Landstede - Opleidingen

Maatschappelijke Zorg (23181) BOL 2018-2019

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij het landschap Gezond en Wel. In de opleidingsgids vind je informatie over jouw opleiding, examinering en allerlei locatie-specifieke zaken. Het is belangrijk dat je de opleidingsgids goed doorleest. Al deze informatie heb je nodig tijdens je opleiding. Ook voor je ouders/verzorgenden/naasten kan deze informatie interessant zijn. Laat ze het lezen, dan weten ze waar jij voor gaat.

    We hopen dat je een leerzame, maar vooral ook een leuke tijd tegemoet gaat bij Gezond en Wel en dat je de opleiding met veel ervaring en een diploma gaat verlaten. Daarvoor moet er natuurlijk nog het een en ander gebeuren en wij staan met alle docenten,instructeurs, conciërges, administratieve medewerkers klaar om jou te begeleiden tijdens je leerproces. Wij wensen je veel succes!

  2. Het Landschap

    Jij en Gezond & Wel…

    Als je kiest voor een opleiding in het Landschap Gezond & Wel kom je in aanraking met mensen met verschillende culturele, sociale en religieuze achtergronden, van jong tot oud.

    Voor al die mensen in verschillende levensfases is zorg en ondersteuning nodig.Sommige kinderen worden met een handicap geboren of zijn ernstig ziek. Jongeren en volwassenen kunnen door ziekte, verslaving of een ongeval ook beperkingen hebben. Naarmate mensen ouder worden, is het mogelijk dat mensen ziek worden of niet alles zelf meer kunnen. Binnen de maatschappelijke opleidingen heb je vooral te maken met mensen met (sociale)problemen of schulden. Voor al die mensen zijn er voorzieningen waarin jij als sociaal werker/zorgverlener aan het werk kunt bijvoorbeeld in een wijkteam, buurthuis, kraamzorginstelling, kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang, dagopvang, een verzorgingshuis, verpleeghuis, ziekenhuis, psychiatrisch ziekenhuis, welzijnsorganisatie, instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, woongroep, de thuiszorg, of een asielzoekerscentrum, P.I inrichting,gemeente, vluchtelingen werk, woningstichting, Leger des Heils,etc.

    Met jouw diploma kun jij aan de slag als: roomsercice medewerker, dienstverlener, sociaal werker, assistent begeleider gehandicaptenzorg, (militair) verzorgende, (militair) verpleegkundige, woonbegeleider, groepsleider, ouderenwerker / ouderenadviseur, activiteitenbegeleider of zorgcoördinator, afhankelijk welke opleiding je hebt gevolgd.

    Talentvol ontwikkelen

    Zo kennen we een eigentijdse manier van gepersonaliseerd leren. Dit noemen we Talentvol ontwikkelen. Samen met jou bekijken we je leertempo, je manier van leren en wat je leert. Dat stemmen we, waar mogelijk af op jouw wensen en mogelijkheden, eigenlijk op jouw talenten. Dus ook: langer of korter studeren. Hierover maak je samen met je coach afspraken. Je werkt zowel in groepen alsook individueel. De ene keer volg je een workshop, de andere keer volg je een instructie. Tijdens je opleiding krijg je te maken met keuzedelen, dat zijn 'modules' met thema`s die actueel zijn in de branche waarin jij gaat leren en ervaren. In het kader van een een leven lang ontwikkelen kan je certificaten behalen als je na je opleiding nog meer keuzedelen op thema`s gaat volgen. Op die manier kan jij je kennis en vaardigheden uitbreiden en verrijken.


    VEVA ZORG:

    Bij de opleiding VEVA Zorg volg je, naast de reguliere zorgopleiding ook het keuzedeel "Veiligheid en Vakmanschap" waarvoor je, naast een zorgdiploma, een certificaat ontvangt. Deze opleiding is een samenwerking tussen Defensie en Landstede en wordt gegeven in Harderwijk bij het Landschap Veilig en Beschermd.

    Met een opleiding in het Landschap Gezond & Wel draag jij bij aan het welzijn en de gezondheid van jong tot oud!

  3. Leren in het Landschap

    Voor ondernemende, zorgzame, sociale mensen met een goed observatievermogen.

    Vind je het leuk om met mensen te werken, jong, oud, gezond of met lichamelijke en/of geestelijke problemen? In het Landschap Gezond & Wel leer je om te gaan met al deze verschillende doelgroepen. Je begeleidt, stimuleert -en ondersteunt hen individueel of in groepen bij een instelling, in de wijk of bij de clienten thuis.

    Jij en jouw talent…

    Talent moet ontdekt kunnen worden en de ruimte krijgen om te groeien.

    Het betekent dat je eerst op zoek gaat naar wat jouw eigen talenten zijn en welke leervragen je hebt.

    Wie ben jij, waar ben jij goed in, kan en wil jij daar iets mee en zo ja: hoe en op welke manier.

