Landstede - Opleidingen

Advies en leiding in de verkoop (23070) BBL 2018-2019

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij Landstede / Menso Alting, bij het landschap Handel en Commercie. Je hebt eerder al een Landstede Studiegids of een Menso Alting studiegids ontvangen over onderwijs en examinering en allerlei specifieke zaken met betrekking tot voor jouw locatie. In deze landschapsgids krijg je meer gedetailleerde informatie over jouw landschap. Het is belangrijk dat je deze landschapsgids samen met de Landstede Studiegids / Menso Alting studiegids goed doorleest. Ook voor je ouders zijn deze gidsen interessant.

    We hopen dat je een leerzame, maar vooral ook een leuke tijd tegemoet gaat bij Handel en Commercie en dat je uiteindelijk de opleiding met diploma gaat verlaten. Daarvoor moet er natuurlijk nog het een en ander gebeuren en wij staan met alle docenten, conciërges, administratieve medewerkers en directie klaar om jou hierbij te helpen. Wij wensen je veel succes bij je opleiding op Landstede / Menso Alting.

    Namens het landschap Handel en Commercie

  2. Het Landschap

    Jij wil iets met

    Mensen en verkoop. Je wilt werken met gegevens en bedrijven adviseren. Je wilt werken in een kantooromgeving of winkelomgeving, samenwerken met collega’s en klanten ontmoeten. Je wilt werken in een team, maar ook je eigen verantwoordelijkheden hebben. Je wilt gegevensstromen beheren met behulp van de computer, waarbij je werkt met de nieuwste programma’s. Je ondersteunt, denkt mee, adviseert en zorgt voor structuur. Je toont inzicht, bent flexibel,discreet en zorgvuldig. Jij wilt iets met Handel & Commercie.

    Jij en jouw talent

    Talent moet ontdekt kunnen worden en de ruimte krijgen om te groeien. Landstede / Menso Alting noemt dat Talentvol Ontwikkelen. Het betekent dat je eerst op zoek gaat naar wat je talenten zijn. Wie ben jij, waar ben jij goed in, kan en wil jij daar iets mee en zo ja: op welke manier. In je portfolio verzamel je jouw talenten en wat je wilt bereiken. De opleiding helpt je bij het ontwikkelen van je talent.

    Jij en de praktijk

    Om zoveel mogelijk ervaring op te kunnen doen biedt het landschap talloze mogelijkheden waar je je talent in de praktijk kan ontwikkelen. Zo kun je voor interne en externe opdrachtgevers taken uitvoeren. Of je leert in nagebootste situaties zoals in een project of een simulatie. Je volgt in je eigen tempo op je eigen manier de leerroute die het best bij jou past. Er zijn veel leerwerkplekken bij de meest uiteenlopende organisaties.

    Jij en Handel & Commercie

    Commerciële beroepen

    Bedrijven, organisaties en overheden zijn voortdurend bezig (nieuwe) klanten te informeren en te overtuigen. Wil je een van die vestigingen beheren en bezig zijn met commerciële, financiële, logistieke zaken en personeel? Je doet bijvoorbeeld een marktonderzoek, bedenkt reclamecampagnes en speciale acties. Je organiseert evenementen, schrijft teksten voor de website en denkt na over promotiemateriaal. Het leuke aan dit werk is dat je soms adviseert en soms juist heel praktisch bezig bent.

    Detailhandel / groothandel

    Wil je een veelzijdige baan waarin je je talent kunt laten zien? Als je je bezig wilt houden met het bestellen van goederen, het inrichten van de winkel of magazijn en de verkoop en je wilt daarnaast ook meedenken over de beste manier om de producten te presenteren, op te slaan of te verkopen? Dan is een opleiding in de detailhandel iets voor jou.

    Vakman-Ondernemer

    Heb je je vakdiploma niveau 3 of 4 (bijna) op zak en wil je aan de slag als zelfstandig ondernemer kies dan voor de opleiding Vakman-Ondernemer. Een praktijkgerichte opleiding waarin je vanaf de start van de opleiding bouwt aan je eigen onderneming. Deze opleiding bieden we aan in samenwerking met het Deltion-College.

    Handel & Commercie een veelzijdig landschap!

    Of je nu wilt gaan voor een commercieel beroep, een beroep in de detailhandel/groothandel of een beroep als vakman-ondernemer, in ons landschap heb je alle mogelijkheden om jouw talent te laten zien.

