Landstede - Opleidingen

Paardensport en -houderij (23177) BBL 2018-2019 Raalte, Zwolsestraat 63a

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij Landstede, bij het landschap Groen & Dier. In deze landschapsgids krijg je meer informatie over het landschap Groen & Dier. Het is belangrijk dat je deze landschapsgids samen met de studiegids en opleidingsgids goed doorleest. Ook voor jouw ouders/verzorgers zijn deze gidsen interessant. Laat ze lezen, dan weten ze waar jij voor gaat. We hopen dat je een leerzame, maar vooral ook leuke tijd bij Groen & Dier tegemoet gaat en de opleiding 'met diploma' gaat verlaten. Daarvoor moet er natuurlijk het één en ander gebeuren. Wij staan met medewerkers en directie klaar om jou hierbij te helpen.

    Mocht je naar aanleiding van de landschapsgids, studiegids of opleidingsgids nog vragen hebben dan kun je altijd bij je coach terecht.

    Wij wensen je - mede namens alle collega's van Groen & Dier, veel succes bij je opleiding op Landstede!

    Namens het landschap Groen & Dier

  2. Het Landschap

    Wij leiden studenten op in de wereld van ‘groen en dier’. Je wilt iets met de productie van landbouwproducten of machines, iets met gezelschapsdieren of juist iets met paarden of productiedieren.  

    In het landschap Groen en Dier vind je de volgende studierichtingen:

    • Agro productie, handel en technologie
    • Dierverzorging
    • Paardensport- en houderij
    • Voertuigen en mobiele werktuigen

    Als je kiest voor een opleiding binnen het landschap Groen en Dier kun je het volgende verwachten:

    • je leert in een gemoedelijk landschap;
    • je volgt de algemene lessen met medestudenten uit verschillende vakrichtingen op je eigen niveau;
    • je volgt opleidingsgerichte lessen met je sectorgenoten;
    • je krijgt les van vakbekwame docenten uit de praktijk;
    • tijdens je studie ontmoet je veel gastdocenten die presentaties houden over hun vakgebied;
    • onze opleidingen zijn breed georiënteerd in de groene sector;
    • in het tweede leerjaar heb je de mogelijkheid om in het buitenland praktijkervaring op te doen.

    Samenwerking met bedrijfsleven

    Binnen het landschap staat het leren in, aan en van de praktijk centraal. Je leert bijvoorbeeld bij:

    • ivoor, Raalte;
    • manege Zwolle
    • verschillende kinder- en speelboerderijen;
    • verschillende landbouwmechanisatiebedrijven;
    • verschillende agrarische loonbedrijven;
    • de school als leerbedrijf, samen met het bedrijfsleven is er 16 hectare grond in eigen beheer zodat studenten zoveel mogelijk loonwerkzaamheden zelfstandig kunnen uitvoeren en plannen;
    • melkvee, - varkens, en pluimveebedrijven in de regio Salland;
    • verschillende dierenklinieken in de regio Salland.
  3. Leren in het Landschap

    Groen & Dier is een gemoedelijk landschap. Docenten kennen vrijwel alle studenten en als student is het makkelijk om docenten te benaderen. De docenten benaderen de studenten zoveel mogelijk als (jong)volwassenen. Het bedrijfsleven vraagt van jou als student ook een volwassen houding. Dat betekent dat we van studenten verwachten dat zij:

    • op tijd zijn voor lessen, zowel lessen binnen als buiten school;
    • zich tijdens excursies en gastlessen netjes gedragen en hygiënisch te werk gaan;
    • afspraken met de huisarts, tandarts, rijlessen, etc. zoveel mogelijk buiten lestijden plannen.

    Opbouw van de opleiding

    De opleiding bestaat uit een basisdeel, één of meerdere profieldelen en keuzedelen. Het basisdeel bevat de generieke onderdelen Nederlandse taal, rekenen, loopbaan en burgerschap en Engels (uitsluitend voor niveau 4). Verder bevat het gemeenschappelijke onderwerpen die gelden voor nauw aan elkaar verwante opleidingen. In het profieldeel komen specifieke onderdelen aan bod voor de gekozen studierichting. Keuzedelen zijn gericht op het werken, doorstuderen of verdiepend/verbredend in het vakgebied. Enkele voorbeelden van keuzedelen zijn Ondernemerschap, Doorstroom groen HBO, Duits, of vakspecifieke keuzedelen gericht op het vakbied, bijvoorbeeld Fokkerij & Voortplanting, Precisielandbouw, Automatisch melken en medewerker Paardenkliniek.