    In je portfolio verzamel je wat jij kan en wat jij wilt bereiken.

    Het volgen van deze opleiding helpt je bij het ontwikkelen van je talent.

    Jij en de praktijk…

    In het Landschap Gezond & Wel ga jij je oriënteren op het beroep en de daarbij behorende werkvelden, je verbreden of verdiepen en op verschillende niveaus leren.

    Het Landschap bied je ook volop de gelegenheid je talent in de praktijk te ontwikkelen bijvoorbeeld in het skillslab,projectteams of op leerafdelingen.Tijdens de praktijkstages leer je, ontwikkel je ideeën, doe je ervaring op en kom je tot leervragen zodat je weet wat je wilt en zo tot het beroep komt die bij je past. Deze stages en ervaringen doe je binnen verschillende voorzieningen, misschien in de plaats waar je woont, je directe omgeving of juist een andere plaats in Nederland. Aan het eind van je opleiding leg je examens af in de praktijk en/of op school.

  4. De opleiding

    De opleiding Maatschappelijke Zorg is een opleiding met veel mogelijkheden. Binnen de opleiding Maatschappelijke Zorg (niveau 3+4) zijn er zes verschillende mogelijkheden voor uitstroom. Dit noemen ze ‘profielen’. Er zijn verschillende doelgroepen waar je mee kunt werken. Denk aan ouderen, jongeren, mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, mensen met een psychische beperking, dak/thuislozen, mensen in de psychiatrie of ouderen met dementie.

    Het is lastig om direct aan het begin van jouw opleiding te weten welke richting jou het meeste aanspreekt. Daarom starten we binnen de opleiding Maatschappelijke Zorg met een brede basis. In deze basis komen alle basiskennis en -vaardigheden aan bod die nodig zijn om binnen alle doelgroepen van Maatschappelijke Zorg te werken. Daarnaast krijg je een goed beeld van de verschillende doelgroepen zodat je een definitieve keuze voor je uitstroomprofiel kunt maken. Binnen Maatschappelijke Zorg zijn er zes uitstroomprofielen waarvan twee profielen op niveau 3 en vier profielen op niveau 4.

    De volgende uitstroomprofielen kun je kiezen bij Maatschappelijke Zorg:

    Niveau 3              Begeleider gehandicaptenzorg

                                Begeleider specifieke doelgroepen

    Niveau 4              Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

                                Persoonlijk specifieke doelgroepen

                                Thuisbegeleider

                                Agogisch medewerker GGZ

    Per opleidingslocatie is het aanbod van de profielen verschillend, vraag aan het opleidingsteam op jouw locatie welke je kunt kiezen. Naast de basis en de uitstroomprofielen, worden er ook keuzedelen aangeboden.

    De schooljaren zijn opgedeeld in periodes. Elk jaar telt vier periodes. Elke periode bestaat uit ongeveer 10 weken. Aan het eind van een periode ga je afronden en je voorbereiden op de nieuwe periode.

    Je lesweek bestaat uit verschillende onderdelen. Elke week krijg je coaching en begeleiding, leerwerkprestaties (LWP’s), theorielessen (TWIXXEN), generieke vakken (Nederlands, Engels, rekenen), praktijkleren en later in de opleiding komt daar stage bij (BPV).

    Leren doen we binnen de opleiding op verschillende manieren. Dit gebeurt binnen de school door middel van lessen, projecten, samenwerkingsvormen, gastlessen, presentaties, trainingen en workshops. En er wordt geleerd buiten de school door middel van BPV, excursies, werkbezoeken en opdrachten binnen verschillende instellingen.

    Tijdens de BPV kunnen de werktijden en werkdagen anders zijn. Denk hierbij aan een avonddienst of stagelopen in het weekend of op feestdagen.

    Een totale studiebelasting voor een niveau 3 opleiding bedraagt 4800 SBU. Daarvan zit je per jaar 1000 uur op school of loop je stage. De overige uren zijn bedoeld voor zelfstudie.

    Een totale studiebelasting voor een niveau 4 opleiding bedraagt 3 tot 4 jaar en  4800 tot 6400 SBU. Daarvan zit je per jaar 1000 uur op school of loop je stage. De overige tijd is voor zelfstudie.

    Buitenschoolse activiteiten

    Tijdens de opleiding worden bijzondere activiteiten aangeboden zoals bijvoorbeeld een teambuildingsdag, goede doelen activiteiten, trainingen of workshops.  Voor sommige activiteiten geldt dat het vervoer van en naar de accommodatie op eigen gelegenheid is. Eventuele kosten zijn voor rekening van de student.

    Deelname aan de buitenschoolse activiteiten is verplicht, omdat ze standaard deel uitmaken van het onderwijsprogramma.


