeien. We noemen dat Talentvol Ontwikkelen. Het betekent dat je eerst op zoek gaat naar wat je talenten zijn. Wie ben jij, waar ben jij goed in, kan en wil jij daar iets mee en zo ja: op welke manier. In je portfolio verzamel je wat je kan en wat je wilt bereiken. De opleiding helpt je bij het ontwikkelen van je talent.

    Jij en de examencommissie ...

    Per landschap of groep van landschappen is er een examencommissie die beslist over vrijstellingen, herkansingen, over je diplomering enz.. Als je een vraag, een klacht of een verzoek hebt over examinering dan kun je het best eerst advies vragen aan je coach. Als het iets is voor de examencommissie dan ga je naar het examenbureau en vertel je je vraag, klacht of verzoek. De medewerker van het examenbureau zal je verzoek in e-TO indienen bij de examencommissie. Je krijgt via een bericht in e-TO antwoord of een beslissing.

  4. De opleiding

    Welkom bij het landschap Transport & Logistiek.                                                                                                           In deze opleidingsgids krijg je meer gedetailleerde informatie over jouw opleiding.

    Logistiek Supervisor (crebonummer 25388)                                                                                                          Deze opleiding wordt in de BBL aangeboden. Dat betekent dat je 4 dagen per week werkt bij een erkend leerbedrijf waar jij een arbeidscontract hebt en één dag per week lessen volgt bij Landstede.

    We gaan ervan uit dat je logistiek teamleider hebt afgerond of over een gelijkwaardig niveau beschikt. Daardoor is het mogelijk om deze opleiding in twee jaar af te ronden, Beschik je nog niet over het gewenste startniveau? Dan is het raadzaam om te starten met Logistiek teamleider niveau 3 BBL voordat je begint met logistiek supervisor. In een persoonlijk gesprek stellen we vast wat het startniveau is.

    Het basisdeel van de opleiding bestaat uit vier kerntaken die weer onderverdeeld zijn in totaal 13 werkprocessen. Logistiek Supervisor kent geen profieldelen.

    Naast het basisdeel krijg je een vier keuzedelen aangeboden die een verdieping of een verbreding geven op jouw huidige opleiding. Ook kan een keuzedeel gericht zijn op het doorstromen naar een opleiding van een hoger niveau, in dit geval meestal gericht op doorstromen naar het HBO. Welke keuzedelen kunnen worden gevolgd zullen met jou tijdens de opleiding worden besproken.

  5. Leren in het Landschap

    Wanneer jij een beroep binnen het landschap Transport & Logistiek uitvoert, hou je ervan de handen uit de mouwen te steken. Je probeert klanten altijd zo goed mogelijk te helpen, je bent flexibel en commercieel ingesteld en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Goed kunnen plannen, leiding geven en mensen aansturen behoren tot het taakgebied van een logistiek supervisor..

    Wanneer je de opleiding logistiek supervisor met succes hebt afgerond kun je doorstromen naar het HBO, bijvoorbeeld naar de opleiding HBO Logistics Engineering of HBO Logistiek & Economie.

  6. Opbouw van de opleiding

    Het basisdeel                                                                                                                                                               Het basisdeel van de opleiding bestaat uit vier kerntaken, deze zijn weer onderverdeeld in werkprocessn

    Kerntaak 1 Stuurt het logistieke proces aan                                                                                                   Werkproces 1 Stuurt logistieke werkzaamheden aan.                                                                                     Werkproces 2 Bewaakt het logistieke proces.                                                                                                 Werkproces 3 Organiseert en voert werkoverleg                                                                                                       Werkproces 4 Monitort onderhoud aan materialen en materieel

    Kerntaak 2 levert input voor het logsitieke beleid                                                                                            Werkproces 1 Doet een voorstel voor het afdelingsplan                                                                                     Werkproces 2 Doet een voorstel voor het afdelingsbudget                                                                             Werkproces 3 Doet verbetervoorstellen ten aanzien van het logistieke proces                                             Werkproces 4 Rapporteert en adviseert over de uitvoering van het logistieke proces

    Kerntaak 3 Voert het personeelsbeleid uit                                                                                                         Werkproces 1 Adviseert over de personeelsbehoefte                                                                                          Werkproces 2 Assisteert bij de werving en selectie van medewerkers                                                            Werkproces 3 Assisteert bij het begeleiden en beoordelen van medewerkers 

