Landstede - Opleidingen

Mediavormgeving (23095) BOL 2018-2019

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het Landschap Vormgeving & Entertainment!

    Hier draait het vooral om creativiteit. Je voelt je er thuis als je zelf op het podium wilt staan, de techniek wilt verzorgen om anderen te laten stralen, foto’s, films, websites of drukwerk wilt maken of activiteiten voor andere mensen wilt organiseren.

  2. Het Landschap

    Wat wil jij?

    • Sta achter of óp het podium?
      Zie jij jezelf op het podium om te acteren, zingen, dansen of muziek te maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ervaren en bevlogen docenten helpen je verder te groeien. Ben je liever achter de schermen bezig, in de organisatie of de technische ondersteuning bij een evenement? Ook dan vind je in dit Landschap de juiste voorbereiding.
       
    • Organiseer evenementen en festivals
      Nederland krijgt steeds meer festivals en evenementen voor muziek, film, theater en noem maar op. Ben jij iemand met goede ideeën op dat gebied die toevallig ook een kei is in organiseren? Wij leren je hoe je een festival, feest of evenement tot een succes maakt.
       
    • Ga voor geprint, digitaal of geplakt
      Ga jij voor awesome posters, hippe huisstijlen en epil illustrations? Of ga jij liever los op websites, apps en digitale magazines? Of ben jij een echte plakker die design voor iedereen zichtbaar maakt?
      Je kan met je grafische talent alle kanten op!

    • Pakkende inhoud via de juiste media
      Mooie communicatiemiddelen hebben alleen nut als ze ook de juiste boodschap hebben en bij de juiste doelgroepen terecht komen. In dit Landschap kun je leren meedenken over het inzetten van de beste media. Ook leer je goede inhoud te maken voor bijvoorbeeld websites, social media en blogs.
       
    • Leg beelden vast
      Op televisie, internet en in reclame zie je beelden die worden gemaakt door fotografen en audiovisuele (AV) specialisten. Ben jij iemand die goed is in het maken of aanpassen van beelden, zodat ze nóg krachtiger worden? Door te kiezen voor dit Landschap weet je straks alles van foto- en beeldbewerking.

    Is dit jouw Landschap?
    Wil je één van de opleidingen in dit boeiende Landschap volgen? Dat kan als jij iemand bent die creatief is, goed is in het omgaan met andere mensen en anderen weet te enthousiasmeren. Ook moet je flexibel zijn en kunnen improviseren. Afhankelijk van de richting die je kiest, kan ook de nodige technische kennis nodig zijn. Beeld, geluid, vormgeving, dans, drama, muziek, spel en sport zijn de ingrediënten in dit Landschap. Samen met jouw talent leer je verrassende en boeiende evenementen te organiseren of creatieve producten te ontwerpen en te bouwen.

    In dit Landschap vind je opleidingen in verschillende richtingen:

    Crebo

    Opleiding

    Niveau

    Leerweg

    Locatie

    25147

    Medewerker evenementenorganisatie

    4

    BOL

    Zwolle

    25194

    AV-specialist (AV-Productie)

    4

    BOL

    Zwolle

    25195

    Fotograaf (AV-productie)

    4

    BOL

    Zwolle

    25197

    Allround DTP'er

    3

    BOL

    Harderwijk

    25199

    Mediamanager

    4

    BOL

    Zwolle

    25200

    Mediaredactiemedewerker

    4

    BOL

    Zwolle

    25201

    Mediavormgever

    4

    BOL

    Harderwijk, Zwolle

    25213

    Allround Signmaker

    3

    BOL

    Harderwijk

    25214

    Medewerker Sign

    2

    BOL

    Harderwijk

    25215

    Signspecialist

    4

    BOL

    Harderwijk

    25495

    Artiest - Danser

    4

    BOL

    Zwolle

    25496

    Artiest - Musicalperformer

    4

    BOL

    Zwolle

  3. Leren in het Landschap

    Bij Landstede MBO draait het om jou, jouw wensen en je talenten. Je kunt rekenen op persoonlijke begeleiding, ervaren en bevlogen docenten. Ook werken we nauw samen met bedrijven en organisaties. Daardoor brengen we de praktijk in school, direct vanaf het begin. De stap naar werk of vervolgopleiding gaat daardoor heel soepel.