    In principe kun je geen vrij krijgen voor een vakantie buiten de geplande schoolvakanties om. In het geval van bijzondere omstandigheden moet het verzoek schriftelijk worden aangeboden aan de locatiedirecteur. Die bepaalt of het verzoek wordt gehonoreerd of niet.

  5. Leren in het Landschap

    Bij Gezond & Wel zijn twee hoofdrichtingen te onderscheiden, namelijk: Gezondheidszorg en Welzijn. Bij gezondheidszorg draait het om zowel zorg op lichamelijk, psychisch, sociaal en maatschappelijk gebied. Voorbeelden hiervan zijn ondersteuning bieden bij lichamelijke zorg, het verzorgen van wonden, het begeleiden bij psychiatrische ziektebeelden en ondersteuning bieden bij verwerken van verlies. 

    Bij welzijn draait het ook om zorg, maar daar richt je je meer op het behoud van regie op eigen leven. Je biedt ondersteuning bij het zelfstandig wonen, invullen van een dag of het regelen van allerlei zaken op sociaal maatschappelijk gebied.

    Naast de opleiding Maatschappelijke Zorg er in het landschap Gezond en Wel de volgende opleidingen:

    Dienstverlening

    Je bent vooral praktisch bezig op het gebied van zorg en welzijn en facilitaire dienstverlening. Je komt in aanraking met verschillende doelgroepen van jong tot oud, gezond en met een gezondheidsprobleem of handicap. Je bent gastvrij en bent bereid tot het bieden van hulp.

    Sociaal Werk (alleen Landstede Zwolle)

    Als sociaal werker ben je bezig om mensen te laten ontdekken hoe zij een plaats kunnen hebben in de samenleving, je leert kwetsbare mensen op eigen benen te staan. Naast persoonlijke adviezen, organiseer je activiteiten ter verbetering van woon- en leefklimaat. Je hebt met veel instanties te maken zoals gemeenten en politie. De opleiding is breed opgezet en de je kunt op verschillende plekken komen te werken.

    Het is mogelijk dat je door de landschappen heen leert. Daar wordt mee bedoeld dat er verbindingen gelegd worden tussen de verschillende landschappen. Een voorbeeld daarvan is de integratie van sport en bewegen in de gezondheidszorg of het toepassen van techniek of ICT in de opleiding.

    Verzorgende-IG

    Als Verzorgende-IG ben je in de individuele gezondheidszorg werkzaam. Je bent er voor de zorg en het welzijn van zorgvrager. Je ondersteunt de zorg of neemt deze over bij dagelijkse activiteiten van het leven op gebied van huishouden, wonen en lichamelijke zorg.

    Dubbelkwalificatie Verzorgende-IG en Maatschappelijke Zorg

    Het is ook mogelijk om beide opleidingen tegelijk te volgen. Je ontvangt dan zowel een diploma Verzorgende-IG en Maatschappelijke zorg. Dit is alleen mogelijk bij de opleidingen op niveau 3.

    Mbo- verpleegkundige niveau 4

    Als MBO-verpleegkundige draag je zorg voor een of meerdere zorgvragers. Je coördineert de benodigde zorg  en schakelt andere hulpverleners of instanties in om volledige zorg te kunnen bieden. Je bent werkzaam in de algemene gezondheidszorg (ziekenhuis, thuiszorg of Verpleeghuizen) of in de geestelijke gezondheidszorg (psychiatrie en gehandicaptenzorg).

    Deze opleiding wordt ook gegeven in combinatie met VEVA (Veiligheid en Vakmanschap) Defensie.

  6. Opbouw van de opleiding

    De opleiding Maatschappelijke Zorg bestaat uit verschillende onderdelen en is op de volgende manier opgebouwd:

    1. Het basisdeel (B), dat gevormd wordt door:
      1. Beroepsgerichte onderdelen. Dit zijn thema’s, kennis en vaardigheden die voor alle uitstroomprofielen gelijk zijn.
      2. De generieke onderdelen. De generieke onderdelen zijn landelijk vastgesteld. Dit zijn de volgende onderdelen: Nederlandse taal; rekenen; loopbaan en burgerschap; en voor niveau 4: beroepsgericht Engels
    2. Het profieldeel (P). Een profieldeel bestaat uit thema's, kennis en vaardigheden die specifiek zijn voor jouw uitstroomprofiel.
    3. Keuzedelen (K). Je kiest zelf een keuzedeel waarmee je je opleiding verbreedt of verdiept met een onderwerp van jouw keuze.

    De volgende profielen vallen onder Maatschappelijke Zorg (niet elk profiel wordt op elke locatie aangeboden):

    Niveau 3              

    Begeleider gehandicaptenzorg;    

    Je gaat werken binnen de gehandicaptenzorg en daarbij bied je zorg en ondersteuning aan mensen van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen.

    Begeleider specifieke doelgroepen:

    Je gaat werken met cliënten van alle leeftijden die je ondersteunt met (chronische) ziekten en stoornissen, die daarnaast vaak één of meerdere complexe problemen hebben in verschillende leefsituaties. Je bent vooral gericht op het zo zelfstandig mogelijk laten functioneren van de cliënten.

    Niveau 4          

    Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg :           

    Je gaat werken binnen de gehandicaptenzorg en daarbinnen bied je zorg en ondersteuning aan mensen van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Daarnaast ben je een spin in het web voor de mensen om de cliënten heen.

    Persoonlijk specifieke doelgroepen:

    De clienten waar je mee werkt hebben vaak een of meerdere geestelijke gezondheidsproblemen. Jij biedt hen ondersteuning en je begeleiding is gericht op het zo zelfstandig mogelijk functioneren van de cliënten. Daarnaast houd je ontwikkelingen in de gaten en kun je op ontwikkelingen inspelen in je ondersteuning.

    Thuisbegeleider                                                

    Als thuisbegeleider werk je alleen in een complexe thuissituatie, vaak in opdracht van bijvoorbeeld de gemeente of andere hulpverlenende instantie. Je richt je vooral op de hulpverlening van de individuele cliënt en de directe omgeving.

    Agogisch medewerker GGZ                           

    Cliënten waar je mee werkt hebben vaak één of meerdere geestelijke gezondheidsproblemen. Jij biedt hen ondersteuning en je begeleiding is gericht op het zo zelfstandig mogelijk functioneren van de cliënten.

     

    Keuzedelen 

    De Keuzedelen zijn een onderdeel van je opleiding (basisdeel en profieldeel) en zijn bedoeld als verdieping of verbreding van je opleiding. Hierdoor ben je beter voorbereid op een vervolgopleiding of kun je je profileren in het werkveld.

    Als student ben je verplicht 1 of meerdere keuzedelen te volgen binnen de opleiding. In de loop van de opleiding zal duidelijk worden uit welke keuzedelen je kunt kiezen en op welke manier je met deze keuzedelen aan de slag gaat. Dit kan namelijk op school zijn, maar ook in de BPV of thuis. Ongeveer 15% van de studieduur is bedoeld voor de keuzedelen. 

  7. LWP ’s en TWIXX in de opleiding

    Het onderwijsprogramma wordt beschreven in een curriculum (leerplan). De lessen die in het onderwijsprogramma staan zijn verdeeld in TWIXXEN en LWP’s.

    Een LWP (leerwerkprestatie) is een opdracht binnen een uitdagende leeromgeving die door de student individueel of met een groep wordt uitgevoerd binnen een afgesproken tijd. Binnen deze grote opdracht worden kennis, vaardigheden en houdingsaspecten toegepast die binnen andere lessen (de TWIXXEN) worden aangeleerd. Aangezien je bezig bent met het toepassen van kennis, vaardigheden en houdingsaspecten, krijg je zo ook een steeds duidelijker beeld wat je al kunt en wat je nog moet leren. Reflectie en feedback binnen het leerproces is daarom een belangrijk aspect.

    In een LWP behandel je een praktijksituatie zodat je een concreet beeld hebt van een werkelijke beroepssituatie. LWP’s kunnen binnen de school of buiten de school worden uitgevoerd.

    LWP’s worden ondersteund door TWIXX-en. Een TWIXX is gericht op het je eigen maken van de nodige kennis en vaardigheden om een LWP te kunnen uitvoeren. Een TWIXX is heel divers, denk aan een training, een workshop, een instructie, een college of een excursie. TWIXX-en zijn gericht op het gebied van het beroep maar kunnen ook gericht zijn op talen, rekenen of LB. TWIXX-en zijn altijd ondersteunend aan de LWP.

     

     

  8. Coaching

    Tijdens jouw opleiding word je ondersteund door een coach. De coach is het aanspreekpunt rondom vragen over de opleiding en jouw studievoortgang. In het begin maakt de coach jou wegwijs in de opleiding en zal hij jou helpen te ontdekken hoe jij het beste kunt en wilt leren. Naarmate je vordert in de opleiding zal de coach je steeds meer begeleiden in zelfstandigheid en zo krijg je steeds meer verantwoordelijkheid. Een coach is jouw eerste aanspreekpunt als je tijdens de opleiding ergens tegen aanloopt of iets wilt bespreken.

     

    De opleiding staat beschreven in een trajectlijn. Deze is vertaald in de leermeter in e-TO.

    Door het volgen van TWIXX'en en het uitvoeren van LWP’s vergroot je jouw kennis en vaardigheden en wordt duidelijk waarin je nog te leren hebt. Vanuit de TWIXX-en en LWP’s krijg je regelmatig feedback op jouw handelen en kun je zelf aantonen (bewijzen) wat jij weet en kunt. Deze feedback en bewijzen worden met je coach besproken tijdens een leermetergesprek. Tijdens het leermetergesprek wordt vastgelegd waar je staat in het opleidingstraject en welke leerdoelen je hebt om verder te komen in je opleiding.

    De coach volgt logischerwijs ook jouw voortgang binnen de BPV en de coach is het eerste aanspreekpunt voor je ouders/verzorgers.

    Een coach is dus een docent die, naast de individuele begeleiding op het gebied van studievoortgang, een coachgroep begeleidt waar jij deel van uit maakt.

    Er zijn vaste coachmomenten opgenomen in het rooster waarin gesproken kan worden over:

    • alles wat met de klas te maken heeft;
    • teambuilding en groepsdynamica;
    • leren van en met elkaar;
    • studieresultaten;
    • verzuim;
    • studiemoeilijkheden;
    • gezamenlijke activiteiten;
    • studie-informatie.
  9. Praktijkleren - BPV

    Je bent gestart met een beroepsopleiding, dat betekent dat je leert voor een beroep. Het is daarom belangrijk dat je tijdens de opleiding regelmatig in het werkveld werkt aan je kennis en vaardigheden.

    BPV

    Gedurende de opleiding ga je een aantal keren op BPV (Beroeps Praktijk Vorming). De BPV is een belangrijk en groot onderdeel van de opleiding. Door zelf actief te zijn in het werkveld doe je de nodige (leer)ervaringen op. Je praktijkbegeleider binnen de BPV-instelling geeft je feedback en zorgt voor begeleiding. 

    We stimuleren je om zoveel mogelijk zelf een BPV-plek te regelen. Dit doe je in overleg met je coach. Indien nodig kan school je helpen bij het vinden van een geschikte BPV-plek, als je er zelf niet slaagt een plek te vinden. In sommige gevallen moet je een sollicitatiebrief schrijven en volgt er een gesprek. In bijna alle gevallen zal je een kennismakingsgesprek voeren met de praktijkbegeleider van de BPV-instelling. We gaan uit van een reistijd van maximaal een uur vanaf je woonplaats. Dit kan dus betekenen dat je niet altijd dichtbij jouw woonplaats kunt stagelopen. Wanneer je niet op tijd een BPV-plek kunt vinden, kan dit studievertraging opleveren. 

    Je hebt vaste schooldagen. Daarnaast kan het zijn dat de BPV-plek vraagt om jou ook in de weekenden te laten stage lopen. Dit betekent dan dat je andere dagen vrij bent. De BPV-instelling mag van jou verwachten dat je meedraait in het rooster zoals gebruikelijk is binnen de instelling. We raden je aan hierover aan het begin van de stageperiode af te stemmen met je praktijkbegeleider om lastige situaties te voorkomen (bijvoorbeeld in verband met een eventuele bijbaan in de avond- of weekenduren). Een avond- of weekendbaan is geen reden om een passende BPV plek te weigeren.

    Het gaat er bij de BPV om dat je het vereiste aantal uren gaat vervullen. Voor aanvang van de BPV zal er een Beroeps Praktijk Vorming Overeenkomst worden opgesteld (BPVO). Deze moet worden toegevoegd aan je dossier, anders mag je niet naar de BPV en tellen je stage uren niet mee. Je zelf opgestelde leerdoelen, waar je tijdens de BPV aan gaat werken, zijn een verplicht onderdeel van deze BPVO. De uren die je stageloopt worden bijgehouden in de BPV-gids op het urenregistratieformulier. Na het beëindigen van de BPV lever je deze urenregistratie in bij je coach. Het is belangrijk om dit bij te houden, want dit is voor jou een bewijs dat jij ook daadwerkelijk deze uren hebt stage gelopen. Naast je eigen handtekening zal er ook een handtekening worden gevraagd van je BPV-begeleider.

    In sommige gevallen krijg je van de BPV-instelling een stagevergoeding of reiskostenvergoeding. Niet elke BPV-instelling is verplicht om jou dit te geven. Wil je weten hoe dit binnen jouw instelling is geregeld, informeer er dan naar bij je stagebegeleider.

    De BPV-gids

    Elke student en praktijkbegeleider krijgt een BPV-gids. In deze gids kun je lezen wat de BPV inhoudt, wat je moet doen, hoe de begeleiding er uit ziet, hoe je wordt beoordeeld en allerlei andere zaken rondom BPV. Voordat je op BPV gaat krijg je een BPV-gids en deze wordt met je doorgenomen. We vinden het belangrijk dat je goed voorbereid op BPV gaat. Een belangrijk onderdeel van die voorbereiding is het formuleren van leer- en ontwikkeldoelen. 

    In de BPV-gids kun je ook lezen hoe vaak er een docent/coach langskomt voor een gesprek op de BPV-plek. Dit hoeft niet altijd jouw coach te zijn; het kan ook een andere docent zijn. De docent voert een gesprek met jou en je BPV-begeleider. In dit gesprek staat jouw leerproces en functioneren tijdens de BPV centraal en worden er afspraken gemaakt voor het vervolg. In dit gesprek staan de door jou beschreven leer- en ontwikkeldoelen centraal.

  10. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Geheimhouding

    Evenals degenen die reeds tot het beroep zijn toegelaten, heb ook jij als student een geheimhoudingsplicht. Dat houdt in dat je verplicht bent om geheim te houden; alles wat jou gedurende de beroepsopleiding is toevertrouwd, wat je ziet en meemaakt met cliënten en alles waarvan je het vertrouwelijk karakter moet begrijpen. 

    Zorgtrainingscentrum

    Het zorgtrainingscentrum is een regionaal initiatief van zorgprofessionals en opleidingen. De veranderingen in de maatschappij en de zorg zijn aanleiding geweest voor het opzetten van het zorgtrainingscentrum. In het zorgtrainingscentrum  worden zorgprofessionals opgeleid voor de zorg van morgen.

    Het zorgtrainingscentrum is verdeeld in drie pijlers, te weten: het zorgethischlab, het wijkzorglab en het zorgtechnologischlab. Studenten worden opgeleid volgens de principes van het "vernieuwend zorgen" waarin de cliënt zelf de regie neemt en de zorgmedewerker faciliterend is. De nadruk ligt meer op kwaliteit van leven, veerkracht en vitaliteit dan op ziekte.

    Werkkleding

    Het kan voorkomen dat je bij een instantie gaat werken of stage lopen waar het dragen van werkkleding een vereiste is. Vraag hiernaar tijdens het kennismakingsgesprek. Daarnaast mag er van je verwacht worden dat je gepast kleedt op je BPV-plek. 

    Presentie

    Een beroepsopleiding volgen is geen vrijblijvende zaak. Wij gaan ervan uit, dat jij goed gemotiveerd aan de opleiding begint en dat jij er gewoon bent. Maar de ervaring heeft geleerd, dat wij ook iets moeten zeggen over afwezigheid.

    Jij hebt ons toegezegd op het moment dat jij je onderwijsovereenkomst hebt getekend dat je 100% aanwezig bent. De docenten registreren de presentie in het daarvoor beschikbare systeem ‘participatie’. Jouw aan- en afwezigheid wordt bijgehouden. Je coach spreekt je aan als jij lessen hebt gemist. Als jij te veel lessen mist, wordt dat vertaald in een negatieve beoordeling, met alle gevolgen van dien. Je kunt namelijk (in het uiterste geval) van school verwijderd worden.

    Het overzicht van je presentie (uit 'participatie') zal aan de orde komen in coach- en of leermetergesprekken.

    Jij maakt als student deel uit van een klas. Een soort team als het ware. Je kunt je medestudenten dus zien als ‘collega’s’. De andere studenten zijn afhankelijk van jouw inbreng en kunnen eigenlijk niet zonder je. Dit geldt ook andersom: jij kunt niet zonder die anderen. Binnen de opleiding Maatschappelijke Zorg is samenwerken belangrijk. 

  11. Examinering

    De examencommissie
    Elke opleiding heeft een decentrale examencommissie (DEC), die verantwoordelijk is voor de examinering binnen het landschap. De examencommissie van het landschap Gezond & Wel en Onderwijs & Opvoeding is samengesteld uit docenten die werkzaam zijn in de opleidingen Maatschappelijke Zorg, Dienstverlening, Verzorging en Verpleging, Kinderopvang, Onderwijsassistent op de locaties Harderwijk, Dronten, Lelystad, Raalte en Zwolle.

    Taken van de decentrale examencommissie zijn o.a.:

    •    zicht houden op de kwaliteit van de afname en de beoordeling van
    examens;
    •    het verstrekken van diploma’s, certificaten en instellingsverklaringen; 
    •    het verlenen van vrijstellingen van examinering;
    •    het beslissen over verzoeken tot aangepaste examinering, ER-dossiers (ernstige rekenproblemen) en alternatieve keuzedelen;
    •    het behandelen van klachten, fraude en onregelmatigheden.

    Het examenbureau
    Per locatie is er een examenbureau. Het examenbureau is verantwoordelijk voor het plannen, de afname en de verwerking van de centrale examens Nederlands, Engels en rekenen. 
    Taken van het examenbureau zijn o.a.:
    •    publiceren van examenresultaten in e-TO;
    •    opstellen of laten opstellen van examenroosters;
    •    verspreiden van examenroosters onder belanghebbenden;
    •    regelen van examenruimtes;
    •    regelen en instrueren en begeleiden  van surveillanten;
    •    aanvragen indienen bij de examencommissie: bijvoorbeeld examentijdverlenging voor studenten die korter dan zes jaar in Nederland verblijven, vrijstellingen, alternatieve keuzedelen of deelname aan ER-examens;
    •    melden van onregelmatigheden en/of klachten tijdens examinering bij de examencommissie;
    •    inzage geven in beoordeelde examens aan studenten;
    •    verwerken van verzoeken, aanvragen en klachten van studenten in e-TO;
    •    archiveren van o.a. examens, urenstaten BPV, voldoende voor de BPV en processen-verbaal diplomering;
    •    vernietigen van examens na afloop van de bewaartermijn;


    Contactgegevens examenbureau per locatie:
    Harderwijk:       examenbureauharderwijk@landstede.nl
    Lelystad:          examenbureaulelystad@landstede.nl
    Menso Alting:   examenbureauMA@landstede.nl
    Raalte:             examenbureuraalte@landstede.nl
    Zwolle:             examenbureauzwolleb@landstede.nl

    Dronten:          examenbureaudronten@landstede.nl


    Examenplan
    Basis voor het onderwijs en de examinering is het kwalificatiedossier, de kwalificatie-eisen
    Loopbaan & Burgerschap in het mbo en de generieke eisen voor taal en rekenen. In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen.
    Het examenplan vind je in de kluis van je studiedashboard in e-TO.


    Praktijkexamens
    De praktijkexamens worden ingekocht bij Prove2Move. Je ontvangt een praktijkexamenboek tijdens de opleiding. In de map met examenopdrachten staat beschreven hoe je de examenopdrachten moet uitvoeren. Ook krijg je voorlichting over het voorbereiden, uitvoeren van praktijkexamens en het inleveren van de bewijslast.
    Als je een examenmap hebt en je verlaat voortijdig de opleiding, dan lever je je examenmap in bij de resultaatverantwoordelijke van het team.


    Uitvoering en beoordeling praktijkexamen
    Het opleidingsteam informeert hoe jij je op een examen voorbereidt en hoe jij een examenmoet uitvoeren.
    Voor de tweede gelegenheid vraag je bij de resultaatverantwoordelijke kwaliteit en examinering een nieuw beoordelingsformulier aan dat is voorzien is van het stempel ‘Herkansing’. 


    Instellingsexamens en centrale examens (CE)
    Nederlands en Engels schrijven, spreken en gesprekken voeren en loopbaan en burgerschap zijn instellingsexamens, de afname loopt via de vakdocenten.
    Rekenen, Nederlands en Engels lezen en luisteren zijn centrale oftewel landelijke examens. Deze examens vinden op bepaalde momenten plaats. In de examenkrant lees je wanneer deze examens worden afgenomen en hoe jij je hiervoor kunt aanmelden.
    De vakdocenten informeren jou over de niveaus en de afname van de genoemde examens.


    Afwezigheid examens
    Bij afwezigheid meld je je voorafgaand aan het examen bij het examenbureau af. Zie verder ‘Recht op herkansing en overmacht’.


    Examenkrant
    Als je gaat beginnen aan de centrale examens ontvang je de examenkrant waarin je belangrijke informatie vindt. Bewaar deze goed en lees deze aandachtig door.
    Aangepaste examenmogelijkheden Nederlands, rekenen en Engels
    Het kan zijn dat de normale examenfaciliteiten niet voldoende zijn voor studenten met een beperking.  In dat geval kan de student extra faciliteiten - zoals extra tijd of extra hulpmiddelen – aanvragen bij het SAB. De aanvraag voor extra faciliteiten dient het SAB via e-TO in bij de DEC.


    Recht op inzage Nederlands, rekenen en Engels
    Je hebt recht op inzage van de examens Nederlands, Engels en rekenen. Vraag aan de resultaatverantwoordelijke wat hiervoor de procedure is.


    Recht op een herkansing en overmacht
    Wettelijk heb je recht op een tweede gelegenheid voor ieder examenmoment. Deze tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn opnieuw aangeboden. Een reden tot tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid ziek was of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.
    Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je het examen niet kon maken, kun je in aanmerking komen voor behoud van een examengelegenheid, een derde kans. Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij het examenbureau. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. Het examenbureau legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.
    Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen afgenomen; met andere woorden: een praktijkexamen of een centraal examen kan niet in delen worden herkanst.


    BPV
    Aan de hand van je ontwikkeling tijdens een BPV-periode wordt aan het eind van deze periode gekeken hoe jij de opleiding kunt vervolgen. Op de urenstaat verantwoord je de gemaakte uren volgens de BPVO. 


    Examendeelnemer
    Een student die een examen ook in de tweede gelegenheid of bij het behoud van een examengelegenheid het examen niet heeft behaald, kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven als examendeelnemer. De student heeft daarmee geen recht op onderwijs, BPV of begeleiding en betaalt een bedrag voor elk nog af te leggen examen.
    Je betaalt voor de examens die je nog moet maken om het diploma te behalen: 150 euro voor een praktijkexamen en 90 euro voor een schriftelijk examen. Bovendien ben je inschrijfgeld verschuldigd.
    Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen afgenomen; met andere woorden: een praktijkexamen kan niet in delen worden herkanst.


    Examenprotocol studenten
    De theorie-examens worden afgenomen in aanwezigheid van een of meerdere surveillanten.
    Het examenprotocol is bindend. Dat wil zeggen dat wie zich daar niet aan houdt, zich moet melden bij het examenbureau. Vervolgens wordt contact opgenomen met de resultaatverantwoordelijke kwaliteit van het team, wat in het uiterste geval kan leiden tot nietigverklaring of uitsluiting van het examen.


    Het protocol
    -    Je betreedt de examenruimte zonder tas, jas, pet, mobiele telefoon. Alleen datgene wat je nodig hebt om het examen te kunnen maken, heb je bij je (op tafel): een pen en je pasje.
    -    Je neemt plaats achter de tafel die jou is toegewezen.
    -    Je legt je Landstedepas of een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) zichtbaar op de tafel.
    -    Ben je niet in het bezit van een legitimatiebewijs, dan kun je niet deelnemen aan het examen.
    -    Bij elke examenzitting legt de surveillant schriftelijk vast of je er bent.
    -    Je neemt het examen in ontvangst van de surveillant en volgt eventuele instructies op met betrekking tot het gebruik van hulpmiddelen.
    -    Je maakt het examen binnen de daarvoor beschikbare tijd zonder hardop te denken en/of te overleggen met anderen; het uitwisselen van hulpmiddelen is verboden.
    -    Wanneer je klaar bent, lever je je werk, aantekeningen en de examenopgaven in bij de surveillant, de surveillant geeft aan wanneer je mag vertrekken.
    -    Het verlaten de ruimte tijdens het examen is alleen toegestaan onder begeleiding van een surveillant.
    -    In bijzondere situaties, bijvoorbeeld insuline spuiten, heb je dit vooraf bij het examenbureau aangegeven.


    Algemene regels
    -    Je respecteert te allen tijde de dienstdoende surveillanten en volgt hun aanwijzingen zonder commentaar op.
    -    Je gedraagt je zoals dat tijdens examens behoort en bezorgt niemand overlast.
    -    Je levert een bijdrage aan een zorgvuldige procedure door stipt op tijd aanwezig te zijn en alles bij je te hebben wat je voor het examen nodig hebt.
    -    Je hebt je voldoende voorbereid op het examen waardoor het niet nodig is dat je allerlei vragen stelt. Bedenk in dit verband dat surveillanten je inhoudelijk absoluut niet van dienst mogen zijn.

    Regels met betrekking tot begin en eind van het examen
    -    Wie te laat is, heeft het recht om na aanvang van het examen nog te worden toegelaten, mits dit binnen de termijn is die de opleiding heeft vastgesteld.
    -    Wie te laat is, krijgt daarover een aantekening in de presentielijst. Structurele telaatkomers kan de toegang worden geweigerd.
    -    Wie te laat is, heeft geen recht op extra tijd.
    -    Gedurende het eerste halfuur van een examen mag niemand het examenlokaal verlaten.
    -    De in het examenrooster aangegeven begin- en eindtijd van een examen is bindend.
    -    Verlenging van de examentijd is alleen toegestaan met toestemming van de DEC.

    Fraude, plagiaat en onregelmatigheden examen
    Als er fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd bij een Engels, Nederlands of rekenexamen, maakt de student het examen af. De surveillant maakt intussen een aantekening op het proces-verbaal van het examen. De surveillant maakt een ‘protocol van onregelmatigheid’ op en stuurt dit naar de examencommissie (DEC).
    De DEC neemt maatregelen, bijvoorbeeld ongeldigheidverklaring van de uitslag van het betreffende examen of uitsluiting van (verdere) deelname aan examinering. Voordat een dergelijke maatregel wordt opgelegd, wordt de student gehoord. De student kan zich daarbij laten bijstaan door een meerderjarige. Als de student minderjarig is, neemt de student een wettelijke vertegenwoordiger mee. Alle betrokken partijen worden van de maatregel schriftelijk in kennis gesteld.

    Bij onregelmatigheid moet je denken aan:
    -    spieken
    -    niet opvolgen van instructies van surveillanten;
    -    het gebruik van niet-toegestane hulpmiddelen;
    -    telefoon opnemen of bekijken tijdens het examen;
    -    het meenemen van het kladpapier uit de examenruimte
    Verder beoordeelt de examencommissie of gedragingen, handelingen en dergelijke als onregelmatigheid gelden.
    Als bij een praktijkexamen fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd, meldt de coach dit bij de DEC. De procedure verloopt op dezelfde wijze als hierboven.

    Bezwaar maken
    Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen tien werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Decentrale Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen tien dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. (zie par. 1.15 Handboek examinering) Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.

  12. Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Agogisch medewerker GGZ)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Thuisbegeleider)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Thuisbegeleider)
    Maatschappelijke Zorg (Agogisch medewerker GGZ)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)