Landstede - Opleidingen

Sport en Bewegen (23163) BOL 2022-2023 Zwolle, Rechterland 1

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het Landschap Sport & Bewegen!

  2. Het Landschap

    Jij wilt iets met sport en bewegen? In ons Landschap leer je hoe je interactieve sport- en bewegingsactiviteiten aanbiedt, les en leiding geeft en wedstrijden, toernooien of evenementen organiseert voor verschillende doelgroepen. Dat doe je in een omgeving waarin álles sport en bewegen ademt.

    Na deze opleiding kun je mensen helpen hun talenten te ontdekken en die verder te ontwikkelen. En hoewel de focus bij ons op sport en bewegen ligt, kun je datgene wat je bij ons leert ook goed inzetten op andere werkterreinen. Organisatietalent, sociale vaardigheden en ondernemerschap zijn namelijk overal welkom.

  3. Leren in het Landschap

    Ruim de tijd om je te oriënteren

    Tijdens je opleiding in het Landschap Sport & Bewegen heb je 1 volledig oriëntatiejaar om erachter te komen wat jij het allerleukste vindt aan jouw vakgebied. Wij snappen namelijk dat je die keuze niet al meteen wilt maken bij de start van je opleiding. Aan het einde van het eerste jaar kies je dus pas definitief de richting die je op wilt.

    De praktijk als uitgangspunt

    We werken nauw samen met partners uit het vakgebied, zowel binnen als buiten school. Dat garandeert dat jouw opleiding goed aansluit op de praktijk. Bovendien weet je daardoor precies wat er mogelijk is in dit uitdagende vakgebied.

    Je leert ín de praktijk: op locatie dus, bijvoorbeeld bij de sportvereniging of een buitenschoolse opvang. En je leert mét de praktijk: professionals en begeleiders die dagelijks met de doelgroep werken, zijn er om jou te begeleiden.

    Nationaal en internationaal

    Leren in en met de praktijk kan behalve in ons eigen land ook in het buitenland. Regelmatig kiezen onze studenten dan ook voor een buitenlandstage. Dat kan dichtbij huis of wat verder weg, denk aan een stage in Oostenrijk of zelfs Indonesië. Het behalen van het Anwärterdiploma voor ski- en snowboardleraren is voor veel studenten ook een reden om voor het buitenland te kiezen.

    Wij stimuleren jouw motivatie

    Zeker in sport geldt: motivatie bepaalt of iets een succes wordt. Dat geldt natuurlijk ook voor deze opleiding. Daarom stimuleren we jouw motivatie voortdurend. Hoe? Met goede begeleiding, een sportieve leeromgeving en door veel praktijkervaring op te doen. Zowel binnen als buiten school.

    Onze pedagogische aanpak stemmen we af op de ontwikkeling in je zelfstandigheid. We houden optimaal rekening met jouw persoonlijke kenmerken, leervoorkeuren, leertempo, capaciteit, begeleidingsbehoefte en belangstelling.

    Zelf verantwoordelijkheid nemen

    We leren je steeds meer verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerprestaties en je ontwikkeling. Dat doen we door jou te activeren, stimuleren en soms te confronteren. Zo ontwikkel je je tot een bewuste, zelfverzekerde, ambitieuze professional die gebruik weet te maken van zijn of haar netwerk.

    Jouw kans op een baan

    Met een opleiding van het Landschap Sport & Bewegen op zak, heb je een positief toekomstperspectief. Doordat de sportbranche breed is, kun je allerlei kanten op. Bovendien zijn er veel banen beschikbaar en neemt de kans op een baan de komende jaren alleen nog maar toe.

    En niet geheel onbelangrijk: bedrijven werken graag samen met studenten van het Landschap Sport & Bewegen. De meeste van onze opleidingen hebben een duur van 4 jaar. We raffelen dus niets af, we leveren echte professionals en dat waardeert ons werkveld.

    Is dit jouw Landschap?

    Voor dit Landschap is het om te beginnen belangrijk dat je gek bent op sporten. Daarnaast ben je sociaal, gedisciplineerd en weet je mensen enthousiast te maken om te bewegen. Met een opleiding in het Landschap Sport & Bewegen draag jij je steentje bij aan een vitale en gezonde samenleving. Wat kies jij?

    Waarom Sport & Bewegen bij Landstede MBO?

    Plaatsingsprocedure

    De opleidingen binnen het Landschap Sport & Bewegen zijn fysiek gezien best uitdagend. Daarom doe je een sportvaardigheidstest voordat je wordt toegelaten. Op dezelfde dag vindt er een gesprek en een groepsopdracht plaats. We beoordelen je op deze onderdelen en kijken of we bij elkaar passen. Aan het eind van de dag krijg je een advies. Er is veel interesse voor de opleidingen in dit Landschap. Wacht dus niet te lang met aanmelden! Hoe eerder je dat doet, hoe eerder je weet of je een plekje hebt bemachtigd.