    Jezelf en elkaar goed leren kennen: dat vinden we belangrijk bij Vormgeving & Entertainment. Daarom krijg je veel persoonlijke begeleiding van vakdocenten met veel praktijkervaring. We bekijken en bespreken je werk regelmatig. We zijn kritisch en daardoor soms confronterend. Maar we willen hetzelfde als jij: helpen jouw toekomstwensen te realiseren. Wij helpen je om je talent verder te ontwikkelen en veel ervaring op te doen. Op die manier sta je straks extra stevig in je schoenen. Je krijgt les van vakdocenten die weten waar ze het over hebben en die vaak zelf ook nog in de praktijk werkzaam zijn.

    Vaak werken we met schoolopdrachten. Maar je gaat ook regelmatig aan de slag met opdrachten van echte klanten. Op die manier leer je met opdrachtgevers om te gaan en leer je hoe belangrijk het is om rekening te houden met bijvoorbeeld deadlines, budgetten en promotie.

    In het landschap Vormgeving & Entertainment word je breed opgeleid voor verschillende branches. Kies je voor een opleiding in de vormgeving dan richt je je op media en/ of audiovisuele branche. Je kunt dan denken aan bureaus en bedrijven die zich bezig houden met ontwerp, webdesign en communicatie. Ook bij drukkerijen en uitgeverijen kun je aan de slag. Je bent dan uitvoerend DTP-er of Mediavormgever. Op audiovisueel gebied kun je denken aan productiebedrijven, kranten, radio, tv, omroepen en producenten. Je wordt fotograaf of AV-specialist.

    Gaat je belangstelling meer uit naar Sign en reclame, dan kom je terecht bij bedrijven die bijvoorbeeld spandoeken, billboards, beursstands, licht-, auto- en gevelreclame vormgeven en produceren. 

    Als entertainment jou meer ligt, kun je kiezen voor de opleiding Evenementenorganisatie. Je maakt dan kennis met festival en evenementenbranche. Als medewerker evenementenorganisatie houd je je bezig met de organisatie van evenementen zoals congressen, beurzen, relatiebijeenkomsten, concerten en festivals. In de entertainmentbranche kun je ook denken aan een beroep in de culturele sector.

    Als je het leuk vindt om mediaprocessen te organiseren zodat er een mooi product ligt en de klant trots en tevreden is over het resultaat, dan kies je voor Mediamanager. Schrijf je graag, ben je nieuwsgierig en geïnteresseerd in de wereld om je heen, dan is mediaredactiemedewerker echt iets voor jou.

    Heb je een uitgesproken talent op het gebied van zang, dans en drama, dan kom je na je opleiding voor musicalartiest of dansartiest terecht in de wereld van theater, zang en dans. Je kunt dan gaan werken bij een theaterproducent of een entertainmentbureau, maar ook bij radio en tv zijn er mogelijkheden.

    Iedere opleiding bestaat uit drie delen: het basisdeel, het profieldeel en de keuzedelen. Sommige opleidingen hebben dezelfde basisdelen, deze opleidingen hebben dan veel overeenkomsten en zitten in hetzelfde dossier. Met de profieldelen onderscheiden de opleidingen zich dan van elkaar. Door keuzedelen te kiezen kun je zelf ook invloed uitoefenen op jouw opleiding. Zo kun je er voor kiezen om je goed voor te bereiden op doorstroom naar het hbo, of om jezelf te specialiseren in een bepaald onderwerp.

    Aan het einde van de opleiding laat je in je Proeve van Bekwaamheid zien wat je allemaal geleerd hebt. Je laat aan de hand van een praktijkopdracht zien dat je klaar bent voor het werkveld. Hierbij wordt je begeleid door je coach en je wordt boordeeld door vakdocenten en externe professionals.

    Jij en de examencommissie ...

    Per landschap of groep van landschappen is er een examencommissie die beslist over vrijstellingen, herkansingen, over je diplomering enz. Als je een vraag, een klacht of een verzoek hebt over examinering dan kun je het best eerst advies vragen aan je coach. Als het iets is voor de examencommissie dan ga je naar het examenbureau en bespreek je jouw vraag, klacht of verzoek. De medewerker van het examenbureau zal je verzoek in e-TO indienen bij de examencommissie. Je krijgt via een bericht in e-TO antwoord of een beslissing.

  4. De opleiding

    De opleiding Mediavormgever is een vierjarige voltijdopleiding en wordt aangeboden in Zwolle en Harderwijk. Als mediavormgever ben je creatief én technisch en kun je multidisciplinair (samen)werken. Het is jouw uitdaging om een concept te ontwikkelen en een ontwerp te creëren waarmee de media-uiting op een onderscheidende manier wordt vormgegeven en daar waar mogelijk je eigen gezicht aan te geven.

