Landstede - Opleidingen

Financieel administratieve beroepen (23065) BBL 2018-2019

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij het landschap Office & Management. In deze Landschapsgids vind je in het kort informatie over de verschillende opleidingen die binnen jouw landschap aangeboden worden.

    De Studiegids, Opleidingsgids, Locatiegids, overzicht over studiekosten, het planning van jouw opleiding en jouw Examenplan kun je ook op e-TO vinden. 

    Het is belangrijk dat je deze verschillende gidsen goed doorleest. Je hebt de gidsen nodig tijdens je opleiding, doordat ze op e-TO staan (elektronische leeromgeving) heb je ze altijd bij je.

    Ook voor je ouders zijn deze gidsen interessant. Laat ze lezen, dan weten ze waar jij voor gaat. We hopen dat je een leerzame, maar vooral ook een leuke tijd tegemoet gaat binnen het Landschap Office & Management en je opleiding succesvol gaat afronden. Daarvoor moet er natuurlijk nog het een en ander gebeuren. Wij staan met alle docenten, conciërges, administratieve medewerkers en directie klaar om jou hierbij te helpen.

    Wij wensen je veel succes bij je opleiding!

  2. Het Landschap

    Je wilt iets met…

    Mensen, met de computer, op een kantoor. Jij wilt werken met gegevens en mensen adviseren. Je wilt werken in een kantooromgeving, samenwerken met collega’s en klanten ontmoeten. Werken in een team, maar ook je eigen verantwoordelijkheden hebben. Je wilt gegevensstromen beheren met behulp van de computer, waarbij je werkt met de nieuwste programma’s. Je ondersteunt, denkt mee, adviseert en zorgt voor structuur. Je toont inzicht en je bent flexibel. Daarbij ben je discreet en zorgvuldig. Jij wilt iets met Office & Management.

    Jij en jouw talent…

    Talent moet ontdekt kunnen worden, en de ruimte krijgen om te groeien. We noemen dat Talentvol Ontwikkelen. Het betekent dat je eerst op zoek gaat naar wat je talenten zijn. Wie ben jij, waar ben jij goed in, kan en wil jij daar iets mee en zo ja: op welke manier. In je portfolio verzamel je wat je kan en wat je wilt bereiken. De opleiding helpt je bij het ontwikkelen van je talent.

    Jij en de praktijk…

    Om zoveel mogelijk ervaring op te kunnen doen biedt het Landschap talloze mogelijkheden waar je je talent in de praktijk kan ontwikkelen. Zo kun je voor interne en externe opdrachtgevers taken uitvoeren in het projectteam Landstede Office Support. Of je leert in nagebootste situaties zoals in een project of een simulatie waar je in je eigen tempo op je eigen manier de leerroute volgt het best bij je past. Maar er zijn ook vele leerwerkplekken bij de meest uiteenlopende organisaties. 

    Jij en Office & Management

    Je kunt bij alle afdelingen binnen een organisatie aan het werk als je iets met kantoor wilt. Je werkt bij een financiële administratie van een organisatie, of bij de salarisadministratie, bij een accountantskantoor, de afdeling P&O of bij PR, of je ondersteunt het management. Je werkt voor de directeur, een afdeling, of rechtstreeks voor de klant. Je hebt veel te maken met klanten en relaties. Je communiceert mondeling of schriftelijk met de klant. Je zorgt dat je duidelijk weet wat de klant wil. Het vak is steeds in beweging door veranderingen in wet- en regelgeving, de opmars van ICT, het afnemen van routinematige taken en het toenemen van organisatorische en coördinerende taken. Klanten stellen steeds hogere eisen en er wordt een steeds groter beroep gedaan op de communicatieve en sociale vaardigheden en kennis van de moderne vreemde talen. 

    Office & Management een veelzijdig landschap!

    Of je nu wil gaan voor een financieel, secretarieel of een juridisch beroep, in ons landschap heb je alle mogelijkheden om jouw talent te laten zien.

    Met een opleiding in het Landschap Office & Management draag jij bij aan efficiënte gegevensuitwisseling en een geordende samenleving!