  3. Leren in het Landschap

    In het landschap Handel & Commercie vind je de volgende opleidingen:

    Handel

    Opleiding                                                                           Niveau

    Verkoper                                                                               2

    Eerste verkoper                                                                    3

    Verkoopspecialist                                                                 3

    Manager Retail                                                                     4

    Ondernemer Retail                                                               4

     

    Commercie

    Opleiding                                                                           Niveau

    Commercieel medewerker                                                    3

    Junior Accountmanager                                                        4

    Vestigingsmanager groothandel                                           4

    Medewerker Marketing & Communicatie                              4

     

  4. De opleiding

    Je hebt gekozen voor één van onze opleidingen uit het kwalificatiedossier Advies en leiding in de verkoop. We onderscheiden de volgende opleidingen:

    Eerste verkoper
    Als eerste verkoper heb je een veelzijdige baan met veel zelfstandigheid, waarin je je commerciële talent kunt laten zien! Je houdt je bezig met het bestellen van goederen, het op orde houden van het magazijn, het inrichten en netjes houden van de winkel en natuurlijk de verkoop. Ook denk je mee over de beste manier om de producten te presenteren en soms zelfs over de samenstelling van het assortiment, de diefstalbestrijding, personeelszaken en klantenservice. Ook houd je je bezig met het begeleiden en aansturen van collega’s.

    Verkoopspecialist
    Als verkoopspecialist heb je een veelzijdige baan met veel zelfstandigheid, waarin je je commerciële talent kunt laten zien! Je houdt je bezig met het bestellen van goederen, het op orde houden van het magazijn, het inrichten en netjes houden van de winkel en natuurlijk de verkoop. Ook denk je mee over de beste manier om de producten te presenteren en soms zelfs over de samenstelling van het assortiment. Ook geef je als verkoopspecialist feedback aan jouw collega’s en heb jij een uitgebreide kennis van de branche.

    Overige informatie met betrekking tot je opleiding

    Tijdens jouw opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt als toekomstig beroepsbeoefenaar. Tijdens jouw opleiding heb jij een leerbaan waar jij leert en werkt in de praktijk. Dit noemen wij de beroepspraktijkvorming (afgekort bpv). De LWP's en twixxen volg je meestal in de lokalen of praktijkruimtes, maar je kunt ook aan het leren zijn op de praktijkplekken buiten de school.

    Een schooljaar is opgedeeld in vier perioden. Iedere periode staan specifieke thema’s of vakgebieden centraal. Via je coach ontvang je voorafgaand aan iedere periode een rooster met daarop de verschillende onderdelen.

    Over het algemeen vinden de lessen plaats tussen 8:30 uur en 17:00 uur. Voor jouw bpv kunnen afwijkende werktijden gelden, die afhankelijk zijn van jouw leerbedrijf.

  5. Leren in het Landschap

    Hoe goed producten en diensten ook zijn, ze verkopen zich niet helemaal vanzelf. In het Landschap Handel & Commercie kun je alles leren over handel. ondernemen, marketing en commercie. Je vindt er altijd een opleiding die aansluit bij jouw interesses.

    Met een opleiding uit dit Landschap kun je bijvoorbeeld aan de slag op een verkoopafdeling, in een winkel, bij een reclamebureau, bij een distributiecentrum of bij een importeur.

  6. Opbouw van de opleiding

    Jouw opleiding is wettelijk vastgelegd als een 3-jarige vakopleiding. Tijdens de opleiding kun jij je op verschillende onderdelen verdiepen, verbreden of eventueel versnellen.

    De vereisten van jouw opleiding zijn opgenomen in een wettelijk kwalificatiedossier. Hierin is vastgelegd welk resultaat en gedrag van jou wordt verwacht.

    Het kwalificatiedossier voor jouw opleiding is als volgt opgedeeld:

    Basisdeel
    In het basisdeel komt het volgende aan de orde:

    • Nederlands
    • Rekenen
    • Loopbaan en burgerschap
    • Vakgebied kerntaak 1 – Verzorgt goederenstroom en winkelpresentatie
    • Vakgebied kerntaak 2 – Optimaliseert verkoop

    Profieldeel  
    Het profieldeel is van jouw gekozen opleiding. Je volgt daarom één van de onderstaande profieldelen:

    • Eerste verkoper:
      • Kerntaak 1 - Geeft uitvoering aan verkoopactiviteiten
      • Kerntaatk 2 - Geeft leiding aan een verkoopteam
    • Verkoopspecialist:
      • Kerntaak 2 - Voert verkoop- en adviesactiviteiten uit

    Keuzedeel
    Binnen het mbo-onderwijs ga jij je ook verdiepen of verbreden op één of meerdere onderdelen naar keuze. Het is verplicht om een keuzedeel te kiezen. Tijdens de startperiode op school wordt uitgelegd wanneer en welke keuze voor jouw opleiding mogelijk is. Hierbij moet je denken aan een verdieping op Engels, het volgen van een specifiek vakgebied of de voorbereiding op het hbo-onderwijs. Dit maakt het mogelijk dat jij je op een bepaalde manier onderscheidt of specialiseert. Daarmee vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt of als je verder studeert na je mbo-opleiding.

    De keuzedelen bedragen 15% van je opleidingstijd.