    Lesplanning

    Je krijgt aan het begin van het schooljaar een lesrooster. Op het lesrooster kan je zien dat je verschillende ‘vakken’ hebt, namelijk:

    • Nederlands, Engels en rekenen
    • Uitstroomvakken met LWP's die specifiek voor jouw opleiding van toepassingen zijn
    • Overstijgend uitstroom met LWP's die algemen basiskennis en -vaardigheden trainen zoals biologie, natuurkunde en scheikunde
    • Coaching en Landstede Leren en Burgerschap
    • Economie

    Naast het lesrooster ontvang je een jaarrooster. Op het jaarrooster staat aangegeven welke LWP's je in dat opleidingsjaar kunt volgen. Dit kun je ook in e-TO zien. Je kunt ook het jaarrooster van de andere leerjaren ontvangen. Je krijgt dan een beeld van je totale opleiding. Let op! Het kan zijn dat het jaarrooster van de andere leerjaren voor jou wijzigt. Dit komt omdat we in overleg met het beroepenveld continue bezig zijn met het verbeteren van onze opleidingen. In het jaarrooster kun je ook vinden wanneer lesdagen uitvallen door scholing van onze docenten. Wanneer een docent ziek is, heb je bijna nooit lesuitval. De lessen worden dan door collega's overgenomen of je kan in zelfstudie aan het werk in de kantine of op het lesplein. Tenslotte staan de BPV-dagen ook in het jaarrooster. Je weet van tevoren dus precies wanneer je BPV hebt. Meer informatie over de BPV staat vermeld in de opleidingsgids. Tijdens je opleiding worden er landschaps- of sportdagen en excursies georganiseerd. De deelname aan deze dagen is verplicht; zij vormen een onderdeel van het opleidingsprogramma en staan in het voor zover al bekend in het jaarprogramma. Tijdens de gastlessen en excursies verwachten we een gepaste ‘beroepshouding’ van jou.

    Startperiode

    De eerste periode tot de herfstvakantie volg je het startprogramma. Dit programma ziet er wat anders uit dan de rest van de opleiding. We starten met een introductieweek om uitgebreid kennis te maken met elkaar en de opleiding. Het is de bedoeling dat je in deze eerste acht tot tien weken vervolgens zicht krijgt op het beroepenveld waar je voor leert: wat doet een medeweker of manager eigenlijk voor werk? We noemen dat het beroepsbeeld. Het is vervolgens belangrijk dat je weet wat je hier op de opleiding allemaal leert om een goede medeweker/ manager te worden. Hoe ziet de opleiding eruit? Dat is het opleidingsbeeld. Tenslotte ga je voor jezelf na: Is dit wat ik wil? Is dit het beroep en de opleiding die bij mij past? Is het haalbaar voor mij? Dat is je zelfbeeld. In de startperiode van de opleiding krijg je workshops, gastlessen en activiteiten die erop gericht zijn een zo duidelijk mogelijk zicht op deze drie beelden te krijgen, zodat je een bewuste keuze maakt voor de opleiding en daarmee voor het beroep. In de eerste weken volg je introductieprogramma uit. Deze LWP sluit je af met een ouderavond, waarin je presenteert wat je geleerd hebt tijdens deze LWP. Op deze ouderavond krijgen je ouder(s) / verzorger(s) ook informatie over de school en kunnen ze kennismaken met de docenten. Ook ga je tijdens deze weken een eerste BPV-periode naar het bedrijfsleven. Naast de specifieke aandacht voor uitleg van de opleiding en examinering, begint ook het reguliere lesprogramma al. Op die manier proberen we je optimaal te laten zien voor welke opleiding je hebt gekozen. Aan het eind van de startperiode kun je nog wisselen van opleiding, als blijkt dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt. Je coach begeleidt jou in dit traject.

    BPV

    School en BPV lopen naast elkaar door de jaren heen. De kennis en vaardigheden, die je op school leert, pas je toe tijdens je stage in de beroepspraktijk. Een deel van de week ben je op school, het andere deel van de week ben je op BPV. Ook zijn er blokken met BPV, waar je meerdere weken achterelkaar op BPV gaat. Als je op blokstage gaat kom je terug voor de terugkomdagen. Tijdens deze terugkomdag ga je na hoe je de kennis en vaardigheden hebt toegepast en deel je je ervaring met klasgenoten. Wat ging goed, wat zijn verbeterpunten? Daar wordt aandacht aan besteed, zodat het de volgende keer weer wat beter gaat. Van je BPV-coördinator of je coach ontvang je de BPV-kalender. Op de BPV-kalender kan je zien op welke dagen je BPV loopt. (Je kan dit natuurlijk ook op de jaarkalender terug zien.)

    Hieronder een overzicht met alle opleidingen binnen het landschap.

    Jij en de examencommissie ...

    Per landschap of groep van landschappen is er een examencommissie die beslist over vrijstellingen, herkansingen, over je diplomering enz.. Als je een vraag, een klacht of een verzoek hebt over examinering dan kun je het best eerst advies vragen aan je coach. Als het iets is voor de examencommissie dan ga je naar het examenbureau en vertel je je vraag, klacht of verzoek. De medewerker van het examenbureau zal je verzoek in e-TO indienen bij de examencommissie. Je krijgt via een bericht in e-TO antwoord of een beslissing.

    Voor jouw landschap bestaat de examencommissie uit:

    • Cor de Jong
    • Nina Sleeuw
    • Hendrik Jan Bonte
    • Thea van Tolij
  4. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Ieder jaar worden de opleidingskosten vastgesteld. Door prijsfluctuaties en veranderingen in het opleidingsprogramma kunnen de bedragen en onderdelen per jaar variëren. Derhalve is het overzicht van toepassing op het genoemde schooljaar en indicatief voor de komende jaren dat de student de opleiding zal volgen.

    Kosten voor excursies, kamp en overige activiteiten staan op het schoolkostenformulier vermeld. Alleen in geval van gegronde en tijdige afmelding kunnen deze kosten in mindering gebracht worden.

    Heb je vragen, dan kun je terecht bij je coach.