  3. Leren in het Landschap

    In het landschap Office & Management worden de volgende opleidingen gegeven:

    Ondersteunende Administratieve Beroepen:

    Medewerker secretariaat en receptie (niveau 2)

    Medewerker (financiële) administratie (niveau 2)

     

    Financiële beroepen:

    Financieel administratief medewerker (niveau 3)

    Bedrijfsadministrateur (niveau 4)

    Junior assistent-accountant (niveau 4)

     

    Secretariële beroepen:

    Secretaresse (niveau 3)

    Directiesecretaresse/managementassistent (niveau 4)

     

    Juridisch Administratief Dienstverlener:

    Juridisch administratief dienstverlener (niveau 4)

    Medewerker HRM (niveau 4)

     

     

    Jij en de examencommissie ...

    Per landschap of groep van landschappen is er een examencommissie die beslist over vrijstellingen, herkansingen, over je diplomering enz.. Als je een vraag, een klacht of een verzoek hebt over examinering dan kun je het beste advies vragen aan je coach en/of het teamlid Kwaliteit/Examinering. 

     

  4. De opleiding

    Welkom bij het landschap Office en Management

    In deze opleidingsgids krijg je meer gedetailleerde informatie over jouw opleiding. Ook voor je werkgever en ouders is deze informatie interessant, zodat zij weten voor welke studierichting jij gaat. Wij hopen dat je een leerzame, maar vooral ook een leuke tijd tegemoet gaat.

    In de startperiode wordt uitgelegd hoe de planning van de opleiding eruit ziet en welke vakken je wanneer examineert.

    Financieel administratief medewerker
    Je staat ingeschreven voor de opleiding Financieel administratief medewerker. Met de opleiding die je nu hebt gekozen kun je werken in alle branches, zowel bij profit als non-profit ondernemingen. Je werkzaamheden zijn primair intern gericht, maar ook onderhoud je soms externe contacten.

    Als Financieel administratief medewerker werk je nauwkeurig, gedisciplineerd en behoud je je concentratie, ook als de werkomstandigheden minder gunstig zijn. Je controleert altijd de aangeboden gegevens op juistheid, plausibiliteit en autorisatie. Je controleert je eigen werk systematisch. Daarnaast ben je in staat om altijd zorgvuldig om te gaan met gegevens. Je verwerkt vertrouwelijke bedrijfsinformatie en kan op de hoogte zijn van privé-gegevens. Er wordt daarom van je verwacht dat je op integere wijze omgaat met de aan jou toevertrouwde gegevens.

    Bedrijfsadministrateur
    Je staat ingeschreven voor de opleiding Bedrijfsadministrateur. Met de opleiding die je nu hebt gekozen kun je werken in alle branches, zowel bij profit als non-profit ondernemingen. Je werkzaamheden zijn primair intern gericht, maar ook onderhoud je soms externe contacten.

    Als Bedrijfsadministrateur werk je nauwkeurig, gedisciplineerd en behoud je je concentratie, ook als de werkomstandigheden minder gunstig zijn. Je hebt interesse in je vakgebied en wil je daarin blijven ontwikkelen. Je controleert altijd de aangeboden gegevens op juistheid, plausibiliteit en autorisatie. Je controleert je eigen werk systematisch. Daarnaast ben je in staat om altijd zorgvuldig om te gaan met gegevens. Je verwerkt vertrouwelijke bedrijfsinformatie en kan op de hoogte zijn van privé-gegevens. Er wordt daarom van je verwacht dat je op integere wijze omgaat met de aan jou toevertrouwde gegevens. Er wordt van je verwacht dat je je in contacten met crediteuren en debiteuren klantgericht opstelt en kan inleven in de situatie en de wensen van de klant.

    Junior assistent-accountant
    Je staat ingeschreven voor de opleiding Junior assistent-accountant. Met de opleiding die je nu hebt gekozen ben je straks werkzaam bij een accountantskantoor of bij een administratiekantoor. Je werkzaamheden zijn primair intern gericht, maar ook onderhoud je soms externe contacten.