    Keuzedeel Sportspecialisatie

    Tijdens je opleiding krijg je, naast je reguliere programma, zogenaamde keuzedelen aangeboden. Met de keuzedelen kun je jouw opleiding verbreden of verdiepen. Met het keuzedeel is het o.a. mogelijk om een bondsdiploma trainer/coach/instructeur te behalen. Je kunt hierbij denken aan de volgende sportspecialisaties: fitness, gymnastiek, skiën, recreatiesport, tennis, voetbal, basketbal en zwemmen. Zo kun je tijdens je studie, met je bondsdiploma op zak, al aan het werk.

    Landstede Sportcentrum als unieke leerwerkomgeving

    De locatie van Sport & Bewegen in Zwolle grenst aan het Landstede Sportcentrum, thuishaven van o.a. het eredivisie basketbalteam van de Landstede Hammers. Maar ook het stadion van PEC, het nieuwe Victorium Sports & Health, zwembad de Vrolijkheid en verschillende sportverenigingen zitten op steenworp afstand. Dit betekent dat je niet alleen een sportieve opleiding volgt, maar dat jij je ook midden in een dynamische sportomgeving bevindt. In Harderwijk krijg je les in het totaal vernieuwde aqua- en sportcomplex De Sypel, Sportcentrum Iedema en verschillende sportverenigingen om de hoek.

    Samenwerking met partners

    Het Landschap Sport & Bewegen werkt nauw samen met diverse partners. Denk aan topsportpartners, buurtsportcoaches, wijkteams, zorginstellingen, sportverenigingen, basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs.

    Deze samenwerkingen bieden jou als student mooie uitdagende BPV-plaatsen (stage). Als student Trainer/Coach voetbal kun je bijvoorbeeld bij een jeugdteam van PEC Zwolle assisteren en de nodige ervaring opdoen. Ook kan het zijn dat je wordt betrokken bij de video-analyse van wedstrijden en trainingen van spelers die zijn gescout en het volgen van hun selectietrainingen.

  4. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    MBO Studentenfonds

    Vanaf 1 augustus 2021 biedt het MBO Studentenfonds (financiële) ondersteuning aan studenten die een middelbare beroepsopleiding volgen. Wanneer kun jij hier als student een beroep op doen?

    Ben je student bij Landstede MBO, Menso Alting of StartCollege, of ga je binnenkort starten? Kun je wel wat steun gebruiken, bijvoorbeeld omdat je door bijzondere omstandigheden studievertraging hebt opgelopen of omdat je actief lid bent van een studentenraad of maatschappelijke organisatie? Of misschien hebben jij en/of je ouders/verzorgers moeite om de kosten voor onderwijsbenodigdheden te betalen. In die gevallen kun je een aanvraag doen voor ondersteuning uit het MBO studentenfonds. 

    Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Als je een aanvraag wilt doen, vul dan het formulier in dat voor jou van toepassing is. In het formulier wordt gevraagd om bewijsstukken mee te sturen. Je aanvraag wordt beoordeeld op op basis van het beleid 'MBO studentenfonds Landstede Groep'. 

    Voor meer informatie en de aanvraagformulieren ga naar: https://www.landstedembo.nl/mbostudentenfonds

    Iedere student wordt geacht op de hoogte te zijn van de inhoud van:

    • Landstede studiegids.
    • Opleidingsgids.
    • Examenreglement (onderdeel opleidingsgids).
    • Locatiegids.
    • Examenplan.
    • BPV gids.

    Deze inhouden zijn in e-TO te vinden, ook zal er in je coachuren veel aandacht worden besteed aan de inhouden.

    Schoolkosten en VOG:

    Binnen de opleiding Sport & Bewegen krijg je te maken met de volgende specifieke zaken:

    1. Schoolkosten (waaronder kleding en de diverse activiteiten): Voor de specificatie van alle kosten verwijzen wij naar het schoolkosten formulier. 

    2. VOG : Voor je BPV heb je een bij sommige instellingen/organisaties een VOG (verklaring omtrent gedrag nodig)

    Om je opleiding goed te kunnen volgen heb je een passend pakket materialen en leermiddelen nodig. Deze kosten hebben we zo laag mogelijk gehouden. Ze verschillen per opleiding en per schooljaar. Je kunt er ook voor kiezen deze materialen en leermiddelen zelf aan te schaffen. De schoolkosten in leerjaar 1 zijn bekend en staan op internet vermeld. De schoolkosten van leerjaar 1 zijn bekend en staan op internet vermeld. De schoolkosten uit het overzicht vind je terug op de factuur. Voor de overige jaren geven we slechts een indicatie, en geven we je concrete informatie op het moment dat het van toepassing is.

    Sportvaardigheden:

    In de basisfase worden sportvaardigheden in blokuren en in thema’s aangeboden. Een thema duurt 16 weken en is opgedeeld in 3 of 4 verschillende onderdelen. Als voorbeeld nemen we het thema racketsport waarin we de sporten tennis, badminton en padel of squash laten terugkomen. Ieder sport duurt dan 5 lesweken.

    De studenten volgen 4 thema's in zowel fase 1 als in fase 2. In totaal is er dus sprake van 8 thema’s. De sportvaardigheden worden zowel op school als op externe locaties aangeboden.