    Kerntaak 4 Onderhoudt zakelijke relaties                                                                                                       Werkproces 1 Beheert relaties                                                                                                                               Werkproces 2 Handelt klachten af

    De profieldelen

    P1 Logistiek Supervisor                                                                                                                                                Het profiel Logistiek Supervisor heeft geen extra kerntaken en werkprocessen

  7. LWP ’s en TWIXX in de opleiding

    In de opleiding krijg je diverse onderwijsopdrachten. Bij Landstede noemen wij dat LWP (Leerwerkprestaties). Aan de LWP werk je op school maar zeker ook buitenschools. Ondersteunend aan een LWP worden instructielessen, gastlessen en workshops aangeboden. Bij Landstede noemen wij dat: TWIXX.

    Wij maken gebruik van het lesmateriaal van Ondile.Je ontvangt bij aanvang van jouw opleiding voor deze thema's een aparte detailplanning voor de hele opleiding. Bij deze methode wordt ook gebruik gemaakt van een electronische leeromgeving waar jouw voortgang wordt bijgehouden.

  8. Coaching

    Je coach begeleidt je tijdens de opleiding. Vooral tijdens startperiode van de opleiding helpt je coach je wegwijs te worden binnen Landstede, de klas en jouw opleiding. Maar ook tijdens je opleiding en richting een vervolgopleiding/arbeidsmarkt, helpt je coach je.

    Je kunt bij hem/haar terecht met al je vragen. Hij/zij is ook het eerste aanspreekpunt voor je ouders/verzorgers. Gedurende de opleiding zijn er ook informatieavond(en) en ouderavond(en) waar je ouders en jij met je coach in gesprek kunnen.

    Met je coach heb je ook de coachgesprekken. In dit gesprek kijkt hij/zij, samen met jou, waar jij staat in jouw ontwikkeling, stelt dat samen met jou vast en spreekt samen met jou af wat je nog moet doen en welke LWP’s je gaat uitvoeren.

    Vaak zijn er coachactiviteiten in de coachgroep, maar daarnaast zul je ook regelmatig een individueel gesprek hebben. Het initiatief voor de gesprekken kan van de coach, maar nog beter van jou uitgaan.

    In de loop van de opleiding zal de coach jou helpen bij het maken van keuzes in je loopbaantraject.
  9. Praktijkleren - BPV

    Voor de BBL opleiding is het een voorwaarde dat je een arbeidsovereenkomst voor minimaal 24 uur per week hebt bij een geaccrediteerde leerwerkplek. Of een leerwerkplek geschikt is voor jouw opleiding kun je zien op: www.s-bb.nl Hier kan het leerbedrijf ook een accreditatie aanvragen.

    Je kunt zelf een arbeidsovereenkomst afsluiten met het bedrijf of je laten detacheren via STLWerkt of Aldiver.Heb je een geschikte leerwerkplek gevonden dan wordt er een BPVO opgemaakt (overeenkomst beroepspraktijkvorming) Dit document heb je nodig omdat anders jouw opleidingsgebonden werkuren niet gelden voor je opleiding.

    Tijdens je werk krijg je praktijkopdrachten mee van school. Samen met je praktijkopleider (begeleider op de werkplek) bepaal je welke opdrachten je uit gaat voeren op welk moment. Je vorderingen worden bijgehouden en regelmatig met jou doorgesproken. De praktijkbegeleider (school) bezoekt je op de leerwerkplek om de voortgang te bespreken.

  10. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Voor de opleidingen Logistiek heb je geen specifieke voorzieningen nodig. Wel heb je een laptop nodig, boeken en andere leermiddellen. Zie voor de specificaties en kosten het schoolkostenformulier.

    Tijdens de opleidingen binnen Transport & Logistiek krijg je mogelijkheden om extra certificaten te behalen. Zo krijg je gedurende de opleiding les en examens voor het behalen van:

    • Het heftruckrijbewijs.
    • Het Veiligheidscertificaat “VCA-ARBO”

    Deze extra certificaten hebben zowel een meerwaarde voor jou tijdens de BPV-periode die je op school doorloopt, als voor jouw toekomstige werkgever die een werknemer binnenkrijgt die al in het bezit is van deze certificaten

  11. Examinering

    Basis voor onderwijs en de examinering zijn het kwalificatiedossier eisen, Loopbaan en Burgerschap in het MBO. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een of meerdere proeven van bekwaamheid (PvB). Daarnaast zijn er examens voor Landstede Loopbaan en Burgerschap (LLB), Nederlands, Rekenen en eventueel een moderne vreemde taal (Duits en/of Engels).