    Luisteren is een belangrijke vaardigheid voor een mediavormgever. In gesprek met een opdrachtgever luister je naar de wensen van de opdrachtgever, zodat je ervoor kunt zorgen dat het concept en het ontwerp goed past bij het doel en de doelgroep van de media-uiting.

    Voor het adviseren, het presenteren van het werk (al dan niet samen met collega's) en het onderhouden van een goed klantcontact is het van belang dat je als mediavormgever initiatief neemt, sociaal vaardig bent en goed kunt communiceren. Tevens werk je kwaliteits- en kostenbewust, houdt je rekening met deadlines en geeft je tijdig aan wanneer deadlines en budgetten niet gehaald kunnen worden. Ook kun je flexibel omgaan met tussentijdse wijzigingen van de opdrachtgever en kun je dus omgaan met tijdsdruk. Als mediavormgever heb je geen '9 tot 5 mentaliteit'.

  5. Leren in het Landschap

    Landstede MBO heeft de opleidingen ingedeeld in Landschappen. Landschappen zijn gevormd op interesse- en vakgebied. De opleiding Mediavormgever valt binnen het landschap Vormgeving & Entertainment. Dit landschap biedt opleidingen aan in Zwolle en Harderwijk. In het landschap Vormgeving & Entertainment draait het vooral om creativiteit. Als student binnen het boeiende landschap Vormgeving & Entertainment ben je creatief, goed in het omgaan met andere mensen en weet je anderen te enthousiasmeren.
  6. Opbouw van de opleiding

    In het kwalificatiedossier van de opleiding Mediavormgever staat beschreven waaraan je moet voldoen aan het einde van de opleiding. Dat staat omschreven in kerntaken die een onderverdeling in werkprocessen hebben. Aan de hand van deze kerntaken en werkprocessen krijg je een beeld van de inhoud van de opleiding. De kwalificatie mediavormgeving bestaat uit 3 kerntaken met daaronder in totaal 14 werkprocessen:

    Basisdeel

    Kerntaak: B1-K1 Ontwerpt de media-uiting

    Werkproces: B1-K1-W1 Bespreekt de opdracht

    Werkproces: B1-K1-W2 Maakt een planning

    Werkproces: B1-K1-W3 Oriënteert zich op opdrachtgever/doelgroep/onderwerp

    Werkproces: B1-K1-W4 Maakt een concept

    Werkproces: B1-K1-W5 Maakt een ontwerp

    Werkproces: B1-K1-W6 Presenteert het concept en/of ontwerp van de mediauiting

    Kerntaak 2: B1-K2 Realiseert de media-uiting

    Werkproces: B1-K2-W1 Bereidt de realisatie voor

    Werkproces: B1-K2-W2 Bewaakt voortgang en beoordeelt resultaat van uitbesteding of deelproject

    Werkproces: B1-K2-W3 Maakt de media-uiting

    Werkproces: B1-K2-W4 Levert de media-uiting op

    Werkproces: B1-K2-W5 Houdt het (digitaal) archief bij

    Kerntaak 3: B1-K3 Voert ondernemerstaken uit

    Werkproces: B1-K3-W1 Maakt een plan voor het starten van een eigen bedrijf (werken als zp'er)

    Werkproces: B1-K3-W2 Promoot zijn werk

    Werkproces: B1-K3-W3 Regelt financiële en administratieve zaken

    Generieke deel

    In de algemene studiegids van Landstede staat al beschreven hoe we binnen Landstede met de generieke vakken omgaan en welke niveaus van toepassing zijn. Bij de opleiding Mediavormgever is taalvaardigheid erg belangrijk. Dat betekent dat je niet alleen tijdens de lessen Nederlands met taal bezig bent, maar bijna overal in de opleiding. Ook Engels en burgerschap wordt gedeeltelijk geïntegreerd in de LWP's. De lessen voor rekenen staan los van de LWP's.

    Daarnaast zul je ook apart lessen en toetsen krijgen op deze vakgebieden, zodat je zeker weet dat je je vaardigheden op het juiste niveau afrondt. Voor Nederlands en rekenen is dat niveau 3F, voor Engels B1 voor lezen en luisteren, A2 voor schrijven, spreken en gesprekken voeren.