    Als Junior assistent-accountant werk je nauwkeurig, gedisciplineerd en behoud je je concentratie, ook als de werkomstandigheden minder gunstig zijn. Je hebt interesse in je vakgebied en wil je daarin blijven ontwikkelen. Je bent gezond kritisch en controleert altijd de aangeboden gegevens op juistheid, plausibiliteit en autorisatie. Je controleert je eigen werk systematisch en controleert indien gewenst ook het werk van anderen. Daarnaast ben je goed in staat om samen te werken en ben je sociaal vaardig. Je moet altijd zorgvuldig om gaan met gegevens. Je werkt met vertrouwelijke bedrijfsinformatie van klanten en kan op de hoogte zijn van privé-gegevens. Er wordt daarom van je verwacht dat je op integere wijze omgaat met de aan jou toevertrouwde gegevens. Het werken voor (veel) verschillende klanten kan in geval van naderende deadlines spanningen veroorzaken, het is daarom van belang dat je stressbestendig bent. Je stelt je in externe contacten klantgericht op, leeft je in in de situatie en wensen van de klanten en komt je afspraken na. Je bent goed in staat situaties te beoordelen waarbij het gaat om een afweging tussen klanttevredenheid en correcte toepassing van de regelgeving. Er wordt van je verwacht dat je kritische situaties goed beoordeelt vanuit regelgeving en beroepsethiek.

  5. Leren in het Landschap

    Je wilt iets met…

    mensen, computer of kantoor.

    Jij wilt werken met gegevens en mensen adviseren. Je wilt werken in een kantooromgeving, samenwerken met collega’s en klanten ontmoeten. Werken in een team, maar ook je eigen verantwoordelijkheden hebben. Je wilt gegevensstromen beheren met behulp van de computer, waarbij je werkt met de nieuwste programma’s. Je ondersteunt, denkt mee, adviseert en zorgt voor structuur. Je toont inzicht en je bent flexibel. Daarbij ben je discreet en zorgvuldig. 

    Jij en jouw talent ....

    moeten ontdekt kunnen worden en de ruimte krijgen om te groeien. We noemen dat Talentvol Ontwikkelen. Het betekent dat je eerst op zoek gaat naar wat je talenten zijn. Wie ben jij, waar ben jij goed in, kan en wil jij daar iets mee en zo ja: op welke manier. In je portfolio verzamel je wat je kan en wat je wilt bereiken. De opleiding helpt je bij het ontwikkelen van je talent.

    Jij en de praktijk…

    Om zoveel mogelijk ervaring op te kunnen doen, biedt het Landschap talloze mogelijkheden waar je je talent in de praktijk kan ontwikkelen. Je leert in nagebootste situaties, zoals in een project of een simulatie, waarbij je in je eigen tempo op je eigen manier de leerroute volgt die het beste bij je past. Er zijn ook veel leerwerkplekken beschikbaar bij de meest uiteenlopende organisaties. 

    Jij en Office & Management

    Je kunt bij veel afdelingen binnen een organisatie aan het werk als je iets met administratie wilt. Zoals definanciële administratie, salarisadministratie, een accountantskantoorof je ondersteunt het management. Je werkt voor een directeur, een afdeling, of rechtstreeks voor een klant. Je hebt veel te maken met klanten en relaties. Je communiceert mondeling of schriftelijk met de klant. Je zorgt dat je duidelijk weet wat de klant wil.

    Het vak is steeds in beweging door veranderingen in wet- en regelgeving, de opmars van ICT, het afnemen van routinematige taken en het toenemen van organisatorische en coördinerende taken. Klanten stellen steeds hogere eisen. Er wordt een steeds groter beroep gedaan op jouw communicatieve en sociale vaardigheden en jouw kennis van de moderne vreemde talen. 

    Office & Management een veelzijdig landschap!

    Of je nu wilt gaan voor een financieel, secretarieel of een juridisch beroep, in ons landschap heb je alle mogelijkheden om jouw talenten te laten zien.

    Met een opleiding in het Landschap Office & Management draag jij bij aan efficiënte gegevensuitwisseling en een geordende samenleving!

  6. Opbouw van de opleiding

    Het basisdeel
    Het basisdeel van de opleiding bestaat uit drie kerntaken, deze zijn weer onderverdeeld in werkprocessen. Deze kerntaken worden voor de opleidingen Financieel administratief medewerker (FAM), Bedrijfsadministrateur (BA) en Junior assistent-accountant (JAA) tegelijk verzorgd. 