    Examens die meetellen voor het behalen van je diploma noemen we summatief. Daarnaast zul je tijdens de opleiding toetsen moeten maken, waarin je jouw ontwikkeling aantoont qua kennis of vaardigheden beheerst. Deze noemen we formatief.

    In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de summatieve examens die je moet behalen om een diploma te krijgen. Naast een PVB kan het zijn dat er nog andere examens gedaan moeten worden voor het behalen van je diploma. Bij Transport & Logistiek worden de examens van ESTEL toegepast. Het afnemen van de Proeve van Bekwaamheid gebeurt zoveel mogelijk in de praktijk. Niet alle onderdelen die geëxamineerd moeten worden, kunnen in de praktijk. Er zullen dus ook examens op school of  bij een andere exameninstelling zijn, bijvoorbeeld voor talen of theorie-examens. Ook deze informatie staat beschreven in het examenplan.

    Alle examens moeten aangevraagd worden bij het examenbureau, samen met je coach vul je een aanvraagformulier in voor een examen of proeve.

    Via je coach ontvang je de deelnemersversie van het examen (voor zover deze vooraf ingezien mag worden). In de PVB wordt helder uitgelegd hoe je de PVB kunt voorbereiden en hoe je de PVB met succes af kunt ronden.

    Via je coach ontvang je informatie over plaats, datum en tijd v.w.b. afname van het examen. Het examen wordt afgenomen door minimaal twee beoordelaars.

    Recht op Inzage Examens

    Je hebt het recht op inzage in het examenwerk om te kijken of de correctie goed is gebeurd. Dat geldt voor alle examens met uitzondering van de centraal ontwikkelde examens van CITO. Je hebt hier 10 werkdagen, na bekendmaking van het resultaat, de tijd voor. Wanneer je het niet eens bent met de beoordeling/het besluit, kun je een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Examencommissie . In het examenreglement staat dit beschreven.

    Examendossier

    Voor iedere student is er een eigen examendossier waarin alle examinerende producten worden gearchiveerd. Jouw examendossier is in beheer bij het examenbureau. Het gaat om alle examenonderdelen die voorkomen in het examenplan, aangevuld met de BPV-onderdelen.

    De volgende bewijsstukken worden door de opleiding bewaard na het behalen van het diploma:

    • Examenopbrengsten: beoordelingen, akkoordformulieren, uitslagformulieren van alle proeven van bekwaamheid.
    • Onderliggende bewijsstukken van proeven van bekwaamheden (met andere woorden alle gemaakte opdrachten die beoordeeld zijn voor het voldoen aan de proeven van bekwaamheid). Er zijn situaties denkbaar dat de examenresultaten niet opgeslagen kunnen worden. Als alternatief valt dan te denken aan foto’s, videoregistraties of een uitgebreid beoordelingsprotocol dat voldoende inzicht geeft in wat het examenresultaat was en wat de beoordeling inhield. Jouw opleiding legt dit voor aan de examencommissie.
    • Van het portfolio LLB worden alleen de beoordelingsformulieren  van het verzamelportfolio en het exameneindgesprek in het examendossier bewaard. Jouw portfolio moet tot een jaar na diplomering door jou worden bewaard.
    • de BPV-beoordeling(en) en urenverantwoordingsformulieren (ondertekend door het BPV-bedrijf).

    De resultaten van taal- en rekenexamens worden niet in het examendossier gearchiveerd, maar in TOA en/of bij CITO.

    Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

    Voor ieder examen geldt de volgende regel: je mag elk examen 1x herkansen. Als ook de herkansing onvoldoende is, kun je alleen voor de 3e keer een examen aanvragen na afronding van de opleiding. Je wordt dan ingeschreven als examendeelnemer. Je volgt dan geen onderwijs meer. Voor examendeelnemer (extraneus) wordt inschrijfgeld in rekening gebracht en een bedrag per examen. De coach kan je nader informeren over de kosten.