  7. LWP ’s en TWIXX in de opleiding

    LWP – Een uitgebreide prestatie
    Op school volg je verschillende vakgebieden die te maken hebben met jouw opleiding. Naast de opdrachten vanuit de verschillende vakgebieden werk je ook aan grotere prestaties die te maken hebben met veelal meer dan één vakgebied. Daarbij werk je bijvoorbeeld aan een echte of gesimuleerde opdracht uit de praktijk. Naast de verschillende vakgebieden besteed je daarbij vaak ook aandacht aan bijvoorbeeld Nederlands, je verslaglegging en de samenwerking met anderen.

    Zo’n grotere prestatie noemen we een LeerWerkPrestatie (afgekort LWP).

    Twixx – Het opdoen van de benodigde informatie
    Om een LWP goed te kunnen maken heb je natuurlijk informatie nodig. Deze informatie kun je jezelf op verschillende manieren eigen maken, namelijk door:

    • Leren van Theorie tijdens een hoorcollege of zelfstudie
    • Oefenen tijdens een Workshop
    • Interactie met de docent, student of iemand uit de praktijk

    Deze verschillende manieren worden gebruikt om de informatie over te brengen. We noemen deze werkwijze afgekort Twixx.

  8. Coaching

    Een coach voor jouw (leer)loopbaan. Jouw loopbaan is dus het uitgangspunt. Tijdens je studie moet je nadenken over wat jij wilt en wat bij je past. Maar dat valt niet mee. Want hoe kom je er achter wat je allemaal kunt leren? En vooral: wat is voor jou belangrijk om te leren? Daarvoor heb je een coach. Je coach helpt je in jouw ontwikkeling en bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan. Je coach helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Hij stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. Je kunt jezelf uitdagen, bijvoorbeeld door jezelf een hoog leertempo op te leggen, een ander kiest bijvoorbeeld een breed pakket. Wij begeleiden je dus heel intensief. Vaak houd je tijdens je opleiding dezelfde coach.
  9. Praktijkleren - BPV

    Tijdens de opleiding vindt er een combinatie plaats van leren op school en leren op stage. In de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) werk je bij een erkend leerbedrijf. Binnen dit leerbedrijf leer je als beginnend beroepsbeoefenaar de kneepjes van het vak.

  10. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Voor het beoefenen van je vak is het belangrijk te voldoen aan bepaalde vereisten. Dit noemen we ook wel beroepshouding. Jij hebt gekozen voor een beroepsopleiding. Daarmee is het belangrijk tijdens deze opleiding een professionele beroepshouding te laten zien.

    Naast de beroepshouding die is beschreven in het kwalificatiedossier hebben wij als school ook onze verwachtingen voor een prettig schoolklimaat. Deze verwachtingen worden tijdens de startperiode met jou gecommuniceerd. In het algemeen verwachten wij van een ieder dat hij of zij zich tijdens de opleiding professioneel, respectvol en begripvol gedraagt tegenover andere studenten, docenten of ieder ander, en daarbij de verwachtingen of huisregels die geldig zijn op de opleiding naleeft. Zo werken wij met zijn allen in een veilige en prettige leer- en werkomgeving.

  11. Examinering

    Tijdens je opleiding doorloop je een leerproces. Dit leerproces evalueer je regelmatig met je coach. Als je in de gesprekken met je coach op basis van je studievoortgang tot de conclusie komt dat je klaar bent voor de afsluiting van een deel van je opleiding, dan maak je een afspraak voor Proeve van Bekwaamheid (PvB), een werkstuk, een theorie-examen of een mondeling examen.

    Basis voor de examinering is het kwalificatiedossier, de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap en de Keuzedelen. Daarnaast moet je aan de generieke kwalificatie- eisen van Nederlands, rekenen en evtentueel een of meerdere moderne vreemde talen voldoen.  Aan het einde van je opleiding checken we of jij de kerntaken van je beroep beheerst, alle onderdelen voor de generieke vakken geëxamineerd hebt en voor Loopbaan en Burgerschap je portfolio op orde hebt en het eindgesprek hebt gevoerd. Ook de keuzedelen maken onderdeel uit van de examinering. Aan het einde van de opleiding checken wij of alle onderdelen in de kluis van jouw studie dashboard (E-to) zijn ingevuld, en voldoen aan de zak-/slaagregeling van je opleiding. Als dat zo is, heb je recht op een diploma!

    Op elke locatie bevindt zich een Examenbureau. Aan het begin van je opleiding worden de werkwijze en procedures rondom het aanvragen van examens en inzage hiervan uitgelegd.

    De examenstukken, dus uitgevoerde Proeven van Bekwaamheid, theorie-examens, werkstukken en dergelijke, worden door het Examenbureau bewaard in jouw examendossier (tot een jaar na het behalen van je diploma). Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.