    Basisdeel kerntaak 1 Controleert en bewerkt dagboeken
    Werkproces 1 Controleert en bewerkt het inkoopboek
    Werkproces 2 Controleert en bewerkt het verkoopboek
    Werkproces 3 Controleert en bewerkt het bankboek
    Werkproces 4 Controleert en bewerkt het kasboek

    Basisdeel kerntaak 2 Verricht activiteiten voor het debiteuren- en crediteurenbeheer
    Werkproces 1 Voert stamgegevens in en bewerkt deze
    Werkproces 2 Stelt facturen op en controleert deze
    Werkproces 3 Bewaakt betalingstermijnen en verricht activiteiten voor de invordering
    Werkproces 4 Controleert inkoopfacturen en verricht activiteiten voor de fiattering van inkoopfacturen

    Basisdeel kerntaak 3 Controleert en bewerkt kwantiteitenregistraties
    Werkproces 1 Beheert en controleert een urenregristratie
    Werkproces 2 Controleert en bewerkt administraties van kwantitatieve gegevens

    De profieldelen 

    P1 Financieel administratief medewerker
    Het profiel Financieel administratief medewerker heeft geen extra kerntaken en werkprocessen.

    P2 Bedrijfsadministrateur
    Kerntaak 1 Verricht werkzaamheden t.b.v. de periodeafsluiting en de belastingaangifte
       Werkproces 1 Verricht boekingen in het memoriaal
       Werkproces 2 Bereidt de periodeafsluiting voor
       Werkproces 3 Treft voorbereidingen voor de aangifte omzetbelasting

    P3 Junior assistent-accountant
    Kerntaak 1 Verricht werkzaamheden t.b.v. samenstellingsopdrachten en de belastingaangiften
       Werkproces 1 Richt het dossier in van een nieuwe klant
       Werkproces 2 Controleert en/of verricht memoriaalboekingen
       Werkproces 3 Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de samenstellingsopdrachten
       Werkproces 4 Treft voorbereidingen voor de aangiften omzetbelasting

    De keuzedelen

    De aangeboden keuzedelen kunnen verschillen per locatie. In de startperiode krijg je uitleg over de keuzemogelijkheden, de verplichting tot deelname en examinering en wanneer welke keuzedelen worden aangeboden. 

  7. LWP ’s en TWIXX in de opleiding

    Je krijgt gedurende je opleiding allerlei kennis en vaardigheden aangeleerd of getraind. We starten met de basis van bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie. Op jouw dag op school krijg je de theorie aangeboden, welke je op je werkplek kunt toepassen. 

  8. Praktijkleren - BPV

    Heb je een (geaccrediteerde) leerwerkplek, dan wordt er een document voor je gemaakt, een beroepspraktijkvormings-overeenkomst (PBVO). Dit document heb je nodig omdat anders je opleidings-gebonden-werkuren niet gelden voor je opleiding.

    Samen met je praktijkopleider(begeleider op je werkplek) voer je gesprekken over wat je doet en hoe je dat doet. Je vorderingen meet je ook door het invullen van je portfolio. Je praktijkbegeleider komt in die periode langs om te kijken wat je leert en hoe je leert. Tijdens je werk krijg je ook opdrachten mee vanauit school in de vorm van praktijwijzers. Deze leren je goed te kijken naar de werkprocessen waarvoor je opgeleid wordt.

  9. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Voor deze opleiding moet je een baan hebben met een arbeidscontract voor minimaal 24 klokuren per week. Op woensdag ga je naar school. Krijg je ontslag, dan heb je drie maanden de tijd om een nieuwe werkplek te vinden waar je je opleiding kunt voortzetten. 

    Binnen de Financieel administratieve beroepen kan door de leerwerkbedrijven om een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd worden. 

  10. Examinering

    Tijdens je opleiding doorloop je een leerproces. Dit leerproces evalueer je regelmatig met je coach. Als je in de gesprekken met je coach op basis van je studievoortgang tot de conclusie komt dat je klaar bent voor de afsluiting van een deel van je opleiding, maak je een afspraak voor een examenproject, een Proeve van Bekwaamheid, een kennis- of vaardigheidsexamen. Bij de vaststelling van de voortgang van het leerproces zijn de geregistreerde vorderingen en je portfolio een belangrijk hulpmiddel. Zorg er dus voor dat de registraties bijgewerkt zijn.

    Basis voor de examinering is het kwalificatiedossier, de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap en de Keuzedelen. Heb je aan het einde van je opleiding aan alle eisen voldaan, dan heb je recht op het diploma! 

    Op elke locatie bevindt zich een examenbureau. In de startperiode worden de werkwijze en de procedures rondom het aanvragen van examens en inzage hiervan uitgelegd.

    De bewijsstukken voor de diplomering worden door het examenbureau bewaard in jouw examendossier (tot een jaar na het behalen van je diploma). 

    .