    Het doel van de sportvaardigheden is het kennismaken met veel verschillende sporten en de basistechnieken daarvan aan te leren en deze toe te passen in de wedstrijd en/of spelvorm. De sportvaardigheid  wordt verder uitgediept door de methodische en didactische opbouw van de trainingen in deze sportvaardigheid praktisch te laten zien voor de verschillende doelgroepen binnen ons werkveld.. Daarnaast willen we dat de studenten na afloop van een sportvaardigheid de verdieping op kunnen zoeken door ook daadwerkelijk les te kunnen geven in een sport.

    Keuzedeel sportspecialisatie - Bondskaderopleiding (BKO):

    Je kunt een keuzedeel sportspecialisatie volgen in fase 2 (niveau 3 en 4) of fase 3 (niveau3). Alle sportspecialisaties worden op niveau 3 (CKS/KSS) en in overleg en overeenstemming met betreffende bond/organisatie aangeboden. De sportspecialisaties hebben een studiebelasting van 3 klokuren per week.

    Er is geen specifieke stagecomponent voor de keuzedelen. Studenten wordt sterk geadviseerd 1 stageplek te zoeken waar zij zowel de reguliere kerntaakopdrachten als hun keuzedeel opdrachten kunnen uitvoeren. Uitzonderingen: KD Snow, KD Outdoor activiteiten of KD LSR mogen voor 90 klokuren een BPVO laten maken. De andere uren vinden in de reguliere stage plaats. Uitzonderingen lopen via de coach en de BPV-commissie en worden alleen met toestemming van de BPV-commissie doorgevoerd.

    In de loop van de 1e fase jaar krijg je een brochure (flyers) en voorlichting middels zgn. pitches waar alle keuzedelen, waaronder de sportspecialisaties, nader zijn uitgewerkt. Jouw coach ondersteunt je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast zijn er centrale voorlichtingsmomenten waar je informatie kunt krijgen die je helpen de juiste keuze te maken.

    Extra Certificaten

    Sportleider 3 (Bondscertificaat of Landstede certificaat)

    Afhankelijk van het gekozen profiel in de 3e en 4e fase is er de mogelijkheid om nog een andere sportspecialisatie als keuzedeel te kiezen.

    Activiteiten:

    Zoals je hierboven hebt kunnen lezen laat de opleiding Sport & Bewegen de student kennis maken met en zich bekwamen in een breed scala aan sporten. Deze Sportvaardigheden geven je een brede basis van eigen sportervaringen naast de al bekende ‘eigen sport’.

    Legitimering:

    Omdat niet alle sporten binnen het reguliere lesrooster kunnen worden aangeboden, zijn er na een bepaalde periode activiteiten gepland (meestal rondom de Time-outweken). Hierbij wordt aandacht besteed aan de volgende onderdelen:

    • Sportvormen of sporten die niet in het reguliere lesrooster te organiseren zijn.
    • Kennismaking met activiteiten die trendsporten genoemd kunnen worden.
    • Randactiviteiten die zijdelings met de sport te maken hebben.
    • Verenigingsactiviteiten die een bijdrage leveren aan het functioneren van de student binnen de sportvereniging.
    • Verdieping of specialisering van de uitstroomprofielen.
    • De sfeer en de onderlinge contacten binnen de opleiding Sport & Bewegen.

    Hiermee leveren deze activiteiten een belangrijke bijdrage aan de opleiding van de student Sport & Bewegen.

    Deelname:

    Als onderdeel van het onderwijsprogramma is deelname aan de activiteiten voor iedere student verplicht. De coach zorgt voor de registratie van de aanwezigheid van zijn/haar studenten.

    Financiën:

    De activiteiten worden per activiteit in de webshop geplaatst. Dus niet met 1 totaalbedrag aan het begin van het jaar.

    Praktische invulling 2021-2022.

    Voor fase 1 en 2 (basisfase) worden er 3 activiteiten gepland. Daarnaast wordt in fase 1 het sport- en spelkamp aangeboden en in fase 2 het watersportkamp. Voor fase 3 en 4 zullen de activiteiten gericht zijn op het profiel. Voor fase 3 is er ook nog het aanbod van de wintersportweek. Deze activiteit is verplicht.

  5. Sport en Bewegen (Sport- en bewegingsleider)
    Sport en Bewegen (Coördinator buurt, onderwijs en sport)
    Sport en Bewegen (Coördinator sport, bewegen en gezondheid)
    Sport en Bewegen (Coördinator sport- en bewegingsagogie)
    Sport en Bewegen (Coördinator sportinstructie, training en coaching)
    Sport en Bewegen (Sport- en bewegingsleider)
    Sport en Bewegen (Sport- en bewegingsleider)
    Sport en Bewegen (Coördinator sportinstructie, training en coaching)
    Sport en Bewegen (Coördinator sport, bewegen en gezondheid)
    Sport en Bewegen (Coördinator sport- en bewegingsagogie)
    Sport en Bewegen (Coördinator buurt, onderwijs en sport)
    Sport en Bewegen