    Keuzedelen

    Naast je basisiopleiding en je generieke delen, kies je ook nog een aantal keuzedelen. Hoeveel dat er zijn hangt af van de duur van een bepaald keuzedeel. In ieder geval besteedt je 960 studiebelastingsuren aan keuzedelen. Daarmee kun je zelf je opleiding en diploma een eigen invulling geven en je goed voorbereiden op datgene wat je na je studie wilt gaan doen. In de loop van het eerste jaar krijg je uitgebreide informatie over welke keuzedelen wij aanbieden en wat en hoe je mag kiezen.

  7. LWP ’s en TWIXX in de opleiding

    Gedurende de opleiding krijg je LWP's (Leer Werk Prestaties). Dit is een thematische totaalopdracht. Binnen jouw opleiding werk je een aantal LWP's uit die jou helpen te ontwikkelen tot een beroepsbekwame Mediavormgever. Aan het einde van de LWP kijk je met jouw docenten terug op hoe jij je LWP hebt doorlopen. Hierover ontvang je dan feedback op je proces en je product. Je reflecteert op deze feedback.

    Daarnaast krijg je feedback van coach en/of BPV-begeleiders die jou begeleiden. Ook deze feedback wordt vastgelegd. Het is belangrijk dat jij en je coach goed zicht hebben op je ontwikkeling. Alleen dan kun je steeds goed de volgende stap zetten naar het uiteindelijke doel: goed worden in het beroep waarvoor je wordt opgeleid. In de opleiding werken we met e-To, de digitale leeromgeving van Landstede. 

    Om deze LWP's met succes te kunnen afronden krijg je ook TWIXX-en. Dit zijn kortdurende trainingen in de vorm van een theorieles, instructie, vaardigheidstraining of workshops. 

  8. Coaching

    Tijdens de opleiding heb je een coach. De coach is jouw aanspreekpunt bij vragen over de opleiding en studievoortgang. Tijdens de coachlessen bespreek je bijvoorbeeld je portfolio en je betrokkenheid.
    Samen met je coach maak je een plan waarin je zet wat je wilt leren en hoe je dat gaat doen.

    Tijdens de opleiding helpt je coach je wegwijs te worden in de opleiding conform Talentvol Ontwikkelen. Je kunt bij hem of haar terecht met al je vragen. Soms zijn er coach- activiteiten in de coachgroep, maar daarnaast zul je ook regelmatig een individueel gesprek hebben. Je coach helpt je bij het maken van keuzes in je loopbaantraject en tijdens de afstudeerfase speelt je coach ook een belangrijke rol in de begeleiding.

    Jouw coach heeft veel taken. De taken bestaan bijvoorbeeld uit:
    -          het introduceren van de student in de opleiding;
    -          het aanleren van beroepsvaardigheden;
    -          het bespreken van de beroepsvaardigheden met elke student afzonderlijk
    -          het bijhouden, bespreken en adviseren van de ontwikkeling van de student.  

    Soms loopt het in je studie niet helemaal naar wens. Je coach zal samen met jou kijken welke oplossing dan het beste is. Het SAB (Student Advies en Begeleiding) kan daarin een steun zijn.

    Gedurende je hele opleiding zijn er diverse vakspecialisten die jou begeleiden in het proces vakman/vakvrouw te worden. Ook van deze vakspecialisten krijg je feedback die jou helpen in jouw ontwikkeling.

  9. Praktijkleren - BPV

    Andere vormen van praktijkleren:
    Voor een beroepsopleiding is de praktijk onmisbaar. Bij Landstede leer je door veel in de praktijk te doen. Op school krijg je natuurlijk theorie, maar ook zijn er reële opdrachten uit de praktijk. Soms doen we dat door situaties te simuleren, maar vaak halen we echte opdrachtgevers in school zodat je de echte praktijk ervaart. Landstede gaat partnerschappen aan met bedrijven en instellingen waar jij ervaring kunt opdoen. Ook kun je werken aan projecten. Vaak zijn dit opdrachten van externe opdrachtgevers.  Het werken met LWP’s doe je op school, maar ook in praktijksituaties buiten school in bijv. (buitenschoolse) projecten. Dit biedt je de gelegenheid om aan bepaalde competenties te werken die binnen de schoolse situatie misschien niet of nauwelijks aan bod komen. Ook zijn er opdrachten waarbij je gaat samenwerken met studenten van andere opleidingen. Je gebruikt elkaars vakkennis om de opdrachten te kunnen uitvoeren.

    Specifieke procedures, aanvraagtermijnen, kenniscentra
    Voordat je op BPV gaat, word je hierop voorbereid. Je zoekt naar een erkend bedrijf. Deze vind je op www.stagemarkt.nl  en op de site van het kenniscentrum van jouw opleiding. Wanneer je zelf een adres hebt gevonden, bekijken we of het adres een erkende BPV-plek is. Als het betreffende bedrijf/ instelling nog niet erkend is, wordt er een aanvraag ingediend. Je hoort dan zo snel mogelijk of je hier je BPV kunt doen.

    Je kunt alleen op BPV bij een erkend leerbedrijf!

    Je levert op tijd de gegevens van het bedrijf aan (minimaal 15 dagen voor aanvang van de BPV) zodat er op school een beroepspraktijkovereenkomst gemaakt kan worden. Deze kan dus alleen worden opgemaakt als het leerbedrijf erkend is. Er worden 3 exemplaren opgemaakt (een exemplaar voor jou, het bedrijf/ instelling en één voor school).  Pas wanneer alle partijen hebben ondertekend en alle exemplaren op school zijn ingeleverd kun je starten met de BPV. Zonder deze beroepspraktijkovereenkomst kun je niet op BPV, ben je  niet verzekerd en tellen de uren niet mee als BPV-uren. Ruim voordat je BPV begint, ontvang je een BPV-boek. Hierin vind je informatie over onder andere de begeleiding, de urenregistratie, je verantwoordelijkheden en wat te doen bij ziekte. Bij vragen rondom erkenningen, BPV- plekken, internationale BPV, e.d. kun je bij de BPV- coördinator terecht.

    Internationalisering
    Soms is een buitenlandse BPV een mooie gelegenheid om bepaalde trajectlijnen te behalen. Een buitenlandse BPV biedt je ook de gelegenheid om een vreemde taal te leren en kennis te maken met een andere cultuur. Ben je nog geen 18 dan moeten je ouders betrokken worden bij de procedure. Een BPV in het buitenland heeft meer voeten in de aarde dan een BPV in Nederland. Laat je op tijd en goed informeren door de BPV- coördinator.

    De internationale BPV kan alleen in fase 2 en 3 gedaan worden. Als je voor deze uitdaging in aanmerking wilt komen moet je aan een aantal criteria voldoen, zoals:

    -    je hebt een duidelijke motivatie voor een stage in het buitenland en een akkoord van het team

    -    je hebt geen achterstanden in het  onderwijsprogramma

    -    je kunt zelfstandig werken en doorgaan met het onderwijsprogramma.

    -    je voldoet aan de beroepsvaardigheden 

    Het onderwijsteam beslist of je in aanmerking komt voor een stage in het buitenland.

  10. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Voor de opleiding Mediavormgever heb je een goede laptop nodig, waar je de Adobepakketten op hebt staan.

    Zie voor de specificaties en kosten het schoolkostenformulier.

     

  11. Examinering

    Bij een MBO opleiding niveau 4 heb je te maken met verschillende vormen van examinereing.

    1. Generieke vakken:
    Voor Nederlands en rekenen ga je op school een examen doen en moet je minimaal niveau 3F halen. Voor deze examens kun je je intekenen. Je vakdocent en je coach zullen tijdig aangeven wanneer de inschrijfmomenten en de examens plaats zullen vinden. Natuurlijk houd je dat zelf ook goed in de gaten.
    Engels moet je afronde op niveau B1 voor lezen en luisteren, en A2 voor schrijven, spreken en gesprekken voeren. Deze examens plan je in overleg met je docent.

    Ook Loopbaan en Burgerschap wordt afgerond met een examen. Dat is een gesprek met je coach waarin jij aantoont dat je je ontwikkeld hebt op de diverse domeinen van Loopbaan en Burgerschap.

    2. Beroepsgericht examen:

    Aan het eind van de opleiding laat je in de Proeve van bekwaamheid zien dat je klaar bent om als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag te gaan. Dit is een examen in de vorm van een grote LWP. Het afnemen van de Proeve van bekwaamheid gebeurt zoveel op school als in de praktijk. 

    In ieder leerjaar zijn er informatiebijeenkomsten over examinering waar je wordt geïnformeerd over de actuele examenregels en –afspraken. Met vragen kun je bij je coach of de persoon die verantwoordelijk is voor examinering terecht. 

    In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen.